Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het valse-hoop-syndroom

Gepubliceerd: 31 January 2013 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Anne-Marit Dannijs Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Anne-Marit Dannijs is lerarenopleider maatschappijleer bij de Hogeschool Rotterdam en studeert psychologie. En schrijft dus columns voor Profielen.

Anne-Marit DanijsDe meesten van ons hebben regelmatig goede voornemens, zeker zo rond de jaarwisseling. Voor studenten zijn er talloze momenten om goede voornemens te formuleren: aan het begin van de nieuwe studie, aan het begin van het nieuwe studiejaar, aan het begin van een nieuw blok, zelfs bij het openen van een nieuw schrift. Het slechte nieuws is dat uiteindelijk maar een kwart van de mensen erin slaagt die goede voornemens ook daadwerkelijk uit te voeren. De meesten lijden aan het valse-hoop-syndroom. Ze denken dat het nu echt gaat lukken om niet meer zoveel te snoepen, of om juist wel te sporten of aan hun relatie te gaan werken. Alle vorige keren lag het aan de omstandigheden dat ze moesten blijven roken, geen tijd hadden om goed te studeren of meer te bewegen. Of ze hadden het niet genoeg geprobeerd en dat gaan ze nu wel doen. En deze keer zal het natuurlijk wel lukken. Denken ze…

Het goede nieuws is dat goede voornemens best haalbaar zijn, als je tenminste een specifiek plan maakt. Vastbeslotenheid blijkt namelijk geen voorspeller van succes te zijn. Onbenulligheden zijn de ware oorzaak dat je de idealen die horen bij je nieuwe ik nog niet hebt bereikt. Mensen die goede voornemens systematisch inplannen, worden minder afgeleid door triviale hindernissen zoals geen tijd of sociale druk om er gezellig nog eentje te nemen. Met een schema waarin je opschrijft hoe, wanneer, met wie en waar je gaat doen wat je voor ogen hebt, krijg je het voor elkaar. Zo makkelijk kan het zijn. Mijn deadline voor deze column loopt over een paar minuten af. De volgende keer begin ik toch iets eerder met schrijven.

Anne-Marit Dannijs

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Het valse-hoop-syndroom

  1. Leuke column, Anne-Marit! En ik sta hier ook helemaal achter.

  2. Dit is ontzettend herkenbaar! Ik heb me nu al drie jaar met het nieuwe jaar voorgenomen om Italiaans te gaan leren. Nu ben ik er voor het eerst echt mee bezig, omdat ik er boeken voor gekocht heb en ik het ingepland heb!
    Ik heb me ook veel voorgenomen om meer films te kijken, maar omdat dat zo’n vaag concept is, bleef ik hangen met dezelfde chick flicks die ik al twintig keer gezien heb. Nu ik concreet heb opgeschreven dat ik gedurende 2013 50 films wil kijken die ik nog nooit gezien heb, krijg ik het idee dat het gaat lukken! Ik zit nu al op de 7.

    Misschien moet ik ook maar eens zo’n plan opstellen voor mijn studie, haha.

    Leuke column!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top