Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Belastingdienst maakte fout met huisgenoten

Gepubliceerd: 28 January 2013 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Heeft de Belastingdienst per ongeluk alle bewoners van een studentenhuis tot elkaars toeslagpartner verklaard? Dankzij de Nationale Ombudsman wordt dat kafkaëske probleem voortaan sneller opgelost.

Een vrouw kreeg toeslagen van de Belastingdienst. In de brieven stonden ook alle gegevens van haar huisgenoot, waar ze geen relatie mee had en die een eigen huishouden voerde. Deze man kwam daar achter en liet de Belastingdienst weten dat hij geen toeslagpartner was.

Zelfde adres
Maar de Belastingdienst schoof het probleem achteloos van tafel. De man en vrouw woonden op hetzelfde adres. Ze moesten maar gaan klagen bij de gemeente en vragen om een eigen huisnummer.

Al in 2009 diende de man zijn verzoek om een wijziging in. Zelfs zijn huurcontract en de verklaring van de verhuurder kon de Belastingdienst niet vermurwen. Pas toen hij verhuisde, kwam er een einde aan de registratie.

De man zocht zijn heil bij de Nationale Ombudsman, die de Belastingdienst om nadere informatie vroeg. Die liet weten dat er per abuis in zijn systeem had gestaan dat de man en vrouw een samenlevingscontract hadden.

Belastingdienst
Dit had niet mogen gebeuren, vindt de Nationale Ombudsman. ‘De Belastingdienst heeft meerdere keren de kans gehad om het probleem zelf op te lossen, maar heeft deze kansen onbenut gelaten.’

De Belastingdienst maakt gebruik van de gemeentelijke basisadministratie. Daarin kan de dienst niet zien of iemand samenwoont of alleen maar huisgenoot is. Zulke zaken worden voortaan met meer aandacht bekeken.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top