Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Giant tablet

Gepubliceerd: 23 June 2014 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Bart Siebelink Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vergeet de laptop, de smartphone, de iPad en alle apps. Als je dit leest, ben je als eerste op de hoogte van een tamelijk revolutionaire innovatie die het onderwijs definitief zal veranderen. Nee, ik heb het niet over Google Glass (dat is alweer zo 2015!). We’re talking Big Future here. Let me introduce to you Giant Tablet!

Giant tablet (GT) is een interactieve tool die volledig bestaat uit natuurlijke materialen; duurzaam en recyclebaar. De mogelijkheden die het werken met GT biedt, worden slechts beperkt door je eigen verbeelding. De interface bestuur je met een cilindrische chalkstick, waarmee je notities op het platte beeldscherm kan aanbrengen. Geen lullig kontzakschermpje met priegeltoetsjes en 100 procent spelfoutgarantie. Nee, het standaardmodel GTscherm is ongeveer twee meter lang, één meter hoog en verslaat qua resolutie de retina met verve. De chalkstick is zodanig ontworpen dat deze reageert op jouw lichaamskracht, zodat je op organische wijze de lijndikte traploos kan variëren. Dat zorgt voor een intuïtieve interface die het werken met GT verheft tot een ervaring die het welbekende swipen doet verbleken.

Maar dat is nog niet alles. De meest onderscheidende GT-feature is de extreme narrowcast-functionaliteit. Alleen jij en ik zien wat erop gebeurt. Geen stiekeme gluurders of datapiraten, want de ingebouwde analoge firewall houdt alle zoekmachines en sociale media veilig buiten de deur. Eindelijk een platform dat niet lijdt aan data-incontinentie, volkomen NSA-proof. Enne, o ja, als informatie eenmaal is gewist, dan valt deze ook op geen enkele manier meer terug te toveren. Is dat niet heerlijk veilig?

Je raadt het al: GTis gewoon een schoolbord en chalksticks zijn krijtjes. Zucht, waar zijn die dingen toch gebleven? Kan iemand mij uitleggen wat er nou eigenlijk beter is aan de smartboards of de whiteboards met die verschrikkelijke stiften (sorry: markers)? Die dingen zijn duur, meestal leeg of zoek. Nog afgezien van het feit dat je ze gemakkelijk aanziet voor permanent markers met als gevolg dat je je data niet meer kan wissen. Bloedlink, zeg ik je, bloedlink!

Bart Siebelink

Column-Bart-SiebelinkProfielen heeft deze jaargang een docenten-wisselcolumn.
Bart Bijl is docent Nederlands aan de lerarenopleiding Nederlands en Bart Siebelink is docent text aan de Willem de Kooning Academie.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Giant tablet

  1. Ik ben het absoluut eens met de schrijver. Te vaak komt het nu voor dat een apparaat het niet doet of dat er niet ingelogd kan worden. Persoonlijk denk ik dat het krijtbord vervangen is omdat het kon en niet omdat het moest! Leuk geschreven stuk overigens.

  2. Krijt geeft krijtstof. Meen dat dit destijds wel een ding was, omdat langdurige blootstelling hieraan longproblemen kan veroorzaken.

  3. Volledig mee eens! Alleen al om het feit dat de docent ook eens inzet tonen in het uitwerken van de vragen, en ze niet gewoon op het smartboard ‘toveren’.

  4. Voor docenten die het smartboard goed gebruiken is het echt ideaal! Echt heerlijk/useful!

  5. Deze zin klopt niet: “Nog afgezien van het feit dat je ze gemakkelijk aanziet voor permanent markers met als gevolg dat je je data niet meer kan wissen.”

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top