Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rechter: studenten die zich te laat inschrijven hebben pech

Gepubliceerd: 6 March 2014 • Leestijd: 2 minuten en 53 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De HR hoeft niet alsnog studenten in te schrijven die zelf te laat zijn, vindt nu ook de rechter. Ook niet als ze per ongeluk hun wachtwoord verkeerd intypen of als ze hun stageplek dreigen kwijt te raken.

Botte pech en misschien een beetje te laat begonnen. Heel vervelend, maar voor de rechter geen reden om de hogeschool te verplichten je in te schrijven. Ook niet als je laatstejaars bent, zoals de twee studenten die naar de rechter stapten. En een stageplek verliezen is ook geen doorslaggevend argument.

Beide studenten, één van de lerarenopleiding wiskunde en een student informatica, vonden het onterecht dat de hogeschool ze niet na 1 september wilde inschrijven. Er was immers iets heel kleins fout gegaan en nu moeten ze een jaar boeten. Allebei wilden ze aan hun laatste jaar beginnen.

Over de zaak van de wiskundestudent schreef Profielen al eerder een artikel omdat de geschillencommissie haar in het ongelijk stelde. De student stapte vervolgens naar de rechter. Dinsdag deed die uitspraak: het feit dat ze voor haar stage verplicht is om in ieder geval ingeschreven te staan bij de lerarenopleiding vermurwt de rechters niet.

De wiskundestudent had haar inschrijving niet bevestigd en geen machtiging ontvangen voor het betalen van het collegegeld. Of daar iets is fout gegaan of dat ze zelf een druk op de knop te weinig heeft gegeven, maakt de rechter niet zoveel uit. Ze was zelf verantwoordelijk voor het regelen van de inschrijving. De hogeschool heeft haar er vaak genoeg aan herinnerd dat het regelen van de betaling een voorwaarde is om ingeschreven te kunnen worden.

Te laat begonnen
In de zaak van de informaticastudent is eigenlijk helemaal niets fout gegaan, erkent de student, behalve bij hem zelf.

De rechter citeert in zijn vonnis uitgebreid uit het bezwaarschrift van de student. Het is een veelzeggend relaas over een erg gemiddelde blunder. De oorzaak zal veel studenten bekend voor komen: te laat begonnen, deadline gemist. Uit het bezwaarschrift in het vonnis:
‘Door omstandigheden lukte het mij niet om mij voor 1 september in te schrijven. […] Genoemde omstandigheden zijn een combinatie van stommiteiten van mijn kant en pech.

De situatie was als volgt.
– Half augustus probeerde ik mij in te schrijven. Toen kwam ik erachter dat ik mijn wachtwoord voor DigiD niet meer wist.
– Ik heb toen meteen een nieuwe activatiecode voor een nieuw wachtwoord aangevraagd.
– Op 30 augustus heb ik met deze activatiecode een nieuw wachtwoord ingesteld.
– Toen ik mij direct daarna wilde aanmelden via Studielink met mijn nieuwe wachtwoord werd dit niet geaccepteerd en kon ik mij dus niet inschrijven.
– Ik dacht dat mijn wachtwoord misschien nog niet geactiveerd was en daarom besloot ik het de volgende dag nog eens te proberen.
– Dit was op 31 augustus, een zaterdag.
– Mijn wachtwoord werd nog steeds niet geaccepteerd en er was ook geen helpdesk voor DigiD beschikbaar omdat het zaterdag was.
Daarmee was de inschrijftermijn voorbij zonder dat ik mij had kunnen inschrijven. Ik besloot daarop opnieuw een activatiecode aan te vragen bij DigiD [kennelijk weer een dag later, OL.]. Terwijl ik daarmee bezig was, merkte mijn vader op dat ik misschien capslock aan had staan bij het aanmaken van mijn wachtwoord. Ik probeerde mijn wachtwoord in te voeren met de capslock aan, toen bleek dat dit inderdaad zo was en kon ik inloggen. Omdat het inmiddels al september was, was de optie om in te schrijven verdwenen.’

De student informatica had ook nog een beroepszaak bij de geschillencommissie lopen, maar omdat de geschillencommissie in andere zaken de hogeschool steeds gelijk gaf, stapte de student maar vast naar de rechter zonder het vonnis van de commissie af te wachten. Dat vindt de rechter geen goed idee en hij wijst de vordering van de student daarom af.

Zou de rechter toch inhoudelijk moeten oordelen, zegt hij vervolgens, dan zou hij de vordering ook afwijzen. De student had ruim de tijd om zich in te schrijven en is door de hogeschool vanaf 3 juni 2013 wekelijks herinnerd aan de deadline van 1 september. Dat hij vervolgens pas half augustus begint en faalt ‘ligt in zijn risicosfeer’.

Bijna 1500 euro
Beide studenten moeten proceskosten betalen, bijna vijftienhonderd euro. Ze hadden ook beroep kunnen aantekenen bij het CBHO (college van beroep voor het hoger onderwijs), een rechter die zich specifiek over onderwijszaken buigt, waarbij de kosten nooit hoger dan 45 euro waren uitgevallen.

Wel geslaagd
Eerder deze week werd bekend dat de Hogeschool van Amsterdam van de rechter wél een student moet inschrijven. De HvA had echter een administratieve fout gemaakt.

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Rechter: studenten die zich te laat inschrijven hebben pech

  1. ik vind dit echt balen voor diegene en ik hoop dat er toch nog een uitzondering voor gemaakt kan worden

  2. Het is echt niet leuk voor mensen die nog moeten afstuderen en dan niet worden ingeschreven alleen omdat de mail bevestiging later aankwam in het postvakje van studielink. Dat vind ik gemeen. De verwekingsproces moet dan ook per direct geregeld worden en niet de dag erna.

  3. Ik kamp nu ook met dezelfde problemen als de genoemde studenten in het artikel. Zo te zien schat ik mijn kansen slecht in en moet ik allicht een collegejaar wachten voordat ik kan beginnen met afstuderen. Kunnen ze niet wat anders verzinnen? Bijvoorbeeld door middel van een gepaste geldboete. Dit is gewoon harteloos, kortzchtig en bovendien onnodig.

  4. Net zoals de studenten hierboven, kamp ik met het zelfde probleem. Helaas 1 dag te laat met machtigen, nooit geweten dat het zo ernstig zou uitvallen. Betaling kan wel 3 termijnen te laat worden betaald, maar de machtiging niet 1 dag! Ben bang dat ik nu een jaar moet wachten

  5. Ik zit ook met hetzelfde probleem en kan door de 5-jaar regel daarom ook mijn studie niet meer afronden. Lekker oordelingsniveau om grenzen te stellen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top