Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Stagiaire met hoofddoek is geen issue’

Gepubliceerd: 7 October 2013 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Pabostudentes die stagelopen op een openbare basisschool mogen een hoofddoek dragen. Dat stellen de Hogeschool Rotterdam en Stichting BOOR, de overkoepelende organisatie van openbare basisscholen in Rotterdam.

Aanleiding voor de stellingname van beide onderwijsorganisaties is een artikel van twee weken geleden in het AD. Daarin wordt gemeld dat een pabostudente van de HR geen stage mag lopen op een openbare basisschool omdat ze een hoofddoek draagt. Stichting BOOR en de HR zijn over de kwestie in gesprek gegaan en zeggen nu in een gezamenlijk persbericht op één lijn te zitten en open te staan voor studenten van alle gezindten.

Competenties en kwaliteiten voorop
‘Als kledingvoorschrift wordt de richtlijn gehanteerd dat dit de beroepsuitoefening niet in de weg moet staan. Het dragen van een hoofddoek als stagiaire is vanuit dit uitgangspunt geen issue’, aldus de twee onderwijsorganisaties. ‘We vinden de kwestie uiterst vervelend voor de studente. Beide partijen zijn het erover eens dat in tijden waarin het onderwijs behoefte heeft aan meer goede leraren voor de klas, competenties en kwaliteiten voorop moeten staan. Stichting BOOR stelt de gedragscode intern nogmaals aan de orde met als doel een dergelijk voorval in de toekomst te voorkomen.’

‘Discriminerend beleid’
Het persbericht en het AD-artikel melden dat de studente inmiddels een andere stageplaats heeft gevonden. De studente, die twee weken geleden niet via het AD wilde reageren, richtte zich met haar klacht tot de Rotterdamse PvdA. De raadsfractie van die partij stelde er schriftelijke vragen over aan burgemeester en wethouders. De PvdA wil onder andere weten of het college bereid is de betreffende basisschool aan te spreken op de weigering ‘zodat andere studentes in de toekomst niet het slachtoffer worden van het discriminerende beleid van deze school’. Het college heeft de vragen nog niet beantwoord.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to ‘Stagiaire met hoofddoek is geen issue’

 1. Zolang er veelal een verbod geldt op petjes in de klas moeten docenten m.i. het goede voorbeeld geven.

 2. Of je hoofdbedekking(zowel pet als hoofdvod) nou voor een geloof draagt of niet dat is irrelevant. Door iets goed te keuren op basis van religie is pure discriminatie. Regels gelden voor iedereen en moeten dus consequent zijn..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top