Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Column Bart Bijl: Integriteit

Gepubliceerd: 6 October 2015 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Bart Bijl Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Laatst luisterde ik in de auto naar een interessant interview. Er was een studie geschreven over de maatschappelijke houding ten opzichte van bestuurlijke integriteit. Hoe kijkt de maatschappij aan tegen bestuurders die slordig omgaan met gemeenschapsgelden?

Bart Bijl

Slordig omgaan is hier een eufemisme voor corruptie, dat begrijpt u. Maar corruptie is een nogal beladen woord dat inderdaad varieert van een enkel bonnetje méér schrijven tot en met je jacht laten inrichten door een bevriende ondernemer die jij – als bestuurder – een leuke overheidsopdracht gunt. Ik zal het woord corruptie vermijden; ik moet ook na deze column nog veilig door de gangen van dit gebouw en over straat kunnen lopen.
Wat blijkt? Volgens dit onderzoek kijken u en ik steeds strenger naar dergelijk gedrag en heeft die strenge blik ook echt effect op het daadwerkelijke gedrag. Goed nieuws dus.

De maatschappij is niet langer bereid te kijken naar wat allemaal mág volgens de (zelf opgestelde) regeltjes, maar wat redelijk is.

Ik zie dat ook aan onze eigen Hogeschool Rotterdam waar het bestuurlijke geld-over-de-balk-gooien, volgens mensen die het weten kunnen, sinds het aantreden van bestuursvoorzitter Bormans resoluut is stopgezet. Misschien. Enkele jaren terug verscheen er in ditzelfde Profielen nog een reeks artikelen over declaratiegedrag van de toenmalige directeuren en het cvb. Prachtig inkijkje was dat. Dat is te zeggen: er was vooral veel niet te zien. De declaraties van de ene directeur mochten door de andere gecontroleerd worden. Je zou het 360 graden feedback kunnen noemen. De jaarlijkse, geheel verzorgde buitenlandse reis? De rijkelijk met mooie wijnen versierde etentjes? Het weekabonnement op peperduur restaurant Old Dutch? Het oude bestuur vond het niet nodig om daar ook maar enige openheid over te geven. De voormalige directeur van de interne auditdienst noemde het ‘niet interessant’, en: ‘het gaat niet om wat het kost maar om wat het opbrengt’. Ja, en…? ‘Wat het opbrengt? Moeilijk uit te drukken.’ Hmpf… vervetting en Korsakov vermoedelijk… De mazen in het net waren groot genoeg: een organisatie als de hogeschool hoeft het declaratiegedrag van haar directeuren niet openbaar te maken. Gedwongen door regelgeving gebeurt dat inmiddels wél voor het cvb en inderdaad blijft het nu aan de sobere kant.
Maar betekent dit dat ik nu alle vertrouwen heb in de financiële opruimwerkzaamheden van Bormans? Daar ben ik nog niet uit. Een van de conclusies van het onderzoek was dat de maatschappij niet langer bereid is te kijken naar wat allemaal mág volgens de (zelf opgestelde) regeltjes, maar wat redelijk is. Daar hoort bij dat men open is over de besteding van overheidsgeld, in dit geval: over de declaraties van de directeuren. Dat zijn de tekenen des tijds die hopelijk door het bestuur binnenkort worden waargenomen. Zo niet, dan houd ik het er voorlopig op dat ze alleen een ander sterrenrestaurant hebben gevonden.

Dit is een docenten-wisselcolumn.
Bart Bijl is docent aan de lerarenopleiding Nederlands. Hij deelt deze column met Bart Siebelink (WdKA).

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Column Bart Bijl: Integriteit

  1. Ik vind het niet meer dan normaal dat je transaparant moet kunnen zijn voor diegenen die er belang bij hebben hoe geld voor het onderwijs uitgegeven wordt. Dat geldt voor alle lagen, zowel de docent, ondersteuner, directeur of CVB. Zodra het salaris is, mag ieder zelf beslissen hoe het uitgegeven wordt en is er geen verantwoording nodig, behalve misschien naar de partner ;-).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top