Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Keuzegids zet Avans op één

Gepubliceerd: 29 September 2015 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van de grote hogescholen zijn Avans en Windesheim de beste. De Hogeschool Rotterdam is een lage middenmoter. Dat staat in de nieuwe Keuzegids Hbo.

De jaarlijkse gids is bedoeld om scholieren te helpen bij hun studiekeuze. De redactie baseert zich op een vergelijking van studentenoordelen, onderwijsprestaties en keuringsrapporten van deskundigen. Avans stond vorig jaar eenzaam aan de top, maar Windesheim komt deze keer dichtbij.

De makers complimenteren ook drie middelgrote hbo-instellingen: de Christelijke Hogeschool Ede, NHTV en de Hogeschool Zeeland. Enkele kleinere hogescholen doen het eveneens goed, met name de particuliere TIO Hogeschool, die overall het hoogst scoort in de Keuzegids.

Elk jaar weer onderstrepen de makers van de Keuzegids dat studiekiezers vooral naar de afzonderlijke opleidingen moeten kijken, en niet naar hele instellingen. Inholland heeft bijvoorbeeld een uitstekend beoordeeld conservatorium. Bij de Hogeschool Rotterdam blinken vooral de opleidingen van het instituut voor Engineering en Applied Science uit, naast verloskunde, logopedie en de lerarenopleiding aardrijkskunde.

Hart op de goede plaats
“Vaak worden grote hogescholen in één adem weggezet als ‘onderwijsfabrieken’. Daar kennen docenten je niet, is iedereen een nummer en kijken ze niet op een afhakende student meer of minder”, aldus de gids. “Dat zijn te makkelijke verhalen. Ook bij grote hogescholen lopen docenten met hun hart op de goede plaats die zich inzetten voor goed onderwijs. Alleen lukt dat soms niet, omdat ze niet kunnen rechtbuigen wat er in hun grote organisatie allemaal scheefgegroeid is.”

De hoge score van Avans valt bijvoorbeeld te verklaren vanuit een goede organisatie: “Deze school blijkt de kunst van ‘klein binnen groot’ te verstaan. Je merkt daar niet zo gauw dat die hogeschool dertigduizend studenten telt: de school is opgesplitst in twintig academies, met een directie die dicht bij de docenten staat. Er is minder bureaucratie dan bij andere grote instellingen en het moet haast wel daardoor komen dat Avans bij verreweg de meeste opleidingen kwaliteit levert.”

Friesland scoort slecht
Opvallend genoeg komen drie Friese hogescholen volgens de gids nogal slecht uit de bus: Stenden, Van Hall Larenstein en NHL Hogeschool. Wat is daar aan de hand, vraagt de redactie zich af. Vooral NHL wekt verbazing: “De Noordelijke Hoge­school scoorde jarenlang bovengemiddeld.”

Keuzegids en Elsevier
In de ranglijsten van weekblad Elsevier, die vorige week verschenen, kwamen ongeveer dezelfde hogescholen als beste bovendrijven, maar er is één opmerkelijk verschil: de Christelijke Hogeschool Ede. Volgens de Keuzegids is dat de beste van de middelgrote hogescholen, terwijl Elsevier die op nummer zeven van de specialistische hogescholen zet.

Dat komt door een verschil in methode. Elsevier kijkt alleen naar studentoordelen, terwijl de Keuzegids ook meeweegt hoe snel studenten een diploma behalen, hoeveel les ze krijgen en wat experts van de opleiding denken. Ook de weging van de uitkomsten is anders: Elsevier kijkt hoeveel opleidingen van een instelling bovengemiddeld goed beoordeeld worden, maar niet hoe ver ze boven de rest uitsteken en ook niet of ze groot of klein zijn.

HOP, Bas Belleman

Keuzegids Hogescholen 2016

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Keuzegids zet Avans op één

  1. ‘Friesland scoort slecht
    Opvallend genoeg komen drie Friese hogescholen volgens de gids nogal slecht uit de bus: Stenden, Van Hall Larenstein en NHL Hogeschool. Wat is daar aan de hand, vraagt de redactie zich af. Vooral NHL wekt verbazing: “De Noordelijke Hoge­school scoorde jarenlang bovengemiddeld.”’

    ‘Regressie naar het gemiddelde’ is een technische term voor het verschijnsel dat hoge en lage scores geleidelijk aan steeds meer afvlakken. Als een variabele bij de eerste meting extreem hoog of laag scoort, zal de variabele bij een volgende meting meer neigen naar een gemiddelde score. Dit verschijnsel – dat vooral verband houdt met statistiek – werd eind negentiende eeuw algemeen bekend door het werk van Sir Francis Galton over genetica en erfelijkheid.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top