Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten maken kennis met I-labs

Gepubliceerd: 25 April 2012 • Leestijd: 2 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen maandag was de voorlichtingsmarkt over de Innovation Labs van de Hogeschool Rotterdam. Ongeveer 80 geïnteresseerde studenten konden workshops volgen en kennismaken met opdracht, opdrachtgever en begeleider.

‘Het meest interessante aan een Innovation Lab is dat het programma, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een minor, nog niet afgebakend is’, zegt programmamanager Ron Weerheijm. Een I-lab duurt één semester. Tijdens dit eerste semester van het nieuwe schooljaar werken derdejaars studenten van verschillende opleidingen aan complexe problemen. Ambitieuze studenten worden bij de I-labs uitgedaagd om creatief te denken. Zo gaan studenten bij het I-lab Veerkracht in Carnisse iets nieuws bedenken om de gezondheid van honderd gezinnen in de wijk Carnisse te verbeteren.

MRI-scans
Niamph Hoogerbrugge, student verpleegkunde, volgde vorig jaar de I-lab Turning Innovation into Business. Dit I-lab richtte zich op het opstarten van ondernemingen rond uitvindingen. Een van die uitvindingen was een 3D-navigatiekaart. ‘Door onderzoek te doen kwamen wij erachter dat deze techniek ook in de zorg toe te passen is. Bijvoorbeeld voor het maken van scherpere foto’s van MRI-scans. Daar hebben we toen een businessplan voor ontwikkeld. Voor mij was de link tussen de business en de zorg erg interessant. Ik raad het iedereen aan. Je kunt je echt verbreden tijdens het I-lab, dat zal later van pas komen.’

Laboratorium van de toekomst
Na de algemene voorlichting hadden de studenten de gelegenheid om mee te doen aan workshopsessies. Vijf derdejaars biologie & medisch laboratoriumonderzoek woonden de workshop Laboratorium van de toekomst bij. De studenten werd direct duidelijk gemaakt dat er out of the box moet worden gedacht. Eric, docent en begeleider bij de I-lab: ‘Jullie zijn tot nu toe opgeleid om precies en nauwgezet te zijn, vooral geen al te wilde dingen doen. Dat is goed om werkende processen uit te voeren, maar tijdens de I-lab gaan jullie juist nieuwe oplossingen bedenken en onderzoeken.’

Robots
Om de hersenen flink te laten kraken, kregen de student de opdracht om in vijf minuten te bedenken hoe het laboratorium van de toekomst er uit zou kunnen zien. De studenten kwamen met verschillende ideeën om laboratoria meer te automatiseren en te digitaliseren. Bijvoorbeeld door middel van het werken met robotsystemen of extreem snelle computers. Yolanda van opdrachtgever Kenniscentrum Zorginnovatie vond het een goede eerste brainstorm. ‘Omdat de groep niet alleen uit studenten van jullie opleiding zal bestaan, zullen er ook heel andere ideeën komen. Een student bouwkunde kan bijvoorbeeld een ander type gebouw bedenken, of juist geen gebouw, maar een laboratoriumbus. De samenstelling van de groep bepaalt het verloop en de creativiteit van het proces.’

In totaal gaan er in september tien I-labs van start. Naast het laboratorium van de toekomst, kunnen studenten kiezen uit onder andere Rotterdam Green Capital, Veerkracht in Carnisse en Talentscout.

Pim Bijl

De I-labs zijn geschikt voor studenten die meer uitdaging willen in hun opleiding. Het maakt deel uit van het programma voor excellentie in het hoger onderwijs. Studenten kunnen een I-lab kiezen in plaats van een minor. In deze I-labs werken de studenten aan vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. In teams met studenten van verschillende opleidingen gaan ze aan de slag met praktijkopdrachten van Rotterdamse opdrachtgevers. Na succesvolle deelname aan het I-lab ontvangen studenten een I-certificaat. Met dit certificaat kunnen studenten aantonen dat ze geleerd hebben innovatief en creatief te denken in de beroepspraktijk.

Voor meer informatie over de I-labs ga naar http://ilabs.hro.nl/innovation-labs

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top