Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Sollicitatietraining accountancy

Gepubliceerd: 3 April 2013 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Bij de les Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In tijden van crisis is solliciteren geen makkelijke opgave. Wat zijn de do’s en don’ts? En hoe zorg je ervoor dat je er uitspringt? Veertien tweedejaars accountancy kregen antwoord tijdens een sollicitatietraining bij accountantskantoor Mazars in Rotterdam.

sollicitatietrainingDe een na de andere student in pak komt de wachtruimte binnen. Sommigen trekken nog snel hun stropdas recht. Voorafgaand aan de bijeenkomst moesten ze een oefen-motivatiebrief en cv opsturen. Mazars-recruiter Evelien Appeldoorn komt de studenten halen en gaat ze voor naar de vergaderruimte waar iedereen aan de grote, ronde tafel gaat zitten.

‘Wat hopen jullie te leren vandaag?’, vraagt Appeldoorn die deze sessie samen met haar collega-recruiter Glenn Holster leidt. Student Erik vertelt dat hij graag tips zou krijgen voor een goed sollicitatiegesprek en ook een gesprek zou willen oefenen. Als Appeldoorn vraagt of de studenten al ervaring hebben met solliciteren beginnen ze op te sommen; bij de plaatselijke supermarkt, bij de Mediamarkt en een autobedrijf.

Wel of geen foto
De eerste indruk maak je al in de eerste tien seconden’, legt Glenn Holster uit. ‘Een goede handdruk is erg belangrijk. Dus geen dominante hand of een slap, onderdanig handje.’ Een aantal studentes begint te giechelen. ‘Jaja, er zit een hele psychologie achter’, reageert Holster lachend. Holster en Appeldoorn leggen uit dat het belangrijk is om een netwerk op te bouwen en dat je altijd goed voorbereid op gesprek moet komen. Over de vraag of je wel of geen foto op je cv moet plaatsen, zijn de meningen verdeeld. ‘Nee, want sommige mensen hebben misschien vooroordelen omdat ik van allochtone afkomst ben’, zegt een student. ‘Zonder foto blijf je toch een beetje mysterieus.’ Z`n buurman vult aan: ‘Juist wel, want dan weten ze tenminste wie ze voor zich hebben.’ Holster onderbreekt de discussie. ‘Er is geen goed of fout. Maar bedenk wel dat men je eerder zal googelen als je het niet doet.’ Sommige studenten beginnen te lachen. ‘Jullie denken nu vast aan gênante uitgaansfoto`s op je Facebookpagina.’

In de pauze krijgen de studenten hun cv`s en motivatiebrieven terug, voorzien van feedback. ‘Jullie hebben het heel netjes gedaan’, vindt recruiter Appeldoorn. ‘Zullen we dan nu gaan oefenen met het sollicitatiegesprek?’ De studenten zijn minder dapper dan aan het begin van de bijeenkomst, want niemand durft. ‘Geeft niks’, zegt Appeldoorn. ‘Niets moet.’

Niet veel later, en zonder oefensessies, is de bijeenkomst afgelopen. De studenten geven de recruiters een hand en verlaten de ruimte. Op de gang klinkt goedkeurend gemompel. ‘Ik vond dat ze het heel duidelijk en op een interessante manier hebben uitgelegd’, zegt Rens. ‘Dit bedrijf lijkt me wel wat.’

Natascha Ossewaarde

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top