Deeltijd lero techniek mag toch stoppen van de cmr
Gepubliceerd: 27 October 2014 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De centrale medezeggenschapsraad (cmr) heeft toch voor een deel ingestemd met het collegebesluit om te stoppen met een aantal kleine deeltijd- en duaalopleidingen.
In haar advies voorafgaand aan de cmr-vergadering van vanmiddag was de raad nog tegen, maar collegebestuurder Jan Roelof overtuigde de raad dat in elk geval doorgaan met de deeltijd lerarenopleiding techniek niet reëel is. ‘We hebben de afgelopen tien jaar echt enorm ons best gedaan om de opleiding levensvatbaar te krijgen, maar we hebben elk jaar maar zo’n twee of drie nieuwe studenten’, aldus Roelof. ‘Met die aantallen kun je geen opleiding runnen. Er moet fors geld bij en dan moet je een keer zeggen: we stoppen.’
‘Meer techniek’
De cmr, die vond dat het college het besluit voorafgaand aan de vergadering onvoldoende had gemotiveerd, noemde stoppen van genoemde opleiding een verkeerd signaal. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende associate degree onderwijsondersteuner techniek. Anneke Kistemaker: ‘De hogeschool zet in op meer techniek, dan moet je dus juist extra middelen inzetten om die opleidingen te behouden.’
Als er weer (veel) vraag komt naar de opleiding, kan de HR altijd opnieuw een verzoek indienen bij het ministerie van Onderwijs om weer met de opleiding te starten, vertelde Roelof die een herstart niet op korte termijn verwacht.
Consequenties
Met het collegebesluit om te stoppen met onder andere de deeltijdopleidingen logistiek en technische vervoerskunde, business it & management (BIM) en human resource management stemde de cmr vanmiddag nog niet in. De cmr gaat dit eerst nog eens voorleggen aan de instituutsmedezeggenschapsraden (imr), om daarna nog voor het eind van deze week een besluit te nemen. Roelof over BIM, waarschuwend: ‘De imr moet dan ook de consequenties weten. Doorgaan is een grote investering omdat de opleiding opnieuw geaccrediteerd moet worden en er, voor een kleine groep, een nieuw curriculum moet komen. Die investering gaat ten koste van de voltijdsopleiding.’
Te veel geld
Voor het nog niet beschikbaar zijn van een visiedocument over deeltijdopleidingen, een verwijt van de cmr, verontschuldigde Jan Roelof zich. De collegebestuurder: ‘Die visie had er moeten liggen en wij trachten daar nu begin 2015 mee te komen. Maar als dat document er al wel was geweest, hadden we ook dit besluit genomen. Het in de lucht blijven houden van zulke kleine opleidingen kost gewoon te veel geld.’
Jos van Nierop
ik ben het niet met jan roelof eens. de consequenties zijn beperkt. er is in de laatste 2 jaar een nieuw curriculum gemaakt dat is afgestemd met de voltijdopleiding. dus dat lijkt me geen probleem. alle documentatie is aanwezig.
de laatste 2 jaar is er mijns inziens sprake van groot mismanagement. in september 2012 zouden we iets nieuws gaan beginnen met 7 deeltijd opleidingen. nieuwe curricula zijn opgestart. er is nog geeneens 1 cirkel doorlopen. volgens mij weet de heer roelof niet waarover hij praat.
maar langskomen mag altijd (cvb kom eens uit je ivoren toren)
en ik heb het dan over de consequenties voor bim dt. het is allemaal politiek
Graag wil ik mij even mengen in de discussie (misschien dat het zin heeft voor de besluitvorming). Wellicht moet er vanuit een compleet ander perspectief besloten worden, namelijk vanuit maatschappelijk oogpunt. Is er vanuit bedrijfsleven, de maatschappij, ofwel de afnemers van onze studenten, behoefte aan studenten met deze opleiding? Zo nee, dan is het niet zinvol en maatschappelijk onverantwoord mensen op te leiden in deze richting. Is er wel behoefte, dan moet het bedrijfsleven er bij betrokken worden om mbo-ers en middelbaar geschoolde medewerkers te sturen die deze opleiding gaan doen. Het lijkt mij dat wij dan niet alleen effectief bezig zijn, maar zeker ook maatschappelijk verantwoord.
Bij de besluitvorming moet ook zeker rekening gehouden met twee andere zaken: ten eerste zal het bedrijfsleven veel meer behoefte hebben aan mensen die HBO-opgeleid zijn met de ’21st-century-skills’ (zie kennisnet.nl) en daarbij zal zeker wat BIM betreft behoefte zijn aan ICT-achtig opgeleiden. Ten tweede moet er ook in ogenschouw genomen worden dat de generatie 30-40ers die er 10-20 jaar geleden nog niet van doordrongen waren dat het noodzakelijk is een HBO-opleiding te hebben en die nu door het schrappen van deeltijd-opleidingen buiten de boot dreigen te vallen (NCOI, LOI e.d. is geen optie, teveel drop-outs). Hier heeft de politiek wel een steentje in bij te dragen dunk me.
Jan Roelof en de CMR, veel wijsheid gewenst bij jullie besluit.
wat bim betreft, denk ik dat die behoefte er zeker is. toen het deel uitmaakte van cmi had bim deeltijd tussen de 30 en 40 instromers per jaar. door “de grote schuif” in 2012 “gingen we iets nieuws beginnen”. door wisselingen en bureaucratisch gedoe (en demarketing van de hogeschool, lees: alles op de voltijd bachelor) is het aantal inschrijvingen gedaald. (al zal ook de conjunctuur er een rol bij hebben gespeeld). nu de afgelopen 2 jaar hard aan een nieuw curriculum is gebouwd en de studenttevredenheid flink is toegenoemen (zie: resultaten keuzegids). en we ons goed in de markt zouden kunnen gaan zetten (de afgelopen jaren was er ongeveer 10 euro budget voor reclame deeltijd) wordt bim dt als dank opgeheven.
een reactie wat betreft de leraren opleiding Techniek:
De bevoegdheid Techniek voor het VMBO is een specialisatie geworden van de leraren opleiding Technisch Beroepsonderwijs. De specialisaties van deze opleiding (TBO) zijn onder andere leraar motorvoertuigentechniek, Leraar installatietechniek, leraar elektrotechniek etc. Zo blijft het leraarschap Techniek behouden voor de regio en gaat het nog meer voldoen aan de actualiteit van de vernieuwde profielen in het (V)MBO.