Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Scoren met je scriptie

Gepubliceerd: 3 June 2010 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Afstudereren met Manon Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Manon van der Sar, vierdejaars student communicatie & multimedia design, blogt op de website van Profielen over haar afstuderen. Ze is er bijna…

Kriebels! Nog 7 werkdagen te gaan. Einde in zicht!
Deze week dringt het goed tot me door dat ik me in de eindfase bevind. De afbeeldingen en teksten voor de eindcatalogus moeten worden ingeleverd, de proefdruk is op weg naar de drukker en mijn 'to-do' lijst krimpt (in kleine mate, want het komt nooit af). Een gevoel van euforie (bijna klaar) en een gevoel van angst (bijna klaar) bevangt me.

Knopen doorhakken
De eindfase is een fase vol beslissingen. Wat wil ik in de examencatalogus hebben? Wat beschrijf ik in mijn voorwoord? Wie wil ik bedanken? Wat doe ik op de voorkant? Pagina eraf of pagina erbij? Beslissingen. En er is niemand die kan helpen, want ieder heeft een andere mening. De enige die kan beslissen ben ik zelf. En als iets soms moeilijk kan zijn, is het knopen doorhakken. Vooral nu.

Familieweekend
Mijn scriptie is ondertussen gelezen door bijna twintig man. Allen hebben me voorzien van feedback. Niet iedereen heeft alles gelezen en niet iedereen las even secuur. Maar het heeft me wel geholpen om het verhaal veel beter te krijgen. Vooral taalkundig kon ik deze tips behoorlijk goed gebruiken! Alvast via deze weg mijn dank aan deze mensen!
Tip voor afstudeerders: plan in een van de laatste weken van je afstuderen een familieweekend in. Geniet hier van de rust en herstel fysiek een beetje voor die laatste loodjes. Natuurlijk neem je je scriptie mee en laat je die aan iedereen lezen. Geef eenieder een andere kleur en eventueel een andere opdracht. Resultaat, lekker veel diverse feedback!

Het moet kunnen…
In deze laatste weken beginnen voor enkele studenten de slapeloze nachten om 'het maar op tijd te kunnen halen'. Zowel rood-, oranje- als groenlicht studenten doen allen hun best 14 juni de scriptie in te leveren. Ik maak me zorgen om mijn eigen proces, die slapeloze nachten lijken niet nodig! Het zou een goed teken moeten zijn, het moet immers kunnen in de daarvoor gestelde tijd. Maar toch. Het voelt alsof je vertrekt op vakantie en bang bent dat je iets mist, maar je niet kan bedenken wat…

Scoren met je scriptie
En dan is daar nog dat competitie-element. Je wilt immers scoren met je scriptie. Op allerlei fronten. De goede berichten van andere studenten zijn beangstigend, slechte berichten ook. Kortom alle informatie die tot me komt grijp ik aan als onheilspellend en vervelend en storend en… ooh. Het zwaarste element in het afstuderen ben ik wellicht zelf!

Voorlichting?
Een docent vroeg mij vorige week of de voorlichting voorafgaand aan het afstuderen nuttig was. Ik moest behoorlijk graven in mijn geheugen (voorlichting?), maar kwam tot de conclusie dat het op zakelijk vlak best nuttig was. Denk hierbij aan het zoeken van bedrijven, thema's selecteren enzovoorts. In mijn beleving bestaat het afstuderen echter ook uit persoonlijk (50%) en inhoudelijk (30%) vlak. Deze laatste twee zijn vrijwel uniek per individu en moeilijk voor te bereiden.

Tips
Tip voor afstudeerders: zorg voor een interessante match met een bedrijf en thema. Dit kan het beste via netwerken. Niet bij je oom afstuderen, maar wellicht via je oom bij dat geweldige bedrijf binnenkomen. Nog een tip: Geniet van de tijd door wekelijks hard te werken (!) en in de weekenden helemaal tot rust te komen. Dan blijf je scherp en gemotiveerd.

De laatste loodjes. We zullen doorgaan!

Manon van der Sar

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top