En zo doen onze opleidingen het in de Keuzegids
Gepubliceerd: 29 September 2015 • Leestijd: 2 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De Hogeschool Rotterdam doet het iets beter in de Keuzegids dan vorig jaar. Aan de onderkant gaat het bergopwaarts, maar de top verliest al twee jaar snel terrein.
Tabel met alle scores HR onderaan dit artikel.
Een flink aantal opleidingen dat altijd goed tot hoog scoorde, zakt dit jaar stevig onderuit in de Keuzegids Hbo 2016. Maar liefst twaalf van de 64 beoordeelde HR-opleidingen halen nu het laagste rapportcijfer in acht jaar – zo ver als ons archief teruggaat. Tegenover deze negatieve records staan geen positieve uitschieters.
Top slankt af
Al twee jaar daalt het aantal opleidingen dat beter dan gemiddeld scoort op de Hogeschool Rotterdam. Vorig jaar was dat een kleine daling, dit jaar heel groot, namelijk van negentien naar elf (van dertig naar zeventien procent).
Vooral het aantal opleidingen dat rond een voldoende/onvoldoende scoort, stijgt hard. Maar liefst achttien opleidingen halen 54 of 56 punten. Deze opleidingen balanceren op de grens van een gemiddelde score of juist een score die significant lager is dan het gemiddelde.
Diepterecords
Dat de hogeschool als geheel redelijk blijft presteren, komt omdat tussen de diepterecords nog steeds veel voldoendes zitten, zoals de zestig punten voor civiele techniek, logstics engineerig (voorheen ltv) en technische bedrijfskunde. Ook de pabo haalt dit jaar nog steeds 56 punten, net als de opleiding maritiem officier. Beide opleidingen dalen wel al enkele jaren in de Keuzegids.
Een iets extremer voorbeeld is business IT & management. Die zakt van 62 naar 46 punten en het lijkt er nu op dat de score van vorig jaar een positieve uitzondering is geweest.
Ook opleidingen als fysiotherapie (64) en technische bedrijfskunde (60) halen hun laagste score in acht jaar, maar bij deze opleidingen is niet duidelijk of dit een eenmalige uitschieter is of het begin van een trend.
Schrikbarender, als je rendementscijfers, studenttevredenheid en accreditaties belangrijk vindt, zijn de scores van de Willem de Kooning Academie. De drie bachelors autonoom, vormgeving en docent beeldende kunst halen een laagterecord, terwijl ze twee jaar geleden stuk voor stuk in de absolute top van Nederland stonden. Een gevolg van het curriculum dat volledig op de schop ging? Bovendien daalt ook de score van leisure management (voorheen vrijetijdsmanagement, en ook onderdeel van de Willem de Kooning Academie) significant.
Goed nieuws aan de onderkant
Aan de onderkant van de lijst is juist veel goed nieuws te melden. Zo doen veel lerarenopleidingen het veel beter dan vorig jaar. Engels, biologie en bedrijfseconomie stijgen significant, maar vooral natuurkunde, Frans, Duits en algemene economie stijgen hard. (Alleen wiskunde daalt significant.)
Ook andere zorgenkindjes van de hogeschool, die onder de noemer ‘focusopleiding’ extra aandacht genieten van het bestuur, gaan de goede kant op. Verpleegkunde haalt 52 punten, een score die het acht jaar geleden voor het laatst haalde. Maatschappelijk werk en dienstverlening zakte vorig jaar ineens naar 36 punten, maar stijgt nu naar 46 punten. Scheepsbouwkunde (tegenwoordig ‘maritieme techniek’ geheten) scoort voor het tweede jaar 44 punten – en dat is voor een opleiding die jarenlang in de dertig puntenzone zat waarschijnlijk een prettige stabilisatie.
EAS succes-instituut
Van alle instituten scoort vooral Engineering en Applied Science goed. Het huisvest de stabiele hoogvlieger elektrotechniek (een ‘topopleiding’ zoals de Keuzegids dat noemt), maar ook goed scorende opleidingen als gezondheidszorgtechnologie, biologie & medisch laboratoriumonderzoek en industrieel productontwerpen. Alleen automotive (voorheen autotechniek) kan nog wel een duwtje in de rug gebruiken.
De beste score gaat echter voor de tweede keer op rij naar een lerarenopleiding. Aardrijkskunde staat met 82 punten fier bovenaan.
Bestuur: ‘geen verrassing’
‘De Keuzegids is voor de hogeschool een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van onze opleidingen’, stelt bestuursvoorzitter Ron Bormans vandaag in een persbericht over de waardering van de HR in de Keuzegids. ‘De score in de gids is voor ons geen verrassing. We weten dat we het goed doen qua accreditering. De studenttevredenheid groeit weliswaar, maar niet hard genoeg om de gewenste stappen op de ladder te zetten. En we leveren vooral in op het gebied van studiesucces. Tijdens de opening van het hogeschooljaar hebben we onze grote zorgen daarover al gedeeld, de Keuzegids vraagt nu ook aandacht voor dit vraagstuk. Daardoor zien we dat te veel opleidingen dit jaar een stap(je) achteruit doen ten opzichte van vorig jaar. Daarover gaan we met de opleidingen in gesprek.’
Olmo Linthorst
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top