Elsevier: wie maakt kans op werk?
Gepubliceerd: 11 June 2015 • Leestijd: 0 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Een vaste baan, en een goed salaris. Dat willen we allemaal wel. Maar de ene opleiding biedt meer kans op succes dan de ander, blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek in weekblad Elsevier.
Een goedbetaalde vaste baan is snel gevonden na een universitaire studie wiskunde, fiscaal recht, econometrie of een technische ontwerpopleiding. Hbo’ers maken de meeste kans met opleidingen in de zee- en de luchtvaart, met werktuigbouwkunde, informatica en elektrotechniek. Dat blijkt uit het onderzoek naar de ‘beste banen’ van tijdschrift Elsevier en wetenschappelijk instituut SEO.
1300 euro per maand voor cmv’er
Het bruto maandsalaris van academici is anderhalf jaar na afstuderen gemiddeld 2.600 euro, terwijl hbo’ers op tweeduizend euro uitkomen. Maar de verschillen tussen studies zijn groot. Hbo’ers van culturele en maatschappelijke vorming verdienen bijvoorbeeld 1.300 euro, terwijl elektrotechnici bijna het dubbele krijgen. Ook onder academici kan het verkeren. Tandheelkundigen hebben een bruto inkomen van 5.450 euro, terwijl archeologen mogen graven voor 1.700 euro in de maand.
Driekwart van de afgestudeerden ambieert een vaste baan, terwijl de meeste die niet krijgen. Slechts één op de vier sleept een contract voor onbepaalde tijd in de wacht en dat is veel minder dan vroeger. Elsevier raadt studenten aan zich te onderscheiden met bestuurswerk, interessante minors en een goede stage.
Wachten op werk
Op de website van het weekblad is voor 110 studies op te zoeken hoe lang afgestudeerden moeten wachten op werk en wat ze verdienen.
HOP, Bas Belleman
Soms, heel soms, soms vaker dan soms, vorig jaar voor het eerst voorzichtig soms vraag ik me af wanneer bij Elsevier en het instituut SEO het besef doordringt dat er achter het drie-landenpunt ook toekomst ligt, banen zijn, bedrijvigheid plaatsvindt. Europa, de wereld, grote economische machten waar carrière en toekomst is voor de grenzeloze generatie. Wordt het niet (eindelijk) eens tijd internationaal georienteerde studies ( en diplomas/beroepen) mee te nemen in de langzamerhand genante ontkenning van dat de rest van de wereld bestaat.