Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Chimpspecialist geeft afscheidsles

Gepubliceerd: 6 December 2010 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoe hebben chimpansees geleerd dat ze malariaparasieten kunnen doden door een combinatie van blaadjes en aarde te eten? Chimps in Oeganda doen het, vertelde de vooraanstaande primatoloog Jan van Hooff  afgelopen vrijdag op de Hogeschool Rotterdam.

Vrijdag nam de lerarenopleiding biologie afscheid van opleidingscoördinator Wieneke Lutgerhorst. Jan van Hooff, bij wie zij vroeger studeerde, kwam voor haar een afscheidslezing houden over leren bij dieren. Over het feit dat leren bij dieren niet veel verschilt van dat bij mensen. Over het onderzoek naar associatief leren van Pavlov, beloning en straf van Skinner en van daaruit naar meer sociale vormen van leren.

Zieke apen
Zo vertelde hij over het ontstaan van een nieuw vakgebied, de zoofarmacognosie. Een combinatie van onderzoek naar medicijngebruik door dieren. Met als voorbeeld de Oegandese chimpansee met malaria. ‘Zieke apen eten planten met een medicinale werking, namelijk de bladeren van een mahonieboom', vertelde Van Hooff, ‘maar het maagzuur breekt die werking af, dus eten ze rode aarde om de werking te bevorderen.’

Mahoniebladeren
Dat levert voor dierenwetenschappers interessante vragen op. Hoe leren chimpansees bijvoorbeeld aan elkaar dat mahoniebladeren en aarde een goed medicijn vormen tegen malaria? Ook vroeg Van Hooff zich regelmatig hardop af wat nu eigenlijk het verschil is tussen mensaap en mens, een vraag waarop het antwoord steeds langer en ingewikkelder wordt, liet hij zien.

Hoogleraar in ruste
Officieel is Van Hooff met zijn 76 jaar al enige tijd hoogleraar in ruste, maar daar trekt hij zich duidelijk niet veel van aan. Hij gaf een energieke presentatie en kon het publiek aan het eind nog de laatste stand van het onderzoek naar apengedrag meegeven.

OL

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top