Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stappen tellen, hoe gezond is dat nou?

Gepubliceerd: 23 September 2024 • Leestijd: 2 minuten en 23 seconden • Nieuws

Het is vast niet aan je aandacht ontsnapt dat stappen tellen een enorme hype is geworden op sociale media. De meeste mensen hebben als doel om 10.000 stappen per dag te zetten. Waar dit getal vandaan komt en of het überhaupt wel een gezond doel is, is nog maar de vraag. Hoe kijken studenten op de hogeschool naar deze hype?

Laten we beginnen bij de oorsprong van deze trend. Het begon allemaal in Japan, waar dr. Yoshiro Hatano in 1964 vreesde dat zijn landgenoten de ‘ongezonde’ Amerikaanse levensstijl over zouden nemen. Zijn berekening toonde aan dat Japanners per dag gemiddeld 4.000 stappen zetten. Om zijn medeburgers te beschermen tegen overgewicht bedacht hij een streven van 10.000 stappen per dag.

Hiermee zouden ze 500 calorieën meer verbranden en dus in vorm blijven. Tegenwoordig motiveren verschillende apps ons om vaker in beweging te zijn, zo kan je ook concurreren met vrienden of familie. Zoals bijvoorbeeld Busra, derdejaarsstudente bouwkunde. Zij vindt het leuk om met haar vriendinnen een dagelijks wedstrijdje te houden op de StepsApp. ‘Degene met de meeste stappen wint en krijgt dan een traktatie, dat werkt motiverend’, vertelt ze enthousiast.

Verschillende risico’s 

Sommige mensen draven hier echter in door en op die manier wordt het stappen tellen een obsessieve gewoonte. Er is een dunne lijn tussen gezond en ongezond je stappen bijhouden. De stappenteller geeft het bijvoorbeeld aan als je de ene week minder hebt gelopen dan de andere week. Dit kan als een verwijt overkomen, al helemaal als je precies op dat moment met een zak chips op de bank ligt. Deze melding geeft je dan het gevoel dat je harder je best moet gaan doen. 

Zo gebruikt Samira, eerstejaarsstudente ergotherapie, de app Gezondheid om haar stappen bij te houden. Dit doet ze zonder al te veel te letten op de beschuldigende meldingen. ‘Ik heb vandaag 4.326 stappen gezet, dus ik kom nog lang niet in de buurt van de 10.000. Voor mij is dat aantal ook geen realistisch doel, maar ik begrijp dat het voor sommigen een obsessie kan worden’, vertelt ze.

Van gezonde gewoonte naar mentale last

Wanneer een ondraaglijk schuldgevoel je bekruipt bij het niet behalen van je dagelijkse doel is het dus ongezond. De ‘gezonde’ gewoonte werkt dan juist averechts en kan zorgen voor een mentale last. Je blijft dan streven naar een ‘gezonder’ leven en voor je het weet zit je vast in een negatieve vicieuze cirkel.

Dit was bij Thomas, tweedejaarsstudent bouwkunde, het geval. ‘De StepsApp heb ik een jaar geleden verwijderd. Het begon heel onschuldig, maar ik merkte dat ik er op een gegeven moment chagrijnig van werd als ik mijn dagelijkse doel niet haalde. Vandaar dat ik er een punt achter zette’, aldus Thomas.

Gezondere alternatieven

Om te voorkomen dat je een ongezonde obsessie ontwikkelt, kun je ook de richtlijn van de Gezondheidsraad volgen. Deze richtlijn stelt dat het goed is om wekelijks 150 minuten intensief te bewegen. Gewichtheffen, traplopen en zwemmen zijn hier voorbeelden van. Neem bijvoorbeeld eens de trap als je hier op school voor de lift staat. Je kan daarnaast twee keer per week bot-en spierversterkende oefeningen doen om fit te blijven. Omdat er een variatie zit in de soort bewegingen kan dit makkelijker zijn om vol te houden dan de dagelijkse 10.000 stappen.

Als je toch liever wandelt, kan je met ruim 7.100 stappen evenveel gezondheidswinst boeken. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat minder stappen net zo goed hart-en vaatziekten voorkomen. Let dus vooral minder op het getal, maar meer op hoe je je erbij voelt! 

Tekst: Halima Tamimi
Beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top