Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Dan winnen we toch allemaal?’

Gepubliceerd: 5 September 2014 • Leestijd: 5 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geen hard nieuws of spannende primeurs bij de jaaropening van afgelopen woensdag, maar wel de ‘kleine verhalen’ van het onderwijs en een enerverende verkiezing van de Bachelor Award.

stemmen

Het publiek brengt zijn stem uit op een van de drie genomineerden voor de Bachelor Award.

Heel even dreigde directeur concernstrategie Erwin van Braam de Jos Houben van de Hogeschool Rotterdam te worden. U kent de laatste misschien nog wel als voorzitter van het historische CDA-congres in 2010, waarbij tegenstanders van regeringsdeelname aan een door de PVV gesteund kabinet met groen hun anti-stem moesten uitbrengen.

‘U kunt nu stemmen’, zei Van Braam tegen de mensen in de zaal die een stemkastje hadden gekregen. Die hadden alleen nog geen idee waarop ze moesten stemmen, omdat de opties nog niet waren gegeven. Toen die vervolgens op het grote scherm achter Van Braam getoond werden, stond de uitslag er ook al bij.

Dit jaar kende de jaaropening van de Hogeschool Rotterdam toch nog één belangrijke innovatie: het publiek moest de winnaar van de Bachelor Award aanwijzen. Dat deed het terwijl de genomineerden voorin de zaal toekeken hoe op het scherm hun populariteit live toe- en afnam.

Twaalfduizend nieuwe studenten
Zo liep er deze jaaropening van alles fout, maar juist daardoor was het een geslaagde middag. Soms leek het zelfs wel ingestudeerd, alsof de organisatie wilde aansluiten bij het anti-pretentieuze praatje van bestuursvoorzitter Ron Bormans.

Van Braam begon de bijeenkomst met de mededeling dat er dit jaar ongeveer twaalfduizend nieuwe studenten naar de HR zijn gekomen. Dat zijn ongeveer evenveel nieuwelingen als vorig jaar, maar meer dan de jaren daarvoor. De hogeschool groeit als geheel dus nog steeds.

Kleine verhalen
Op zich was alles nog ‘normaal’ toen daarna bestuursvoorzitter Ron Bormans zijn toespraak begon. Hij wilde zijn aandacht voor de verandering niet op grote verhalen richten, maar heel concreet op drie opleidingen van de HR die het goed doen in de altijd zo belangrijke Nationale Studentenenquête (NSE).

Zo zette hij de opleidingen industrieel productontwerpen, verpleegkunde en bedrijfseconomie in het zonnetje. De eerste twee kregen dit jaar een veel betere beoordeling van studenten; de laatste haalde een significant hoger propedeuserendement. Daar kunnen we wat Bormans betreft van leren.

Daarna kondigde Bormans aan dat hij de wet ging overtreden door te vertellen dat verpleegkunde net zijn accreditatie met vlag en wimpel gehaald heeft. (Wij hopen daar snel meer over te kunnen melden, red.)

Bormans wees ook op de grote stijging van, vooral, het aantal eerstejaars techniekstudenten. Daaruit maakte hij op dat ‘het pleit niet wordt beslecht in Den Haag. De technische opleidingen groeien niet door een techniekpact, maar door gepassioneerde docenten voor de klas.’

Dat is het kleine verhaal dat hij wilde benadrukken.

Het iets grotere verhaal gaat over de hogeschool als geheel. Die maakt extra geld vrij voor docenten, zo’n 130 fte extra in het lopende schooljaar en tot 2017 miljoenen extra uit het eigen vermogen. Dat kan, want ‘we zijn financieel solide’, zei Bormans. Na 2017 zou de hogeschool extra geld moeten krijgen van het ministerie, door het afschaffen van de basisbeurs.

Powerpoint
Het eerste incidentje deed zich voor toen Bormans over de toekomst begon. Natuurlijk gaan we door met Focus, het programma dat de kwaliteit van het bacheloronderwijs moet verbeteren. En we gaan ook door met… met… met – en hier hapert powerpoint even, om vervolgens ook nog eens het verkeerde plaatje te tonen. Dat kan gebeuren. In het onderwijs lopen powerpointpresentaties ook weleens spaak.

Echt mis ging het pas toen Ron Bormans zei erg uit te zien naar het ‘samenleven’ met Angelien Sanderman. Sanderman is als lid van het college van bestuur de nieuwe collega van Bormans. Met zijn verspreking (uiteraard werd ‘samenwerken’ bedoeld) was de toon gezet; in een ontspannen joligheid stevende de zaal af op een CDA-achtige publieksstemming over de winnaar van de Bachelor Award.

Maar eerst introduceerde Angelien Sanderman zichzelf nog even voor het publiek. Ze vertelde ook dat ze blij was dat ze in Rotterdam kwam werken omdat haar ex-collega’s allemaal dachten dat de niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit wel bij haar zou passen. ‘Dus dat hoop ik dan maar’, aldus Sanderman.

