Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jarno van Daalen hoopt moeder en zus achterna te gaan en droomt van Olympische Spelen in 2028

Gepubliceerd: 23 September 2024 • Leestijd: 2 minuten en 53 seconden • Nieuws

Atletiek is er met de paplepel ingegoten bij HR-student Jarno van Daalen (18). Moeder Jacqueline en zus Alida heeft hij als voorbeeld. Zelf timmert de tweedejaarsstudent technische informatica ook aan de weg in het kogelstoten en discuswerpen. Hij won recent twee medailles op het WK atletiek onder de 20 jaar in Lima, Peru. Een gesprek over topsport, dromen en studeren.

Eerst maar even terugblikken op het WK. Tijdens de finale bij het kogelstoten in Peru liet Jarno meteen zijn klasse zien. In zijn eerste poging stootte hij een indrukwekkende 20,76 meter, een persoonlijk record dat hem op dat moment direct naar de eerste plaats wist te brengen.

Hoewel de voorbereiding op de wedstrijd niet helemaal vlekkeloos verliep, wist Jarno zich mentaal sterk te houden. ‘Voor een wedstrijd zit je altijd in een call-room, een soort wachtkamer voor alle sporters. Normaal zit je daar maximaal 10 minuten, maar nu zaten we daar om een of andere reden ruim een uur. Iedereen raakte logischerwijs gefrustreerd. Ik probeerde rustig te blijven en mijn lichaam gewoon warm te houden, want ik kon op dat moment toch niets aan de situatie veranderen.’ Dat is goed gelukt: zijn eerste stoot bleek uiteindelijk gelijk genoeg voor de wereldtitel​. 

Zilver met discuswerpen 

Ook bij het discuswerpen presteerde Jarno op topniveau. Ondanks een voedselvergiftiging de avond voor de finale, wist hij zich op te werken naar de tweede plaats met een worp van 62 meter. ‘Ik voelde me helemaal niet lekker, had bijna niets gegeten bij het ontbijt. Maar ik dacht: zolang ik een paar goede worpen kan neerzetten, ben ik tevreden,’ vertelt Jarno.

Zijn wilskracht en doorzettingsvermogen brachten hem uiteindelijk het zilver, hoewel hij naar eigen zeggen niet in topvorm verkeerde. ‘Het was mijn slechtste voorbereiding ooit, maar ik wilde er het beste van maken. Uiteindelijk kwam ik als tweede op het podium terecht, wat me enorm verbaasde.’

Sport en studie combineren 

Naast zijn atletiek carrière is Jarno ook ‘gewoon’ student aan de Hogeschool Rotterdam, waar hij technische informatica studeert. Hoewel de combinatie van sport en studie zwaar is, lukt het hem om beide met succes te combineren. ‘Gelukkig heb ik een topsportstatus op school, waardoor ik mijn rooster flexibel kan aanpassen. Maar het blijft soms lastig, vooral omdat ik elke avond train en daarna soms erg moe ben om nog te studeren,’ legt Jarno uit​. 

Zijn interesse in programmeren en technologie loopt nog niet helemaal parallel aan zijn sportcarrière. Hij ziet zichzelf in de toekomst mogelijk een bijdrage leveren aan de sport met zijn technische kennis: ‘Ik zou misschien iets kunnen ontwikkelen, zoals een speciaal apparaat om sportprestaties te meten. Maar daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Misschien later,’ zegt hij met een glimlach. 

Sportfamilie 

Jarno’s liefde voor atletiek heeft hij niet van een vreemde. Zijn moeder is namelijk voormalig atleet en olympiër Jacqueline Goormachtigh. Zij is nu ook de trainer van Jarno. Ook zijn zus Alida doet aan kogelstoten en discuswerpen. Zij deed afgelopen zomer mee aan de Olympische Spelen in Parijs. ‘Atletiek zit bij ons in de familie. Mijn zus heeft altijd een grote invloed gehad op mij. Ik vond het geweldig om haar te zien trainen, en zo begon ik zelf op vijfjarige leeftijd met atletiek,’ vertelt Jarno.

‘Veel mensen denken dat mijn moeder me heeft aangestuurd om te gaan werpen, maar dat was mijn eigen beslissing’

Hij benadrukt dat hij zijn eigen weg heeft gekozen. ‘Veel mensen denken dat mijn moeder me heeft aangestuurd om te gaan werpen, maar dat was mijn eigen beslissing. Ze zei zelfs dat ik gerust kon gaan voetballen of wat dan ook, maar ik wilde atletiek doen​.’

Toekomstambities 

Jarno kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Zijn droom is om samen met zijn zus deel te nemen aan de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028. ‘Het zou geweldig zijn om tegelijk met mijn zus naar de Spelen te gaan. Het is een hoog doel, maar ik droom groot en ik werk er stap voor stap naartoe,’ zegt hij vastberaden.

Hij heeft nog een jaar in de categorie onder 20 jaar voordat hij de overstap maakt naar de senioren. Daarna zal hij de strijd aan gaan met de grote jongens in zowel het kogelstoten als het discuswerpen​. 

Tekst: Mees Vercouteren
Beeld: Privéfoto’s Jarno

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top