Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Collegegeld per vak? ‘Doet denken aan afhaalchinees’

Gepubliceerd: 14 December 2015 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Oppositiepartijen van links tot rechts maken gehakt van het VVD-PvdA-plan om studenten per vak collegegeld te laten betalen. Kritische Kamerleden vrezen ‘supermarktdenken’ in het hoger onderwijs.

‘Ik snap best dat het voor sommige studenten lastig is het volle pond te betalen als je maar een paar vakken volgt. Maar waarom dan meteen het hele onderwijs aan de markt uitleveren?’, trapte SP-Kamerlid Jasper van Dijk

Minder duur
Studenten moeten hun eigen ‘loopbaan creëren’, zei Kamerlid Mohammed Mohandis van de PvdA zojuist in de Tweede Kamer. Als studenten per vak betalen, in plaats van per collegejaar, wordt het minder duur om studeren te combineren met bijvoorbeeld een gezin, mantelzorg of een eigen bedrijf.

‘Dat de VVD dit een goed plan vindt, snap ik wel’, sneerde Van Dijk. ‘Maar waarom gaat de PvdA hierin mee? Onpopulaire vakken, wat gaat daarmee gebeuren? Vakken die geen student koopt? De jacht op studenten zal toenemen. Dat betekent nog meer geld naar reclame en marketing.’

‘Onbegrijpelijk’
Ook CDA-Kamerlid Michel Rog vond het ‘onbegrijpelijk’ dat de PvdA dit een goed plan vindt. ‘De heer Mohandis wil datgene wat er op de private markt al is, en wat daar prima werkt, transporteren naar het publiek bekostigde hoger onderwijs. Heeft hij wel door waar hij mee bezig is?’

ChristenUnie en D66 maken zich eveneens zorgen. D66-Kamerlid Paul van Meenen vreest dat de druk op studenten om een vak te halen te groot wordt op het moment dat instellingen betaald worden per gehaalde module.

Ondersteboven
‘U schrijft dat de overheidsbekostiging niet langer berekend zal worden op basis van een volledig studiejaar maar op basis van gevolgde vakken’, aldus Van Meenen. ‘Dat gaat niet over collegegeld, maar over de bekostiging van ons onderwijs. U gooit het hele financieringssysteem ondersteboven om een paar studenten meer vrijheid te geven.’

Mohandis liet zich niet van de wijs brengen. ‘Ik wil het probleem oplossen dat sommige studenten voor een heel jaar betalen, terwijl ze bewust maar een paar vakken volgen’, antwoordde hij. ‘Er zijn veel verschillende studenten, we moeten zorgen dat studenten die behoefte hebben aan meer mogelijkheden die ook krijgen.’ Bovendien, benadrukte Mohandis, gaat het om een experiment.

Regie bij student
Pieter Duisenberg van de VVD, die al evenveel kritiek te verduren kreeg, noemde het ‘verbazingwekkend’ dat zijn collega’s dit plan ‘binnen een minuut afkraakten’. Hij wees op alle voordelen: het plan is liberaal, het geeft de student de regie in handen, de Landelijke Studenten Vakbond staat erachter, twee onderwijsinstellingen willen er graag mee experimenteren, wie kan daar nu tegen zijn?

Maar de oppositie bedacht gaandeweg steeds meer bezwaren. Gaat het onderwijs niet op een afhaalchinees lijken? Hoe zit het met de administratieve lasten? En wordt de financiering voor onderwijsinstellingen niet onzeker? Gaan studenten hun afstuderen niet eindeloos uitstellen?

Proef
Daarvoor doen we nu juist een proef, kaatste Duisenberg de bal terug. Duizend studenten, gespreid over alle studies van de UvA en HvA. ‘Ik ben heel nieuwsgierig wat dit gaat brengen.’

Onderwijsminister Bussemaker reageert later vandaag.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Collegegeld per vak? ‘Doet denken aan afhaalchinees’

 1. Wow! Wat een rendementsprikkel zou dat zijn! Vak niet gehaald en het jaar erop overdoen? Prima, maar wel weer eerst betalen! Uitstekende prikkel voor de calculerende student om een vak direct te halen.
  Of is het zo niet bedoeld?

 2. Ik snap de gedachte wel waar het vandaan komt, maar sommige kritiek van de oppositie is reeel: vakken zullen beoordeeld worden puur op hoeveel geld ze in het laatje brengen, en dat soort krachten heb je al behoorlijk veel in het hoger onderwijs. Misschien is een combo mogelijk: je KUNT per vak betalen, maar dan is het uiteindelijk b.v. 50% duurder. Zo kun je er wel voor kiezen, maar doe je het alleen als het niet anders kan voor je.

 3. Klinkt fijn als je een vak uit het vierde jaar niet gehaald hebt en daarvoor een jaar extra moet betalen, maar straf je hiermee niet keihard de mensen die extra vakken willen volgen omdat ze dat onderwerp interessant vinden? En hoe zit het met de mensen die twee studies volgen? En gaan ze dan tentamens strenger nakijken, in de hoop dat minder mensen het vak halen en ze er volgend jaar opnieuw kunnen cashen? Het concept is leuk hoor, maar ze moeten nog wat beter uitwerken hoe ze de negatieve gevolgen kunnen inperken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top