Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Ik ken verder niemand van de lijst dus stem ik maar op hem’

Gepubliceerd: 15 December 2015 • Leestijd: 2 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Tot en met donderdag 12.00 uur kun je stemmen op studenten die zich kandidaat stelden voor de medezeggenschapsraad (cmr). Hoe bekend zijn studenten met de cmr en met de verkiezingen? Profielen vroeg het hen.

Selcuk met twee studenten

Op de vierde verdieping van locatie Wijnhaven staat een student twee anderen iets uit te leggen. Het gaat om Selcuk die al drie jaar in de cmr zit, voor een vierde termijn gaat en bij medestudenten langsgaat om hen te informeren over zijn raadswerk, de verkiezingen en zijn kandidatuur. Uiteraard in de hoop dat ze op hem gaan stemmen. ‘Hij laat zich zien, dat vind ik wel goed’, reageert tweedejaars mediatechnologie Tyler op de actie van Selcuk. ‘Ik ken verder niemand van de lijst, dus stem ik maar op hem.’ Hetzelfde geldt voor zijn studiegenoot Bart; beide hadden anders niet gestemd. Bart: ‘Ik open al die mailtjes die we krijgen niet eens, met enquêtes en reclame enzo.’ Daarin zijn ze niet de enigen.

Instituutsmedezeggenschapsraden
De laatste mail is afgelopen nacht om 00.00 uur gestuurd via WebElect, een bedrijf dat de digitale verkiezingen organiseert. Je kunt stemmen op studenten die zich specifiek voor jouw onderwijsinstituut willen inzetten (in de zogenoemde instituutsmedezeggenschapsraden, imr’en) en op hen die in de centrale medezeggenschapsraad (cmr) zitting willen nemen. De cmr gaat over allerlei zaken die vooral de hele HR aangaan.

Dat laatste is Cevat, eerstejaars bouwkunde, bekend. ‘Ja, dat iemand tegenover het bestuur de hele school vertegenwoordigt, en het heeft over zaken waar studenten tegenaan lopen.’ Maar stemmen is Cevat niet van plan. Buiten het feit dat hij niemand van de kandidatenlijst kent, ziet hij de cmr ook niet als de weg om problemen aan te kaarten. ‘Ik ga altijd naar m’n docent of de onderwijsmanager, en dat bevalt prima’, is Cevats ervaring.

Foto en profieltekst
Ook onder de stemmers is de bekendheid met de cmr vaak minimaal. ‘We hebben er een paar keer een mail over gehad en toen heb ik maar gestemd’, vertelt tweedejaars cmd Deborah. ‘Ik dacht: nou ja, zoveel tijd kost het niet. Je mocht op meerdere studenten stemmen, ik heb gekozen voor degenen met een foto en een profieltekst; zonder spreekt me niet aan.’

Celeste, tweedejaars ibl, gaat stemmen op een bekende van haar. ‘Maar verder had ik nooit gehoord van de cmr. Ik denk dat het er is om, als je dat wilt, iets door te voeren.’

‘Matthijs kan heel goed praten’
‘Het is vast wel nodig’, denkt Salma, tweedejaars tma, die op een klasgenoot heeft gestemd. Hetzelfde deed studiegenoot Vincent. ‘Ik heb op Radja gestemd, zij is een heel goeie klassenvertegenwoordiger. Ze is serieus en heeft kennis van wat er gebeurt op school.’ En zo is Darpreet, tweedejaars cmd, zeer te spreken over haar klasgenoot op wie ze stemde. ‘Matthijs kan heel goed praten en hij weet wat hij wil, onder andere dat de communicatie tussen docenten en studenten moet verbeteren. Zo klopt de informatie in de modulewijzer niet altijd met wat de docent vertelt.’

Kimberley en Paul

Op prijs stellen…
Maar wat nou als je niemand van de kandidatenlijst kent? Bij de ingang van locatie Museumpark kun je bijvoorbeeld zijn aangesproken door Kimberley en Paul, die net als Selcuk graag voor een volgende termijn gaan. Ze proberen studenten naar hun ‘stemzuilen’ te verleiden. En op Academieplein werd Iris, eerstejaars gezondheidszorgtechnologie, aangesproken door een van de kandidaten. ‘Hij zat strak in het pak, vertelde niet echt wat zijn standpunten waren ofzo maar zei dat hij het erg op prijs zou stellen als ik op hem zou stemmen. Dat heb ik gedaan…’

Jos van Nierop

160 studenten voor 10 plekken
Op de locatie Kralingse Zoom willen 63 studenten de cmr in, op Museumpark 37, Wijnhaven/Blaak 23 en voor het kiesdistrict van de locaties Academieplein, Rochussenstraat en STC stelden zich 37 studenten kandidaat. In totaal gaat het om 160 studenten voor 10 raadszetels. Vorig jaar waren dat er 170.
De verkiezingen voor de 10 zetels die in de cmr door medewerkers worden ingenomen, vinden om het jaar plaats en dit jaar niet. Wel kunnen medewerkers van de instituten IGO, ISO, IvG, IvL, RMU en WdKA leden voor de imr kiezen.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top