'Kabinet maakt overschot onderwijzers erger'
Gepubliceerd: 23 February 2012 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het kabinet verstoort de arbeidsmarkt voor docenten in het basisonderwijs door te bezuinigingen op het speciaal onderwijs, vindt de Algemene Onderwijsbond. De pabo van de Hogeschool Rotterdam merkt er overigens nog weinig van.
Teruglopende leerlingenaantallen leidden ertoe dat de werkgelegenheid al onder grote druk staat. Door de afname van het aantal basisschoolleerlingen verdwijnen tot 2020 naar schatting nog eens 4800 banen, schrijft Het Onderwijsblad op basis van CBS-prognoses. De afgelopen twee jaar zijn al tweeduizend banen in het basisonderwijs verdwenen. De vereniging van basisscholen trok hierover al eerder aan de bel. Pabo's leiden op dit moment juffen en meesters op die voorlopig niet zomaar aan de slag kunnen, stelt de vereniging. Jonge onderwijzers die daar wel in slagen, worden vaak als eerste de laan uitgestuurd.
'Geen geluiden over verslechtering'
'Ik kan deze berichten niet goed plaatsen', reageert Fred Feuerstake, directeur van het Instituut voor Lerarenopleidingen van de HR. 'Wij hebben regelmatig contact met twaalf schoolbesturen, bijvoorbeeld BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam), OPOD (Openbaar primair Onderwijs Dordrecht), Stichting Wijzer en OPOCK (Openbaar Primair Onderwijs Capelle en Krimpen aan den IJssel), en vanuit die hoek heb ik nog geen geluiden gehoord over een verslechtering van de arbeidsmarktpositie van leerkrachten in het basisonderwijs. Het is wel zo dat veel van onze studenten als invalkracht beginnen, maar dat mondt meestal uit in een vaste aanstelling. Vanwege de aangekondigde bezuinigingen op het passend onderwijs houden we de bewegingen op de arbeidsmarkt natuurlijk wel goed in de gaten.'
'Onverantwoord'
Doordat het kabinet bezuinigt op het passend onderwijs, verdwijnen nog eens zesduizend banen, becijfert het Onderwijsblad. Waar die docenten naartoe moeten, weet men niet. 'Onverantwoord', noemt AOb-voorzitter Walter Dresscher dat in een persbericht. 'Premier Rutte zou in deze crisistijd moeten staan voor werk, werk en nog eens werk, in plaats van onnodig snijden in het personeelsbestand in het speciaal onderwijs.' Dat laatste zou niet nodig zijn als hij zijn plannen en het budget voor de prestatiebeloning van leraren zou intrekken.
Geen numerus fixus op HR
In de pers wordt gerept over een numerus fixus voor pabo's. Wordt daar in het Rotterdamse over nagedacht? 'Welnee, helemaal niet', reageert Feuerstake. En zijn de Rotterdamse pabo-studenten geschrokken van de berichtgeving? 'Nee hoor, daar heb ik in ieder geval niets over gehoord.'
Volgens minister Van Bijsterveldt van Onderwijs stijgt de vraag naar onderwijzers vanaf 2015 weer.
HOP, Marijke de Vries/Dorine van Namen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top