Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Buitenlandse studenten komen er moeilijk tussen

Gepubliceerd: 17 July 2013 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Buitenlandse studenten nemen amper deel aan het Nederlandse studentenleven. Hun vriendenkring bestaat vooral uit andere buitenlandse jongeren, blijkt uit onderzoek van de LSVb.

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond onder bijna zevenhonderd buitenlandse bachelor- master- en PhD-studenten, blijkt dat hun integratie te wensen over laat. Volgens LSVb-voorzitter Jorien Janssen is taal een van de grootste barrières. Ongeveer zestig procent van de buitenlanders wil graag Nederlands leren, maar taalcursussen zijn over het algemeen te duur.

Twee werelden
Veel met studiegenoten praten blijkt ook ingewikkeld: enerzijds schakelen die vaak onmiddellijk over op Engels en anderzijds kunnen buitenlanders weinig oefenen omdat ze niet in de groep worden opgenomen. Slechts een kwart is lid van een Nederlandse sport- of studentenvereniging. ‘Het is alsof Nederlandse en buitenlandse studenten in twee verschillende werelden leven’, concludeert de LSVb.

Ook veel praktische zaken kunnen beter. Zo krijgt 89 procent van de studenten Nederlandse post en zijn er veel klachten over de onduidelijkheid rondom visa, zorgverzekeringen en huisvesting. Dat moet allemaal anders, vindt de LSVb. Om de integratie te bevorderen pleit de vakbond voor een warm welkom, betaalbare taalcursussen en betere begeleiding van internationaal talent.

‘In Nederland houden’
Onderwijsminister Bussemaker doet al flink haar best om meer buitenlandse studenten na hun opleiding in Nederland te houden. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de internationale masterstudenten dit zou willen, maar in de praktijk doet een veel kleiner deel het daadwerkelijk: het Centraal Planbureau gaat voorzichtig uit van negentien procent. Maar dat levert de economie toch een jaarlijks voordeel van 740 miljoen euro op.

Mede daarom heeft Bussemaker het voortouw genomen voor het opstellen van een meerjarig actieplan met de titel ‘Make it in the Netherlands’. Ook zij vindt het van belang dat buitenlandse studenten tijdens hun opleiding een band met Nederland opbouwen. Ze moeten een taalcursus kunnen volgen, vaker stage lopen en beter worden geholpen met het vinden van woonruimte. Ook de toelatingsprocedures kunnen volgens haar soepeler, op voorwaarde dat dit niet leidt tot mensenhandel of illegaal verblijf.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Buitenlandse studenten komen er moeilijk tussen

  1. Ik zit in een sociaal isolement op een zolderkamer en ik neem helemaal niet mee aan het studentenleven en toch doe ik HBO.

  2. Join RISA (Rotterdam International Student Association)I suggest. I saw and experienced an active social and aducational program for all international students. This school year (12-13) over 350 international students were member.

  3. Vrij in het begin van het rapport van de LSVb spreekt men in relatie tot het gevoel van welkom e.d. van buitenlandse studenten, al over “Different studies show that students ..”.

    Geen enkele link of voetnoot die verwijst naar die onderzoeken.

    Verderop las ik:
    “Only 26% of the international students has or had a side job next to their studies. These people did
    not face difficulties that often, but when they did it was because of language barriers.”

    Ik denk dat het niet meer dan normaal is dat een student in een vreemd land een taalbarrière aantreft, daarnaast is dat ook afhankelijk van de herkomst van de student. Een Engelssprekende student zal hier beduidend minder last hebben van een taalbarrière dan een bijv. een student uit Zuid-Korea die alleen zijn eigen taal spreekt. Als dit de enige barrière bij het vinden van een bijbaan is valt het best mee denk ik. Ik vraag me af hoeveel Nederlandse studenten in het buitenland een bijbaantje ter plekke hebben. Ik vind 26% eerlijk gezegd helemaal niet zo laag.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top