Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Honderd miljoen te veel kamerhuur

Gepubliceerd: 28 September 2010 • Leestijd: 0 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten betalen jaarlijks honderd miljoen euro te veel huur, waarschuwt de Landelijke Studenten Vakbond. Op checkjekamer.nl kunnen ze uitrekenen hoeveel hun kamer maximaal mag kosten.

Hoe groot is je kamer, hoeveel huisgenoten delen de keuken, hoe groot zijn de ramen? Vorig jaar gaven twintigduizend studenten online antwoord op zulke vragen. Dankzij het ‘puntensysteem’ zien ze dan de maximale huurprijs die verhuurders in rekening mogen brengen. Tweederde bleek te veel te betalen: gemiddeld 65 euro per maand.

De LSVb maakte een snelle rekensom: 65 euro keer twaalf maanden, vermenigvuldigd met tweederde van het aantal uitwonende studenten. Daar komt eigenlijk een hoger bedrag dan 100 miljoen euro uit: 139 miljoen euro. Maar de LSVb rondde dat naar beneden af.

En dan telt de bond alleen de studenten die studiefinanciering ontvangen. Het wordt niet precies bijgehouden, maar als studenten zonder basisbeurs even vaak uitwonend zijn als studenten met studiefinanciering, dan is het totaalbedrag zelfs nog hoger: bijna 187 miljoen euro per jaar.

Gedupeerde studenten kunnen hun huisbaas vragen de huur te verlagen. Als hij niet wil luisteren, kunnen ze naar de huurcommissie stappen. Veel studenten weten niet dat die commissies bestaan.

Op de website kunnen studenten ook nagaan of hun woning brandveilig is, of ze recht hebben op huurtoeslag en hoe servicekosten berekend horen te worden. In verschillende steden gaat de LSVb studenten deze week aanmoedigen hun kamer kritisch te bekijken.

HOP, Bas Belleman

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top