“Zonder keuzes geen kenniseconomie”
Gepubliceerd: 17 September 2010 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen moeten samen zes of zeven gebieden benoemen waarin Nederland tot de wereldtop wil behoren. Grote vraag blijft welke gebieden dat moeten zijn.
“In Nederland zijn we niet gewend om te kiezen, maar zonder keuzes overleven we het niet.” Die waarschuwing liet voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW donderdag horen tijdens de discussiebijeenkomst van universiteitenvereniging VSNU.
Er werd doorgepraat over het in augustus verschenen gezamenlijke manifest van VSNU, NWO, KNAW, TNO en de werkgevers. Zij pleiten voor versterking van de kenniseconomie via een nationale langjarige onderzoeksagenda, de oprichting van een ‘Kennis en Innovatieraad’ en voor vereenvoudiging van de onderzoeksfinanciering.
Leidende innovator
VSNU-voorzitter Noorda benadrukte dat de keuze voor een aantal topgebieden een positieve en geen negatieve is. “Het is niet zo dat we het land in gaan met de boodschap dat een kennisinstelling iets niet meer mag doen. Wel moet Nederland op een aantal gebieden de leidende innovator worden en zich daar met de besten kunnen meten.”
Lange termijn
Volgens hoogleraar Mirjam van Praag, wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Centre for Entrepreneurship, is het belangrijk dat de gemaakte keuzes voor de lange termijn gelden, anders zijn ondernemers niet bereid mee te doen en er geld in te steken. “Zij willen een veilige omgeving.” Noorda begreep dat en wees er op dat ook toponderzoekers erop moeten kunnen vertrouwen dat een onderzoekscentrum waar ze zouden willen werken over een jaar of tien nog bestaat.
Eensgezindheid
Meer focus in de financiering is ook volgens VVD-kamerlid Mark Harbers belangrijk. “Private uitgaven voor onderzoek en innovatie blijven anders achter.” Hij wil dat de overheidsgelden vanuit de verschillende potjes bij elkaar worden gebracht. Werkgeversvoorzitter Wientjes verbaasde zich over de eensgezindheid over het onderwerp. “Dit was een paar jaar geleden ondenkbaar.”
HOP, Marijke de Vries
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top