Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool-pc’s verboden plek voor schietgames

Gepubliceerd: 25 June 2010 • Leestijd: 2 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het moet maar eens afgelopen zijn met het gamen op de pc’s van de Hogeschool Rotterdam. De pc’s zijn bedoeld voor studiedoeleinden en daarom is de HR gestart met de interne campagne ‘Keep the pc’s 100% game free’.

Vrijdag 11.30 uur. Er zit een student op nu.nl, een ander doet een spelletje maar het gros van de studenten in de computerruimte op de eerste verdieping op de Kralingse Zoom (KZ) is – zo lijkt althans – bezig met studiewerk. De pc-werkplekken op school zijn ook bedoeld ‘als hulpmiddel voor het onderwijs’. En dus niet om te gamen of iets anders te doen dat niets met je studie te maken heeft.
De laatste tijd krijgt de ict-afdeling – vooral op de KZ – echter steeds meer klachten over studenten die op de pc’s vooral 3D-schietspellen aan het spelen zijn. ‘Dit terwijl er studenten rondlopen die met een schoolproject bezig zijn maar geen computer kunnen vinden’, schetst Cristian van Nispen die namens de afdeling communicatie de recente campagne ‘Keep the pc’s 100% game free’ coördineert.

Gedragscode
Gestart is met berichten op Hint, banners op de Hogeschool-pc’s en op de KZ staan ook nog grote ‘reallife’-banners. Bij de campagne wordt ‘uiteraard’ de gamemetafoor (‘Studeren? Dat zijn pas zware levels!’) gebruikt. Van Nispen: ‘En na de campagne, die we in het najaar willen herhalen, gaan we kijken hoe we de al bestaande regels het beste structureel kunnen communiceren’. Volgens de huidige gedragscode van de HR is het onder andere niet toegestaan spelletjes te downloaden of uit te voeren.
Blijkt de campagne over een tijdje nauwelijks effect te hebben dan gaat de HR bekijken of, en zo ja hoe en door wie de gedragsregels kunnen worden gecontroleerd en gehandhaafd.

Irritatie
Studenten spreken elkaar er in elk geval niet altijd op aan. ‘Nee, soms doe ik zelf ook wel eens een spelletje’, vertelt een student die op de KZ naar een vrije computer zoekt. Robert-Jan, tweedejaars small business, zal ook niet zo snel iets zeggen van het gamen. ‘Ik heb mijn eigen laptop. Maar ik irriteer mij wel aan dat gamen, daar zit je toch niet voor op school?’.
Patrick, tweedejaars bedrijfseconomie, is het daar eigenlijk wel mee eens. ‘Als je alleen naar school komt om spelletjes te doen, kun je net zo goed thuisblijven. Maar eerlijk gezegd doe ik ook weleens een spelletje – bijvoorbeeld penaltyschieten – als ik een half uurtje vrij ben, of als je iets wil uitprinten en er een hele wachtrij staat. Dat moet wel kunnen vind ik.’

Medal of Honor
Een tijdje terug zaten studenten echter met z’n twintigen de schietgame Medal of Honor te spelen, vertelt Patrick. Zelf speelde hij ook mee, geeft hij toe. ‘Maar uit principe doe ik het niet meer. Ik heb de Game free-banner gezien en eigenlijk heeft de school natuurlijk gelijk. Ik heb ook geen tegenargumenten. De pc’s moeten daarnaast schoon blijven; als je zulke spellen of msn-programma’s gaat installeren, worden de pc’s heel erg traag.’
Ook Patrick ervaart de drukte en neemt zijn maatregelen. ‘Als je met een project bezig bent, zorg je er voor dat je om 9.00 uur op school bent. Want als je hier om 12.30 uur komt, is er geen computer meer vrij.’

Bubble Trouble
Arzu en Fatma, beiden eerstejaars accountancy, zitten op de KZ achter een pc aan hun huiswerk. ‘Als ik een aantal uur achter de pc zit, doe ik tussendoor ook weleens een spelletje, bijvoorbeeld Bubble Trouble’, vertelt Fatma die om te ontspannen niet zo snel bijvoorbeeld even naar buiten zal gaan. De kans is aanwezig dat een collega-student dan je pc ‘inpikt’.
Volgens de twee studentes valt het met het gamen de laatste tijd overigens wel mee. Arzu: ‘In het begin van het jaar werd er door heel veel studenten Counter-Strike gespeeld. Nu veel minder.’

JvN

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top