HR respecteert christelijke school die hoofddoek verbiedt
Gepubliceerd: 16 October 2013 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Een christelijke basisschool mag een stagiaire die een hoofddoek wil (blijven) dragen, weigeren. Dat stelt de Hogeschool Rotterdam desgevraagd in een reactie op een bericht in het AD over een geweigerde pabo-studente.
De bewuste HR-studente wilde stagelopen op een christelijke basisschool in Vlaardingen maar de Van Kampenschool wil geen leerkrachten en stagiaires met hoofddoek om. Omdat de studente weigerde haar hoofddoek af te doen, zat een stage op de school er niet in.
Respecteren
De HR respecteert het beleid van de basisschool, vertelt woordvoerder Carmen Mo Ajok. ‘Wij hebben als hogeschool, zeker in het geval van stages, ook te maken met het beleid van de stage-biedende school en wij moeten dat beleid ook respecteren. In dit geval betreft het een christelijke school die vanuit geloofsovertuiging bepaalde kledingvoorschriften hanteert.’ De HR gaat om die reden dan ook niet in gesprek met de Vlaardingse school.
Voor het openbaar onderwijs ligt het anders, werd ruim een week geleden duidelijk. De Hogeschool Rotterdam en Stichting BOOR, de overkoepelende organisatie van openbare basisscholen in Rotterdam, kwamen toen met het gezamenlijke statement dat pabostudentes tijdens hun stage op een openbare basisschool een hoofddoek mogen dragen.
‘Geen issue’
‘Als kledingvoorschrift wordt de richtlijn gehanteerd dat dit de beroepsuitoefening niet in de weg moet staan. Het dragen van een hoofddoek door een stagiaire is vanuit dit uitgangspunt geen issue’, aldus de twee onderwijsorganisaties vorige week. Aanleiding was toen een studente die op een openbare school was geweigerd vanwege een hoofddoek.
Woordvoerder Mo Ajok wil benadrukken dat op de Hogeschool Rotterdam het dragen van een hoofddoek geen issue is. ‘Wij hanteren als kledingvoorschrift de richtlijn dat het de beroepsuitoefening niet mag belemmeren.’
Jos van Nierop
Voor de PvdA in Rotterdam was het hoofddoekverbod op de openbare basisschool reden om schriftelijke vragen te stellen aan burgemeester & wethouders. Het college heeft nog niet geantwoord maar PvdA-raadslid Fouad el Haji zegt ‘te kunnen leven’ met de stellingname van Stichting BOOR en de HR. Aan christelijke basisscholen die hoofddoekjes weigeren, kan El Haji weinig doen. ‘Bijzondere scholen beroepen zich op de Grondwet; zolang die niet wijzigt, en dat zit er voorlopig niet in, hebben die scholen juridisch gelijk’ aldus de PvdA’er. ‘Overigens zijn er genoeg bijzondere (christelijke, red.) scholen die, vooral in de grote steden, geen problemen hebben met het dragen van een hoofddoek. Het is daarom belangrijk dat er genoeg goede scholen zijn waaruit leerlingen kunnen kiezen.’
wel bijzonder dat op een openbare basisschool hoofddoeken niet geweerd worden. tenslotte is het dragen van een hoofddoek een statement. openbaar betekent volgens mij geen politieke of godsdienstige uitingen. Kijk bv naar Franse openbare scholen, geen hoofddoek noch keppeltje noch groot kruis. Openbaar betekent m,i,z, neutraal. verstoken van welke ideologie of godsdienst.
De Hogeschool moet dit echter diskwalificeren. De basisschool heeft eigen regels die tegenstrijdig zijn met hetgeen wat in artikel 6 van de grondwet staat. In dit geval ontneemt de basisschool het recht van de studente om te laten zien wat in dit geval haar godsdienst of leeftijdsovertuiging is. Hoe kan het zo zijn dat de Hogeschool Rotterdam een dergelijk besluit, dat nota bene tegenstrijdig is met artikel 6 van de grondwet, respecteert?
Beste Hans,
Naar mijn idee is het logisch dat een christelijke basisschool een islamitische stagiaire weigert. Er zit gewoon een te groot verschil qua cultuur tussen de stagiaire en de school en kinderen. Ik vind dan ook dat een school zulke eisen moet kunnen stellen.
maria die in de kerk staat is ook bedekt met een doek over haar hoofd en lichaam zelfs…en inderdaad openbaar betekend neutraal daar ben ik het mee eens. Ze moet dan naar een islamitische school omdat dat haar plek is? aangezien ze een hoofdoek draagt? ze wordt nergens anders geacepteerd..ookal wordt er van wel gezegd.
door een stagiaire te weigeren om een hoofddoek spreken zij hun eigen bijbel tegen.
