Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tekort studentenkamers stijgt met 33 duizend

Gepubliceerd: 27 September 2012 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Doordat het aantal studenten tot 2020 sneller groeit dan verwacht, zijn er straks 33 duizend extra kamers nodig. Vooral in Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Utrecht is er werk aan de winkel voor de studentenhuisvesters.

Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Monitor Studentenhuisvesting 2012. Vorig jaar waren de studentenhuisvesters, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de studentenbonden nog overeengekomen dat er tot 2016 zestienduizend kamers zouden worden bijgebouwd. Maar nu bekend is dat het aantal studenten tot 2020 oploopt met 85 duizend, moet het tempo verder omhoog.

Aan de lage kant
Als het lukt om 33 duizend extra kamers te realiseren, is de huidige woningnood onder studenten nog niet opgelost. In de enquête voor de nieuwe monitor gaven 56 duizend studenten aan dat ze op kamers zouden willen wonen in de stad waar ze studeren. Dat cijfer is waarschijnlijk nog aan de lage kant, omdat de enquête in mei werd afgenomen; dan is de kamernood minder hoog dan in september.

Gedeelde voorzieningen
Van de 35 duizend studenten die geënquêteerd werden, woont twee derde op een kamer met gedeelde voorzieningen. Een kwart is daar niet tevreden mee en wil graag een eigen toilet, douche en eventueel een keuken. De woonwensen van studenten verschillen per stad. De monitor biedt ook lokale rapporten die vanaf 1 november te downloaden zijn.

Het kamertekort in 2020 is het grootst in Amsterdam (achtduizend), Groningen (vierduizend), Rotterdam (2.700) en Utrecht (2.500).

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top