Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zelfs PvdA aarzelt over experiment bsa

Gepubliceerd: 3 April 2013 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Bussemaker kreeg gisteren felle kritiek op haar plannen om universiteiten en hogescholen te laten experimenteren met het wegsturen van trage ouderejaars. Zelfs haar eigen PvdA zette er vraagtekens bij.

Ze zal het experiment zorgvuldig aanpakken, verzekerde minister Bussemaker de kritische Tweede Kamer. Studenten zullen altijd kunnen kiezen voor een opleiding zonder bindend studieadvies in de latere studiejaren.

Bsa 45 punten
Ze noemde als voorbeeld de Universiteit Leiden, dat in het tweede jaar een bindend studieadvies (bsa) van 45 punten wil invoeren. ‘Ik zou dat niet goedkeuren voor opleidingen die alleen in Leiden te volgen zijn.’

Zodra de minister merkt dat de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar komt en het bsa alleen gebruikt wordt ‘om studenten zo snel mogelijk door de mallemolen te halen’, zal ze naar eigen zeggen niet aarzelen om in te grijpen. De huidige studenten hoeven zich sowieso geen zorgen te maken; onderwijsinstellingen mogen alleen met nieuwe studenten experimenteren.

Experiment
De maatregel is een experiment en geen wet, waardoor het parlement er geen goedkeuring voor hoeft te geven. De minister mag deze beslissing eigenhandig nemen.

Het is maar de vraag of de Kamer er anders mee akkoord zou gaan, want zelfs coalitiepartij PvdA heeft zo zijn bedenkingen. Kamerlid Mohammed Mohandis is in principe niet tegen, maar vindt de omvang van het experiment te groot. Hij zou liever hebben dat veel minder instellingen aan de slag gaan met het experiment. ‘De helft of liever nog minder’, zei hij tegen de minister.

‘Verschrikkelijke leenstelsel’
Fellere kritiek was er op de samenhang met het leenstelsel. Vooral CDA-Kamerlid Michel Rog trok hard van leer: ‘Wat nu als studenten die in dat verschrikkelijke leenstelsel zitten in het derde jaar moeten stoppen met hun studie. Dan blijven ze zitten met een schuld van dertigduizend euro’. Ook D66 – dat in principe niet tegen een leenstelsel is – vindt het raar om beide maatregelen in te voeren. Zelfs de altijd regeringsgezinde SGP vond én een leenstelsel én uitbreiding van het bsa te veel van het goede.

D66’er Paul van Meenen vroeg zich af wiens probleem de minister met dit experiment eigenlijk oplost. ‘De minister heeft met instellingen prestatieafspraken gemaakt, en nu legt ze de verantwoordelijkheid voor het halen van de rendementseisen uit die afspraken bij studenten in plaats van bij de opleiding.’

‘Ambitieus studieklimaat’
Maar volgens Bussemaker is de uitbreiding van het bsa niet bedoeld om rendementseisen te halen, maar om ‘een ambitieus studieklimaat’ te bevorderen. De stapeling met het leenstelsel vindt ze ook geen probleem: ‘Een bsa kan studenten juist helpen om snel af te studeren’. Ze verwacht dat het voor studenten een goede stok achter de deur is.

Instellingen kunnen tot 1 juni hun plannen indienen. Daarna beoordeelt de minister die en beslist ze welke opleidingen ermee aan de slag kunnen. Daarover zal ze de Kamer inlichten.

Op dit moment hebben volgens Bussemaker acht universiteiten en vijftien hogescholen interesse getoond. Maar het zou haar niet verbazen als het er de komende weken weer minder worden. Instellingen mogen namelijk niet zomaar meedoen. Ze moeten volgens de minister voldoen aan een aantal ‘randvoorwaarden’. Zo moet er een uitzondering gemaakt kunnen worden voor topsporters, gehandicapte studenten en andere bijzondere groepen. Opleidingen moeten motiveren waarom een bsa in latere jaren bij hen gerechtvaardigd is.

Geen minimale eisen
Bussemaker wil geen lijstje opstellen met minimale eisen, ondanks verzoeken van onder andere D66 en de PVV. Het is juist de bedoeling dat opleidingen het bsa op verschillende manieren gebruiken. Een university college dat excellentie wil bevorderen, zal de mogelijkheid wellicht anders gebruiken dan een grote opleiding waar veel studenten in het tweede jaar vertraging oplopen, verwacht de minister.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Zelfs PvdA aarzelt over experiment bsa

 1. […] De PvdA wil niet dat hogescholen trage studenten in hun derde studiejaar alsnog kunnen wegsturen. Daarnaast zou maar 10 procent van de studenten met het experiment in aanraking mogen komen, zegt Kamerlid Mohammed Mohandis. De Tweede Kamer praat vandaag over het experiment met het bindend studieadvies in latere studiejaren. Minister Bussemaker van Onderwijs wil universiteiten en hogescholen de gelegenheid geven om treuzelaars weg te sturen, ook als ze al in hun tweede of derde studiejaar zitten. Op dat plan kreeg ze vorige week veel kritiek. […]

 2. […] De PvdA wil niet dat hogescholen trage studenten in hun derde studiejaar alsnog kunnen wegsturen. Daarnaast zou maar 10 procent van de studenten met het experiment in aanraking mogen komen, zegt Kamerlid Mohammed Mohandis. De Tweede Kamer praat vandaag over het experiment met het bindend studieadvies in latere studiejaren. Minister Bussemaker van Onderwijs wil universiteiten en hogescholen de gelegenheid geven om treuzelaars weg te sturen, ook als ze al in hun tweede of derde studiejaar zitten. Op dat plan kreeg ze vorige week veel kritiek. […]

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top