Rotterdam-Zuid: het centrum
Toen Jos van der Vegt, voorzitter van de raad van toezicht (rvt) van de HR, aan de prijsuitreiking van de Bachelor Award begon, wilde hij als geboren en getogen Rotterdammer-uit-Zuid eerst even iets rechtzetten: in Zuid spreken we niet over het centrum, zoals acteur Paul Röttger zojuist had gedaan in een voordracht over de waarde van Rotterdam-Zuid en het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie, maar over De Stad. Hij zei het met lichte ironie: het centrum, dat is Zuid, en de overkant heet De Stad. ‘Ik zal het zo aan de bar nog even aan Paul Röttger uitleggen.’

Met eenzelfde gevoel voor humor en zonder de studenten tekort te doen, vertelt Van der Vegt iets over de drie genomineerden voor de Bachelor Award: Fleur van der Hilst (bedrijfseconomie) met haar leerwerkbedrijf De Rotterdamse Zaak, Hester Thoen (bouwkunde) met haar onderzoek naar akoestiek in de gezondheidszorg en het duo Ashley Lau en Melissa Jessurun (ruimtelijke ordening en planologie) die imponeerden met hun hun voorstel om fietsroutes in de natuur te koppelen aan opstapplekken voor openbaar vervoer.

Stemmen
In een filmpje worden de drie genomineerden nog uitgebreider aan de zaal voorgesteld, met commentaar van hun docenten en praktijkopdrachtgevers. Nu is het aan de zaal om de moeilijke keus te maken, maakt Erwin van Braam duidelijk.

Terwijl de genomineerden naar voren worden gehaald, leidt Van Braam de zaal door de procedure. Een klein deel heeft een stemkastje gekregen, de rest moet nu zijn smartphone pakken en een niet echt eenvoudig internetadres intoetsen in de browser. Dat adres staat op het grote scherm, verdwijnt weer terwijl mensen nog aan het typen zijn en komt pas na veel geroep weer terug.

Terwijl snelle internetters al bezig zijn met stemmen, komen voor de mensen met een stemkastje pas de opties in beeld. Maar wel met de uitslag erbij. En die fluctueert, omdat heel veel mensen op dat moment aan het stemmen zijn. Het is een nek-aan-nekrace tussen De Rotterdamse Zaak van Fleur van der Hilst en de ziekenhuisakoestiek van Hester Thoen.

Dan verdwijnt de uitslag weer, maar alleen op het grote scherm. In de zaal roepen sommigen dat ze de uitslag al kunnen zien op hun mobiel. ‘Het is gelijkspel’, gaat het binnen seconden rond. Anderen zijn ondertussen juist nog druk aan het stemmen

De stand, zo veel is duidelijk, is veertig, twintig, veertig. Keurig rond, ook al een beetje verdacht. Vooral omdat tijdens de nek-aan-nekrace de percentages in tienden werden gemeten.

Iemand van de organisatie loopt door de zaal naar beneden om Erwin van Braam in te lichten. (Er was vanmiddag zeer waarschijnlijk geen notaris aanwezig, of hij zou nu uit zijn ambt gezet moeten worden; hopelijk was er ook geen afgevaardigde van de NVAO bij deze ‘uitreiking’.) Van Braam krijgt het nieuws over een gelijkspel ingefluisterd, in zijn open microfoon, maar de zaal is toch al op de hoogte.

Twee winnaars
Van Braam stelt voor om opnieuw te stemmen over de twee winnaars. De zaal loeit en joelt: het publiek wil twee winnaars. Dat regelt rvt-voorzitter Jos van der Vegt met Bormans, al is dat voor de zaal niet direct duidelijk.

De verliezers krijgen hun derde plaats uitgereikt: ze kunnen met z’n tweeën duizend euro verdelen.

Jos van der Vegt improviseert verder en vraagt om een dikke stift, zodat hij het bedrag op de ‘cheque’ van de tweede plaats omhoog kan bijstellen, gelijk aan de eerste plaats. ‘Ik moet even van die één een twee maken’, grapt hij. Vervolgens overhandigt hij de ongewijzigde cheque al aan Fleur van De Rotterdamse Zaak. ‘Hier, jij hebt dus 2.500 euro gewonnen’, zegt hij tegen haar, terwijl hij een cheque van 1.500 euro overhandigt.

Als Van der Vegt vervolgens de andere winnaar een cheque van 3.000 euro overhandigt ziet hij de fout. ‘Ron, mag ik er nog vijfhonderd euro bij?’, terwijl de zaal plat gaat. Dat is goed. Extra geld naar het onderwijs. Het is zoals een gemeenteambtenaar in dat filmpje over de genomineerden al zei: ‘Dan winnen we toch allemaal?’

Tekst: Olmo Linthorst
Fotografie: Levien Willemse

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top