Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten krijgen niets terug voor basisbeurs

Gepubliceerd: 30 October 2012 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Toekomstige studenten verliezen hun basisbeurs en leveren samen meer dan achthonderd miljoen euro in. Van dat geld zien ze vrijwel niets terug, blijkt uit het regeerakkoord. Het hoger onderwijs wordt er niet beter van.

Sterker nog, volgens de HBO-raad bezuinigt het kabinet bijna tweehonderd miljoen op hoger onderwijs. De instellingen moeten immers 65 miljoen euro besparen op hun ‘overhead’ en nog eens voor 130 miljoen euro snijden in het aantal opleidingen, waaronder de kunstopleidingen.

Geld naar vo en mbo
Het is niet helemaal duidelijk waar het geld van de basisbeurs naartoe gaat. Het nieuwe kabinet wil investeren in onderwijs, maar de miljoenen gaan vooral naar basisscholen en voortgezet onderwijs (344 miljoen) en het mbo (250 miljoen euro). Verder gaat er honderd miljoen euro extra naar ‘fundamenteel onderzoek’. Daarmee is het geld al bijna op.

Er rest nog een potje van twintig miljoen euro voor de ‘onbedoelde effecten’ van de duizenden euro’s collegegeld die studenten tegenwoordig moeten betalen voor een ‘tweede studie’. Alleen wie zich wil omscholen met een zorg- of onderwijsopleiding ontspringt de dans, de rest moet betalen.

Dubbelstudenten
Die twintig miljoen gaat waarschijnlijk naar studenten die aan hun tweede studie beginnen terwijl ze nog met hun eerste bezig zijn. Deze tijdelijke dubbelstudenten mogen hun tweede studie dan tegen het lage tarief afmaken. Maar het geld zou ook bestemd kunnen zijn voor hbo’ers die langer dan een half jaar moeten ‘schakelen’ voordat ze aan een universitaire masteropleiding kunnen beginnen.

Dan is nog niet eens duidelijk waar het geld blijft dat bespaard wordt op de ov-studentenkaart. In 2016 verandert die in een kortingskaart, zodat studenten niet langer gratis kunnen reizen. Dat levert de schatkist 425 miljoen euro op.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Studenten krijgen niets terug voor basisbeurs

  1. Wat een sneue bedoeling. Snap niet waarom hbo scholen minder geld krijgen en basisscholen, voortgezet onderwijs en mbo-scholen meer poen krijgen. Trek dan gewoon één duidelijke lijn, want op zo’n manier krijg je scheve verhoudingen. Of allemaal minder geld, of gewoon geen extra poen. Bovendien wil extra poen nog niet zeggen dat de kwaliteit van het onderwijs zal verbeteren. Waarschijnlijk komt dat geld straks in de handen van mensen die verkeerde beslissingen gaan maken. Heb liever dat ze geld in de OV-studentenkaart blijven stoppen. Dat is tenminste iets zinnigs en een motivatie voor mensen om in een andere stad te studeren. Vervang het desnoods met een kaart die alleen reizen in de door jouw gekozen school promoot o.i.d, als het maar geen kortingskaart is. Dat de basisbeurs verdwijnt is natuurlijk ook schandalig, niet zozeer voor mijzelf maar voor de mensen die het echt nodig hebben.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top