Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Schoolproject: we gaan de ov-kaart redden

Gepubliceerd: 27 February 2014 • Leestijd: 0 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ook scholieren maken zich zorgen over de afschaffing van de ov-studentenkaart. Vijf vwo-leerlingen uit Bergen op Zoom zijn een petitie begonnen om de kaart te behouden.

De scholieren moeten voor het vak maatschappijleer invloed uitoefenen op ‘iets’ in de politiek, vertelt Laura. Met vier klasgenoten besloot ze de ov-studentenkaart te gaan redden. ‘Hoge reiskosten belemmeren sommigen van ons echt in hun studiekeuze. Dat vinden we jammer, dus daarom hebben we voor dit onderwerp gekozen.’ De petitie is inmiddels meer dan honderd keer ondertekend.

Invloed uitoefenen
Dat het nog even duurt voor de ov-studentenkaart wordt versoberd – van afschaffing is geen sprake – doet volgens Laura niets af aan hun project. ‘We wilden juist invloed uitoefenen op een wet die nog niet is ingevoerd. Sommigen kozen voor de nieuwe alcoholwet, maar die is er al. Dus dat heeft niet zo veel zin.’

Het project voor maatschappijleer is over twee weken afgelopen, maar de vijf scholieren willen door met hun campagne. De LSVb heeft hen in ieder geval al opgemerkt: die twitterde gisteren de bijbehorende facebookpagina van het vijftal. De studentenbond is tegen elke versobering van de kaart.

Uitstel
Wat er precies met de ov-studentenkaart gaat gebeuren is nog onduidelijk. Onderwijsminister Bussemaker wil rond de vierhonderd miljoen bezuinigen, dus krijgen alle studenten – ook de huidige – vanaf 2017 een ‘ov-arrangement’ in plaats van een kaart waarmee ze vrij kunnen reizen in het weekend of door de week. Aanvankelijk wilde Bussemaker dat per 2016 doen, maar de bezuiniging werd onlangs een jaar uitgesteld.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Schoolproject: we gaan de ov-kaart redden

  1. Ik gebruik die OV jaarkaart bijna nooit.
    Ik bezorg post en huis aan huisbladen zodat ik nog net een auto kan betalen, verder geef ik bijna niks uit.

  2. Een typefout is wat anders dan het niet goed kunnen toepassen van een woord. Maar ik neem aan dat je dat verschil niet snapt gezien je reactie 😉

  3. We moeten ons realiseren dat een ov-kaart per student 180 euro in de maand kost! Voor 180 euro kan je aardig wat reizen in de maand. Aan een afschaffing van de ov-kaart en een verhoging van de basisbeurs hebben de meeste studenten meer. In mijn ogen is de ov-kaart gewoon een omweg om subsidie te geven aan het ov. Andere manieren van vervoer hebben ook last van deze oneerlijke concurrentie.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top