Een vrouw die haar hoofd niet bedekt, kan zich maar beter laten kaalknippen. Wanneer ze dat een schande vindt, moet ze haar hoofd bedekken. Een man mag zijn hoofd niet bedekken omdat hij Gods beeld en luister is. De vrouw is echter de luister van de man. (De man is immers niet uit de vrouw voortgekomen, maar de vrouw uit de man; en de man is niet omwille van de vrouw geschapen, maar de vrouw omwille van de man.) Is het gepast dat een vrouw met onbedekt hoofd tot God bidt? 1 Korintiërs 11:6-9, 13
Ik zou dus zeggen laat die Christelijke school eerst eens een bijbel openslaan
peacee
Ik vind niet dat een hoofddoek een statement is. Net zoals dat mannen en vrouwen, volgens de Islam, in principe kleding moeten dragen dat niet te strak om het lijf zit, is een hoofddoek een soortgelijke persoonlijke bedekking van het lichaam.
We leven in 2013, er zijn mensen die dit dragen om allerlei redenen, zij het islamitische, christelijke, bad-hair day redenen. Tegenwoordig zie ik ook mensen die een sjaal dragen als hoofddoek om het haar niet nat te laten worden wanneer het regent.
Moet er perse worden gevraagd tijdens een sollicitatie waarom iemand een hoofddoek draagt, om politieke/religieuze motieven te achterhalen? Moet het standaardantwoord perse zijn: “Bang dat het watersproeisysteem afgaat en me haar verziekt wordt”? ._.
[…] Rotterdam (HR) blijven samenwerken met een basisschool die het dragen van een hoofddoek verbiedt (Profielen 16/10/2013)? Ja, we moeten de kledingvoorschriften van stagebiedende scholen respecteren, althans als ze zich […]
Als je je niet aanpast aan de bedrijfscultuur/schoolcultuur die daar geacht wordt. Tja dan vlieg je eruit dat is overal in de wereld zo. Vindt het ook vreemd dat een islamiet op een christenschool wilt gaan werken.
Onbegrijpelijk….zelfs in de bijbel wordt bedekking voorgeschreven: korinthe 11.5 en verder. Sorry hoor, maar ken je geloof?
Ik begrijp deze discussie sowieso niet. En daarnaast leven wij in een vrij land, waar de een er voor kiest haar lichaam te bedekken en de ander er voor kiest om dat absoluut niet te doen.
Ja, het gaat er alleen om dat het hoofd van de vrouw bedekt is tijdens het bidden, zoals ook duidelijk staat in 1 Korinthe 11. En hier is de hoofddoek duidelijk een uiting van het aanhangen van een ander geloof, wat natuurlijk niet gewenst is op een christelijke school. Overigens heeft het Maria-beeld er niets mee te maken, aangezien het een protestantse school is.
Een christelijke vrouw droeg ook constant een hoofddoek opdat ze ten alle tijden kon gaan bidden en om haar kuisheid te bewaren, enzovoort. Je weet niet (altijd) wanneer een situatie van aanbidding plaatsvindt. Vraag je jezelf nooit af waarom nonnen in feite er hetzelfde bij lopen als moslima’s? Omdat ze in een constante vorm van aanbidding zijn misschien?
Maria (vzmh), zoals vele andere vrome vrouwen, bedekte zich. Men kan smoesjes blijven verzinnen en de onderscheid binnen beide geloven blijven benadrukken, maar de drie geschriften komen allemaal voort van de Profeten – denk aan: Abraham ( vzmh), Noach (vzmh) en Jezus (vzmh)- van (één) God. De laatste Profeet Mohammed (vzmh), heeft het geloof compleet en feilloos afgeleverd. En ja, ook moslim zien al deze Profeten als de boodschappers van God omdat dit in de Koran staat.
Hoe dan ook, een godvrezende vrouw behoort zich te bedekken, daarom zou een hoofddoek juist niet misstaan bij een protestantse school en is het noch belemmerend, noch tegenstrijdig, noch vreemd. Men zou eens goed naar hun geloof moeten kijken en goed nagaan wat de christendom voorschrijft. Ook zou wat meer kennis over de andere geschriften niet fout zijn; voordat men zich een mening vormt.
Ik sluit me aan bij Aleks. Helaas zijn de meeste scholen op jacht naar geld. Het draait niet meer om het geloof.