Ernest: Mohikaner markt
Gepubliceerd: 14 October 2013 • Leestijd: 1 minuten en 52 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.Op de Binnenrotte vindt iedere dinsdag en zaterdag de langste markt van Europa plaats. In de schaduw van deze reus staat op dezelfde dagen misschien wel de kleinste markt van Nederland.
Vijf kraampjes die gespecialiseerd zijn in postzegels en munten. Frank Neuerburg maakt onderdeel uit van deze microkosmos. Hij verkoopt postzegels, maar ook bankbiljetten, munten, ansichtkaarten, en ooit heeft hij een fortuin verdiend met telefoonkaarten. Hij was in de jaren negentig de koning van de belkaart; menig vriendje dat pochte met zijn collectorskaart had deze waarschijnlijk bij Frank Neuerburg gekocht.
Toen hij zeven jaar oud was, is hij begonnen met het verzamelen van postzegels.Hij is nu 62 en al meer dan dertig jaar fulltime handelaar. ‘Mijn hobby is mijn werk geworden’, zegt Neuerburg. ‘Dus ik werk nooit meer.’ Hij laat me de waar van zijn kraampje zien. Er liggen vooral catalogi en munten, bijna geen postzegels. ‘De gom in postpapier is ijzerhoudend’, vertelt hij. ‘Als er vocht bijkomt, dan gaan de zegels roesten.’ Dus zitten ze in albums in de witte Mitsubishi-bus achter de kraam. Ik vind het een surrealistische kunstinstallatie, de Mitsubishi-bus, die zelf wel roest, en een postzegelmarkt zonder postzegels.
‘Niemand begrijpt mijn beroep’, vertelt Neuerburg. ‘Je kunt wel verzamelaar zijn, maar geen handelaar. Terwijl postzegels een van de grootste verzamelgebieden ter wereld zijn.’ Hij denkt kort na en zegt dan vastberaden: ‘Je kunt het vergelijken met een olympische sport. Zo wijdverbreid is het.’ Maar de postzegelmarkt van Rotterdam wordt bedreigd. Na een glorieuze start op het Doelenplein verhuisde hij in 1988 naar het plein bij de Laurenskerk. Toen kwam daar een cultureel podium en moesten de handelaren hun heil zoeken op de Hoogstraat. Nu staan ze op de Nieuwemarkt, maar de gemeente wil hen hier weg hebben. ‘We passen niet in de regelgeving’, zegt Neuerburg. ‘We zijn geen echte markt maar ook geen evenement.’ Hij vertelt over het skatepark dat op de Westblaak wordt gebouwd. ‘Voor de jeugd is er van alles, maar vijftig plus heeft het zwaar in de stad.’
De postzegelhandelaar anno 2013 is verworden tot een zwerver, een paria. Per oktober zal zijn markt verdwijnen. Frank Neuerburg gaat door vanuit huis, via internet maar ook met een winkel op de begane grond. Hier zullen de vlinderabonnementen (alle nieuwe zegels met vlinders) en de Japanabonnementen (alle zegels uit Japan) worden gecontinueerd. ‘Het is een uitstervend beroep’, zegt Neuerburg. ‘Maar we zijn er nog.’ Ik kijk om me heen, naar de kraampjes in de schaduw van de reus, naar de handelaars. Wie de laatste der Mohikanen nog wil zien, moet zich haasten.
Ernest van der Kwast is schrijver. Zijn laatste boek is Giovanna’s navel.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top