Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamernood nog niet teruggedrongen

Gepubliceerd: 29 August 2012 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ondanks mooie plannen is de kamernood vorig jaar niet teruggedrongen, volgens de Landelijke Studenten Vakbond. Landelijk is er een tekort van dertigduizend studentenwoningen. In Rotterdam zijn er op zich voldoende kamers.

Dus geen tekort in Rotterdam, althans niet wat betreft het aantal kamers maar wel het type kamer. ‘Studenten wachten liever op een kamer dan een mindere te accepteren,’ schrijft de LSVb. En: ‘Ten aanzien hiervan wordt komende jaren onder andere nieuwbouw gerealiseerd op de universiteitscampus.’

234 euro
De gemiddelde prijs voor een kamer bij een corporatie is in Rotterdam is 234 euro (kale huur), en 364 met servicekosten. Voor een zelfstandige woonruimte betaal je gemiddeld resp. 305 en 425 euro. Deze prijzen zijn het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat zelfde geldt voor de gemiddelde wachttijd: 7 maanden voor een onzelfstandige woonruimte en één tot twee jaar voor een zelfstandige.

Amsterdam en Utrecht
Landelijk gezien zijn er grote regionale verschillen tussen de wachttijden voor een studentenkamer, blijkt uit de jaarlijkse Kamernoodinventarisatie van de LSVb. Amsterdam en Utrecht zijn goed voor zestig procent van het tekort. In Utrecht loopt daardoor de wachttijd voor een kamer met gedeelde keuken en badkamer op tot achttien maanden, over Amsterdam zijn geen betrouwbare cijfers beschikbaar. Maar ook in Leiden (3650), Delft (3600) en Den Haag (3000) is er te weinig woonruimte.

Negen maanden
In Nijmegen, Maastricht, Groningen en Enschede is het tekort daarentegen zo goed als weggewerkt, al zouden ook in deze steden de woonwensen van studenten niet matchen met het aanbod.

Landelijk zoeken studenten gemiddeld negen maanden naar een kamer. Voor een zelfstandige kamer met eigen keuken en badkamer is de zoektijd een stuk langer: gemiddeld drie jaar.

Maastricht duurst
De LSVb schrijft verder dat de huurprijzen van onzelfstandige kamers bij sommige woningcorporaties 'explosief' zijn gestegen. De gemiddelde prijs van een kamer met gedeelde faciliteiten in Groningen zou met achttien procent zijn gestegen naar gemiddeld 325 euro per maand (inclusief gas/water/licht). De kamers in Maastricht zouden het duurst zijn: gemiddeld 390 euro. Daaruit kan overigens niet geconcludeerd worden dat studenten in Groningen beter af zijn dan in Maastricht. De LSVb vermeldt geen prijs per vierkante meter, waardoor niet duidelijk is hoeveel ruimte een student voor deze huurprijzen krijgt.

Corporaties
De LSVb baseert zich op cijfers van gemeenten en woningbouwcorporaties, ze zeggen dus niets over de particuliere markt. Vorig jaar stelden studentenorganisaties, gemeenten en woningbouwverenigingen een actieplan op om in 2015 de helft van het kamertekort te hebben opgelost. Als dat doel gehaald moet worden, zullen ze alle zeilen moeten bijzetten, zegt de LSVb.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top