Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

1 september: moment van de waarheid

Gepubliceerd: 26 August 2013 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Gekke mannetjes in strakke morphsuits moesten studenten verleiden om hun herinschrijving voor 1 september, en liefst nog voor de zomervakantie, te regelen. Het wordt spannend: Is de knop om bij studenten of zit de hogeschool straks met een reservoir aan laatbetalers. En wat dan?

Door Esmé van der Molen

Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een cultuuromslag rondom de (her)inschrijving. Zowel studenten als medewerkers moeten één datum in hun hoofd gegrift hebben: 1 september. Als je op 1 september je (her)inschrijving niet hebt geregeld, word je uitgesloten van onderwijs. Je kunt dan geen colleges volgen, geen tentamens afleggen of afstuderen. Docenten en onderwijsinstituten die uit betrokkenheid met de student een oogje dichtknijpen en een niet-ingeschreven student toch toelaten in de collegezaal, schaden niet alleen het hogeschoolbelang, stelt manager studentregistratie Jacqueline Lavooy, maar wekken ook valse verwachtingen. Zonder inschrijving kunnen immers geen studiepunten worden bijgeschreven in het systeem Osiris en kunnen diploma’s niet worden geregistreerd bij DUO.

Geen ‘clementieperiode’ meer
DUO heeft de regels rondom inschrijving aangescherpt, maar ook het interne beleid van de Hogeschool Rotterdam is gewijzigd. Al sinds vorig collegejaar is de uiterste inschrijfdatum van 1 oktober verschoven naar 1 september. Lavooy: ‘Vorig jaar hadden we nog een zogenaamde clementieperiode. Er zijn toen 2.500 studenten in de maand september ingeschreven. Dat waren vooral eerstejaars. Maar nu gaat Studielink op 1 september echt dicht. Slechts in uitzonderingsgevallen accepteert de HR te late inschrijvers. Een student die bijvoorbeeld twee dagen voor het verstrijken van 1 september te maken krijgt met het overlijden van een ouder en te laat is met herinschrijven, kan rekenen op coulance, maar het systeem wordt alleen opengezet als de student het met bewijsstukken, zoals een overlijdensakte, kan onderbouwen. De meeste telaatkomers zijn “gewoon” te laat met het regelen van hun betaling voor 1 september.’ Lavooy benadrukt nog maar eens dat er meerdere belangen gediend worden met een tijdige inschrijving: ‘Het gaat niet alleen om het naleven van de regels of de huishoudportemonnee van de hogeschool. Uit onderzoek blijkt dat studenten die zich te laat aanmelden ook vaak de studenten zijn die voortijdig uitvallen.’ Bovendien heeft de Eerste Kamer net voor de zomer ingestemd met een wetswijziging waardoor de aanmelddatum nog verder wordt vervroegd naar 1 mei. Het signaal aan de hogescholen duidelijk: Zorg dat je je zaakjes op orde hebt.

‘De schuldenproblematiek onder studenten neemt al jaren toe’

Schuld bij de hogeschool 
En dat heeft de hogeschool dus uit alle macht geprobeerd, met een uitgebreide campagne, maar ook via brieven, e-mails en sms’jes waarin studenten worden opgeroepen hun herinschrijving te regelen. Niemand kan zeggen dat hij niet wist dat het voor 1 september geregeld moet zijn. Iets anders is dat Lavooy vaststelt dat de financiële situatie van studenten en hun ouders een tijdige herinschrijving steeds vaker in de weg staat. ‘De schuldenproblematiek neemt al jaren toe. Er zijn veel schrijnende gevallen. We kunnen vaak niet incasseren op het moment dat er weer een termijn collegegeld afgelost moet worden. Op die manier bouwen studenten een schuld op bij de hogeschool. Wij waren de laatste hogeschool die hier redelijk coulant mee omging. Maar op die manier kon het schuldbedrag wel oplopen. Daarom moet de openstaande schuld nu worden afbetaald voordat je kunt herinschrijven. Dat vinden we eerlijker naar onze studenten toe. Maar het kan wel een obstakel zijn dat eerst uit de weg moet worden geruimd, voordat een student netjes voor 1 september zijn inschrijving kan regelen.’

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top