Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Voedingswetenschapper onderzoekt of HR-kantines gezonder kunnen

Gepubliceerd: 21 March 2018 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dat studenten op school goedkoop patat kunnen kopen, vindt voedingswetenschapper Canan Ziylan maar niets. Wat voor signaal geef je daarmee als hogeschool af? Met studenten onderzoekt ze of de kantines van de Hogeschool Rotterdam niet gezonder kunnen.

Gezond vs. ongezond voedsel
Ziylan: ‘Ik geef zelf les bij het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG) op de Rochussenstraat. Door het continurooster worden studenten soms gedwongen om in de klas te eten en sommige studenten halen dan een patatje. Ik snap dat, want het is lekker en goedkoop. Maar het is niet gezond. En als één iemand patat meeneemt, dan ruikt het lokaal ernaar en dan is binnen no-time de hele klas aan de patat. En dat moeten we niet aanmoedigen.’

Blijf van m’n patat af

De voedingswetenschapper vindt het belangrijk dat mensen over voeding leren en gezonde keuzes maken. Toen ze in een artikel over gezond eten aan Profielen vertelde dat zij het liefst HR-kantines zonder frituur zag, werd ze overspoeld met reacties. Ziylan: ‘Mensen zeiden: Bemoei je niet met mijn lunch en blijf van mijn patat af. Ik wil de patat niet verbieden, maar ik wil dat het iedereen makkelijker wordt gemaakt om gezond te kiezen. En om te ontdekken hoe dat kan, ga ik onderzoek doen.’

Tot de zomervakantie doet Ziylan onderzoek met tweedejaars IvG-studenten. Alle bachelorstudenten van dat instituut moeten voor het interprofessionele tweedejaarsprogramma Urban Health praktijkonderzoek doen naar gezondheidsvraagstukken, en gezonde voeding is daar een van. De voedingswetenschapper stuurt de komende maanden groepen van acht studenten naar de kantines op Academieplein, Rochussenstraat, Museumpark, Pieter de Hoochweg, Kralingse Zoom en de Wijnhaven.

De ene helft van zo’n groep vraagt studenten en medewerkers aan de hand van vragenlijsten wat ze zoal kopen, hoe ze de prijs-kwaliteit verhouding vinden, hoe ze de smaak van de producten vinden en wat ze graag veranderd zouden willen zien aan de kantine. De andere helft werkt bij iedere kantine de checklist gezonde kantines van het Voedingscentrum af. Benieuwd hoe die eruit ziet? Je vindt hem hier.

Appel even duur als ongezonde snack

In samenwerking met de Ladagerie (die de kantines op de Rochussenstraat en Museumpark uitbaat) en de directeur van IvG kijkt de voedingswetenschapper wat er mogelijk is om studenten en medewerkers bewust en onbewust te motiveren gezondere keuzes te maken. Ziylan: ‘We doen nu ook al heel veel dingen goed. We hebben bijvoorbeeld een mooie saladebar en veel fruit, maar het fruit ligt tussen de koek en het snoep bij de kassa en is bijna even duur als een ongezonde snack. Zo worden mensen ook niet echt geprikkeld om gezond te kiezen. De beste prikkel is een financiële prikkel. En dat moet dan ook een stevige zijn, want we hebben bij het project Take the stairs (een project waarbij je korting op gezonde voeding kon krijgen door vaker de trap te nemen) gezien dat een paar cent korting geen zoden aan de dijk zet.’

Als alle resultaten voor de zomervakantie binnen zijn, gaat Ziylan het koopgedrag en de kantine-ervaringen van studenten en medewerkers analyseren: ‘We willen niet tot te snelle conclusies komen. Het doel van dit onderzoek is informatie verzamelen en daarmee gaan we aan de slag. We vinden dat de kantine op de Rochussenstraat ergens voor moet staan, het is toch de kantine waar gezondheidsprofessionals hun eten halen. De Ladagerie is welwillend, als het maar niet ten koste gaat van de inkomsten. We zouden bijvoorbeeld kunnen kijken of gezonde producten goedkoper gemaakt kunnen worden en ongezonde wat duurder. Ik ben benieuwd hoe ver we in samenspraak komen.’

tekst: Tosca Sel
illustratie: Katja Hermann

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Voedingswetenschapper onderzoekt of HR-kantines gezonder kunnen

  1. Ik hou van de vette hap, maar een normaal broodje voor 3.50 is natuurlijk bizar duur terwijl de friet voor 2 Euro beschikbaar is.

  2. Regel nr 1 voor een gezond voedingspatroon: neem de tijd om te eten! Dus : lunchpauze voor ALLE studenten / docenten

  3. De conclusie over “Take the Stairs” is denk ik erg kort door de bocht. Vanwege de liftcapaciteit nemen op Academieplein al veel mensen de trap zonder scanbeloning. Daarnaast werkten die scanners nooit goed, scannen duurde te lang, geen zin om te wachten bij de scanner, schoolpas in portemonnee, scanner doet het helemaal niet, oftewel veel extra moeite voor weinig korting. De relatie met weinig animo voor gezonde voeding lijkt me volledig mank gaan.

    Wel volledig eens met het dure aanbod van fruit e.d. En wat anoniem hierboven zegt: er is vaak geen lunchpauze ingeroosterd, dus haast bij de lunch is vaak geboden. En als je erg lang op de lunch moet wachten is de patatgeur ook erg verleidelijk, zeker als de belegde broodjes 3,5 euro kosten.

  4. Ik denk dat het helpt als er ook meer gezond aanbod komt. Ja er is fruit en ja er zijn salades, maar het is allemaal behoorlijk summier. Na een paar keer dat gegeten te hebben, heb je het wel gezien.

  5. Ja, belegde broodjes zijn duur, en vaak niet wat je zoekt of waar je trek in hebt. Wat is er mis met een lunchpakket van thuis? Dan hoef je ook niet lang in de kantine te wachten en kan je meenemen waar je trek in hebt.

  6. Fruit en gezonde broodjes neem ik mee van thuis, doe ik niet zo snel met patat. Wat mij verbaasd is dat het hier alleen maar over aanbod gaat en niet wat er daadwerkelijk gegeten wordt. Rare onderzoek zo…..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top