Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Een I-lab en doorstuderen, soms wringt het

Gepubliceerd: 27 April 2012 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je studie gaat je makkelijk af en je wilt graag een I-lab volgen. Voor student Barbara Struijk was dit niet mogelijk. Zij wil in haar vierde jaar een doorstroomminor doen voor een vervolgstudie aan de universiteit. Daardoor is ze niet in de gelegenheid een I-lab te doen. En Barbara is niet de enige.

Wat is er aan de hand? Barbara is derdejaars ruimtelijke ordening en planologie (ROP) en wil na de HR planologie stu­deren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De doorstroomminor die ze daarvoor aan de UvA moet volgen, wil ze in haar vierde hbo-jaar doen, waardoor ze geen I-lab (inno­vation-lab) kan volgen. Terwijl het honoursprogramma, waar zo’n I-lab deel van uitmaakt, je op je diploma wel de aante­kening ‘excellente professional’ oplevert. Barbara: ‘Het I-lab is onder andere gericht op samenwerken. Geweldig om het op je cv te hebben, en ik wilde sowieso het honoursprogramma doen. Maar zonder I-lab kan dat niet. Echt zonde.’

beroepsprofessionaliteit
Johan Sevenhuijsen, directeur concernstrategie, kent het pro­bleem. ‘Het klopt, en het is jammer voor de betreffende stu­dent. Maar het is haar keuze. Je kunt die doorstroomminor ook na je hbo-studie volgen. Wij leiden op voor een hbo-di­ploma.’ Het honoursprogramma is ook niet bedoeld om meer studenten naar de universiteit te helpen, maar juist om hun beroepsprofessionaliteit te versterken. Ron Weerheijm, ver­antwoordelijk voor het honoursprogramma: ‘Het waardevolle van het I-lab, het multidisciplinair samenwerken, moet aan­wezig blijven. Dat is de kern, en studenten erkennen dat ook als ze het afgerond hebben.’ Wel wordt bekeken of het ho­noursprogramma met de doorstroomminor te verenigen is.

hoop
Tijdens een recente vergadering van de centrale medezeg­genschapsraad maakte collegevoorzitter Jasper Tuytel dui­delijk dat er in elk geval voor studenten die met een I-lab naar de Academie van Bouwkunst willen, hoop gloort. Tuytel reageerde op het verhaal van Barbara Struijk die het, nu als cmr-lid, opnam voor een aantal studiegenoten. Struijk: ‘Voor de Academie van Bouwkunst moet je de minor stedenbouw volgen, en dat is geen I-lab.’ ‘De Academie is van de HR en dus zou het wel heel raar zijn als je er met een I-lab niet naartoe kunt. Wij gaan daarover praten’, stelde Tuytel. Het I-lab aan­passen, is volgens Weerheijm mogelijk. ‘Maar dat kost voor­bereiding; voor september 2012 gaat dat niet lukken.’ Wel neemt Weerheijm contact op met de eerder genoemde ROP-studenten. Weerheijm: ‘Misschien is er voor hen een mouw aan te passen.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top