Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vlaams hoger onderwijs wil streep door opleidingskeuring

Gepubliceerd: 8 July 2014 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vlaamse hogescholen en universiteiten hopen dat de komende regering van Vlaanderen een einde maakt aan de opleidingskeuringen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie.

De hogescholen en universiteiten willen dat er onmiddellijk een einde komt aan de visitatie van opleidingen. Een instellingskeuring zou genoeg moeten zijn, schrijven ze in een brief aan de twee partijen die onderhandelen over het nieuwe kabinet. Het huidige systeem zou te veel tijd en geld kosten.

Net als in Nederland krijgen de Vlaamse opleidingen bezoek van commissies van deskundigen die hun kwaliteit beoordelen. Daarnaast zal de NVAO vanaf 2015 ook in Vlaanderen de instellingsaccreditatie invoeren. Daarbij wordt getoetst of universiteiten en hogescholen hun eigen kwaliteitszorg op orde hebben.

Dat geeft een “nodeloze overlap van inspanningen”, aldus de brief (pdf). De medewerkers hebben wel meer te doen, is kortweg de gedachte. De inspanningen staan niet meer in verhouding tot de kleine kwaliteitswinst die nog geboekt zou kunnen worden.

Een instellingskeuring moet genoeg zijn, stellen de ondertekenaars. De universiteiten en hogescholen verdienen vertrouwen, vinden ze, in plaats van het wantrouwen dat uit de voorgenomen dubbele accreditatie – van opleiding én instelling – zou spreken.

Ook veel Nederlandse hogescholen en universiteiten klagen over het vele werk dat de accreditatie met zich meebrengt. Onlangs nog pleitte vicevoorzitter Simone Buitendijk van de Universiteit Leiden voor zwaardere toetsing van de hele onderwijsinstelling en veel lichtere, onaangekondigde toetsing van de afzonderlijke opleidingen.

Collegevoorzitter Leendert Klaassen van Stenden Hogeschool, ziet dat net even anders: “Als je alleen naar de instelling kijkt en naar de centrale en decentrale kwaliteitsbewaking, dan zie je mogelijk toch onvolkomenheden over het hoofd. Het is goed dat de NVAO elke keer doorprikt tot het opleidingsniveau. Want vreemde ogen dwingen nu eenmaal.”

HOP, Hein Cuppen

Correctie: in een eerdere versie werd gesproken over de huidige instellingsaccreditaties in Vlaanderen. Die gaan daar echter pas in 2015 van start.

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Vlaams hoger onderwijs wil streep door opleidingskeuring

  1. Wel begrijpelijk vanwege de bureaucratische inspectie in België op dit moment. Aanpassing van een module kan jaren duren en vele onderhandelingsrondes met bevoegd gezag. Rigide wantrouwen heerst op dit moment, terwijl nvao juist op afstand en op basis van zelf evaluatie controleerde. Althans dat was tot nu toe de praktijk. Door verscherpte controle op eindniveau wordt de bureaucratie wel sterker, maar je kunt het ook zien als een reparatie van teveel zelfcontrole.

  2. Het is allemaal veel te bureaucratisch en politisch op de scholen. Zelf vind ik dat Hogeschool zich kleiner moet maken. Kijk bijvoorbeeld naar buurland Duitsland die echt oog heeft voor zijn studenten en waar studeren leuk is omdat de administratie op rolletjes is. Hogeschool is veel te groot op dit moment en uitbreidingen volgen nog steeds. Hogeschool heeft een monopolie positie in de regio Zuid-Holland.

    Er worden teveel studenten aangenomen en er komt veel teveel druk op docenten en daarmee ook studenten. Veel meer studenten maar het zelfde aantal docenten. Docenten hebben geen oog meer voor de student maar richten zich steeds meer op de accreditatie en het volgen van de vele regels. Het niveau van sommige instituten en de administratieve handelingen moeten veel beter. De bureaucratie en administratieve rompslomp maakt het leren er niet leuker op. Het moet meer gestructureerd en daar zorgt de accreditatie voor.

    Ook vindt ik dat scholen toch echt ook gehoor moeten geven aan de feedback die studenten geven wat nu niet gebeurt. Met de studentenpolls wordt er een formele rol vervult maar wordt er niks gedaan met meningen van de student. Het beste is om aanpassingen te doen in het eerste en tweede jaar en het derde en vierde jaar de aanpassingen niet te doen. Zo creëer je wat meer rust ook voor de studenten want derde en vierde jaars zijn minder op school dan de eerste en tweede jaars.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top