Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Schoolexamen mag niet te makkelijk zijn

Gepubliceerd: 28 June 2010 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet wil scholen aanpakken waar het gemiddelde cijfer voor schoolexamens jarenlang hoger is dan voor het centraal schriftelijk eindexamen. Wie het te bont maakt, mag straks tijdelijk geen examens meer afnemen.

Het is het ministerie al jaren een doorn in het oog. Vooral vwo-leerlingen worden gematst bij het schoolexamen. Ze scoren gemiddeld 0,4 punt hoger dan voor het centraal schriftelijk. Bij één op de drie vwo-scholen zijn de verschillen te groot, constateerde de Onderwijsinspectie dit voorjaar nog.

Verscherpt toezicht
Scholen waar de schoolexamencijfers gemiddeld een half tot een heel punt hoger zijn, staan volgens de huidige regels onder verscherpt toezicht van de inspectie. Een harde sanctie ontbreekt, maar als demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt haar zin krijgt, komt daar verandering in. Neemt het gemiddelde verschil tussen de cijfers na drie tot vijf onvoldoende af, dan moeten de leerlingen wat haar betreft staatsexamen doen. Het voornemen past in het beleid van dit kabinet om de betrouwbaarheid van de examens te vergroten.

Eén 5 op je lijst
Vrijdag stemde de ministerraad ook in met een vorig jaar aangekondigde wijziging van het eindexamenbesluit. Om het taal- en rekenniveau in het voortgezet onderwijs op te krikken, moeten leerlingen die in 2012 examen doen gemiddeld een voldoende hebben (ten minste een 5,45) voor het centraal schriftelijk examen. Voor de basisvakken Nederlands, Engels en wiskunde mogen ze hooguit één vijf als eindcijfer halen. Het eindcijfer is het gemiddelde van het schoolexamen en het centraal schriftelijk examen. Havisten zonder wiskunde in hun examenprofiel mogen straks één 5 op hun lijst hebben voor Nederlands en Engels.

Protest
Begin dit jaar tekenden organisaties van ouders, leerlingen en scholen protest aan tegen de voorgestelde verzwaring van de exameneisen in het voortgezet onderwijs. Ze vrezen verschraling en maken zich zorgen om dyslectische kinderen en echte bèta’s die moeite hebben met talen.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top