Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Econoom minder sociaal dan psycholoog

Gepubliceerd: 29 June 2010 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Economiestudenten blijken over het algemeen zelfzuchtiger dan psychologiestudenten. Wetenschappers die hen als proefpersonen gebruiken, moeten daar rekening mee houden, vinden drie wetenschappers.

Studenten zijn voor de hand liggende proefpersonen: eenvoudig te werven, tijd genoeg en soms nog geïnteresseerd ook. En anders vallen ze makkelijk met een klein bedrag over de streep te trekken.

Vaker sociaal
Maar de ene student is de andere niet, stellen VU-wetenschapper Paul de Lange, zijn collega Michaéla Schippers van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Daniel Balliet uit Singapore. Hun bevindingen lijken het cliché te bevestigen: psychologiestudenten zijn vaker sociaal dan individualistisch ingesteld, terwijl economiestudenten juist vaker aan zichzelf denken dan aan anderen. Ook zijn economen drie keer vaker competitief dan psychologiestudenten.

Moeilijk te porren
Dat heeft gevolgen voor de wetenschap. Sociale studenten zijn sneller geneigd zich voor een experiment op te geven dan individualistische . Wie een kleine vergoeding voor de deelnemers uitlooft, kan dat verschil neutraliseren, zeggen de onderzoekers. Maar helemaal representatief wordt het nooit: competitieve studenten zijn ook met een financiële vergoeding moeilijk te porren voor een rol als proefkonijn.

Vertekening
Zou het toeval zijn dat economen in hun theorieën vaker van eigenbelang uitgaan dan psychologen, die liever sociale drijfveren aanstippen? De Lange en Schippers vermoeden van niet. Aangezien onderzoekers hun theorieën vaak testen op hun eigen studenten, ligt het voor de hand dat er enige vertekening optreedt.

Vreemde eend
'Economiestudenten zijn een vreemde eend in de bijt', licht Van Lange toe. 'We hebben hun scores op een persoonlijkheidstest vergeleken met steekproeven van TNS NIPO en ze wijken echt af. Psychologiestudenten lijken veel meer op de doorsnee van de Nederlandse bevolking dan economiestudenten.' Dat was andere onderzoekers ook al eens opgevallen. 'Maar toen dachten ze dat het een leereffect was', zegt Van Lange. 'De opleiding economie zou studenten egoïstischer maken. Uit onze data blijkt iets anders. Ze zijn van meet af aan al egoïstischer dan psychologiestudenten. Dat komt niet door een leereffect.'

Niet representatief
Hij schat dat de experimentele economie in zo’n dertig procent van de gevallen gebruik maakt van eigen studenten. 'Daardoor zijn de uitkomsten dus niet representatief.'

HOP, Bas Belleman

Bron: Paul A.M. Van Lange, Michaéla Schippers & Daniel Balliet

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top