Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Komende zomer, een Grote Schuif

Gepubliceerd: 30 March 2012 • Leestijd: 3 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Deze week verhuisden 450 medewerkers naar een een nieuw gebouw. In een paar dagen tijd zijn vrijwel alle diensten van de HR naar de Rochussenstraat verhuisd. Komende zomer gaat de rest van de HR op zijn kop.

Ongeveer twintig voltijdopleidingen veranderen van locatie en er worden meerdere instituten door elkaar gehusseld en hernoemd. De komende jaren, in ieder geval tot en met 2013, staan in het teken van de Grote Schuif.

En misschien in 2014 ook nog wel. Afgelopen maand besloot het college van bestuur namelijk om de verbouwing van de laagbouw Musempark een jaar uit te stellen. Eigenlijk zou de monumentale laagbouw vanaf komende zomervakantie een nieuw klimaatsysteem krijgen, een ingrijpende verbouwing die ook nog tijdens het daaropvolgende schooljaar zou plaatsvinden. Maar die verbouwing zou de Grote Schuif ‘in de wielen rijden’, vertelt collegelid Gerard van Drielen, verantwoordelijk voor de huisvesting van de Hogeschool Rotterdam.

Nu die verbouwing een jaar later plaatsvindt, is de Grote Schuif in tijd ineens heel overzichtelijk: vanaf 9 juli tot en met 24 augustus moeten alle twintig opleidingen en vijf instituten hun nieuwe plek vinden. Zo verhuist het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG) in zijn geheel naar de Rochussenstraat en verhuist het Instituut voor Managementopleidingen (IMO) naar Museumpark. Het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) gaat naar de Wijnhaven.

Bedrijfskunde
IMO is één van de instituten die naast verhuizen ook moet reorganiseren: het verliest de opleiding vastgoed & makelaardij aan het Instituut voor Bouw- en Bedrijfskunde (IBB), maar IMO krijgt er twee (kleine) opleidingen voor terug: technische bedrijfskunde (nu nog IBB) en bedrijfskundige informatica (nu nog CMI).

IMO zal na de zomer IBK gaan heten: Instituut voor Bedrijfskunde. En omdat IBB zijn bedrijfskundige opleiding verliest zal het ook onder een nieuwe naam verdergaan, beaamt de directeur van IBB, Wijnand van den Brink. Maar hij wil die naam nog niet bekend maken: ‘We hebben wel nieuwe naam gekozen, maar die ga ik maandag eerst aan mijn medewerkers onthullen.’

Media en communicatie
Een ander instituut dat zowel verhuist als reorganiseert, is CMI. Het staat de eerdergenoemde opleiding bedrijfskundige informatica af aan IMO en verhuist vervolgens naar de locaties Wijnhaven 107 en 99. Daar komt ook de opleiding communicatie naartoe, die nu nog op de Kralingse Zoom bij het Instituut voor Commercieel Management zit.

Wijnhaven 99 is een voor de hogeschool nieuwe locatie die tegen Wijnhaven 107 aan ligt. 99 heeft een gebruiksoppervlak van rond de drieduizend vierkante meter en is samen met de zesduizend vierkante meter van buurman 107 ruim drie keer zo groot als de Pieter de Hoochweg, waar CMI nu nog zit.

CMI laat de Pieterv de Hoochweg leeg achter. De facilitaire dienst weet nog niet hoe het die ruimte invult.

Kralingse Zoom
Communicatie is een grote opleiding. Er verhuizen zo’n vijftig medewerkers en ruim duizend studenten van de Kralingse Zoom naar de Wijnhaven. Door deze verhuizing krijgen andere opleidingen op de Kralingse Zoom iets meer ruimte.

De opleidingen op de Kralingse Zoom zitten al langere tijd krap – er staan zelfs al een tijdje portocabins op de KZ om het ruimtegebrek op te vangen. En die blijven daar voorlopig nog even, zegt directeur van de facilitaire dienst Anneli van der Reijden. Het college van bestuur moet nog met een plan komen voor de reorganisatie van de instituten op de KZ (de Rotterdam Business School, Commercieel Management en Financieel Management).

Haven en Zeevaart
Samen met de STC-Groep, die nu al de HR-opleiding maritiem officier verzorgt, vormt de HR een nieuw instituut: de Hogeschool van de Haven en Zeevaart, HHZ. Daarin worden naast marof verschillende hbo-opleidingen ondergebracht die nu nog alleen door de HR worden verzorgd, zoals chemische technologie en logistiek en technische vervoerskunde. Die laatste opleiding verhuist ook naar het Lloydkwartier, waar het Scheepvaart en Transportcollege gevestigd is. Scheepsbouwkunde, een opleiding die de Hogeschool Rotterdam van InHolland wil overnemen, zal ook naar het Lloydkwartier verhuizen.

Diensten zijn verhuisd
Wat de diensten betreft is het grootste gedeelte van de schuif vorige week uitgevoerd. Op algemene bestuurlijke zaken na, zijn alle diensten geheel of gedeeltelijk van de Westblaak en Museumpark naar de Rochussenstraat verhuisd. Personeelszaken, HR services, financiën, onderwijs & kwaliteit, de facilitaire dienst, concernstrategie, communicatie & externe betrekkingen en auditing, monitoring en control zitten al een paar dagen in dit nieuwe onderkomen.

De Rochussenstraat, dat wil zeggen het oude Eneco-gebouw, aan de kruising van de ’s Gravendijkwal en de Rochussenstraat, is met ruim zestienduizend vierkante meter gebruiksoppervlak de grootste nieuwe locatie van de Hogeschool Rotterdam. De diensten bezetten de bovenste etages van de hoogbouw, de rest van het pand wordt in sneltreinvaart gereedgemaakt voor de eerstvolgende acte van de Grote Schuif. Die vindt in de derde week van juli plaats, wanneer het Instituut voor Gezondheidszorg in zijn geheel naar de Rochussenstraat verhuist. Zes á zeven weken later moet iedereen op zijn nieuwe plek zitten.

Olmo Linthorst
Foto: L. A. Lorenzini (facilitaire dienst)

Update: Dit artikel is na publicatie aangevuld met informatie over de Hogeschool van de Haven en Zeevaart.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top