Lieve Tosca, hoe hou ik het thuis gezellig?
Lieve Tosca,
Mijn zoon is dit jaar begonnen met studeren en woont nog thuis. Hij vindt het gezellig zo, maar mijn man en ik worden knettergek van hem. Hij leidt het leven dat wij ook leidden als student, met het grote verschil dat wij toen op kamers woonden en hij niet. Hij gebruikt ons huis – excuus voor het cliché – als hotel. Hij komt en gaat wanneer het hem goeddunkt, draagt niet bij aan het huishouden en weigert z’n gedrag aan te passen. De vaatwasser in- en uitruimen, was van de wasmachine in de droger stoppen of z’n kamer opruimen: hij doet het allemaal niet. Het nieuwste excuus: hij is te druk met zich voorbereiden op z’n toetsen. Wij houden veel van onze zoon en willen hem niet op straat zetten, maar deze situatie is niet houdbaar. Wat zou jij doen?
Liefs,
een radeloze moeder
Lieve Radeloze moeder,
Ik snap dat het op deze manier niet fijn is om met elkaar onder een dak te wonen. Jullie ergeren je aan het gedrag van jullie zoon en deze situatie leidt tot ruzies, spanningen en gebroken nachten. Er moet dus iets veranderen om het thuis weer voor iedereen gezellig te maken.
Ik denk dat de oplossing in essentie heel simpel is: het is jullie huis en als je zoon bij jullie wil wonen, moet hij zich aan jullie regels houden. Heeft hij daar geen zin in, dan kan hij beter op zichzelf gaan wonen. Dan moet hij zelf het huishouden doen. En de boodschappen. En koken. En strijken. En ook nog werken om dit te kunnen betalen. En studeren. Als hij nu al geen tijd heeft om de vaatwasser uit te ruimen, heeft hij daar al helemaal geen tijd voor.
Maak als ouders eens een lijst met alle dingen die jullie doen om het huishouden draaiend te houden. Grote kans dat hij geen idee heeft wat voor werk jullie allemaal verzetten, ik had dit vroeger ook echt niet in de gaten. Verdeel de taken over de dagen van de week zodat duidelijk is wat er wanneer gedaan moet worden en bepaal samen wat het minimale aantal taken is dat hij op zich moet nemen om jullie te ontlasten.
Ga op een rustige avond met elkaar aan tafel en bespreek de takenlijst. Stel – het is dus geen vraag – dat hij ook een gedeelte van deze taken op zich moet nemen als hij bij jullie wil blijven wonen en verdeel de taken. Hang eventueel een afstreeplijstje op de koelkast zodat hij iedere dag met zijn klusjes geconfronteerd wordt. Misschien vindt hij het in ‘t begin lastig om de taken uit te voeren of kan hij er geen tijd voor vinden. Alle nieuwe gewoontes kosten tijd, dus deze ook. Ga met elkaar in gesprek over de praktische kant en help wanneer nodig met plannen of leg nog eens uit hoe de wasmachine werkt.
Als je zoon na dit proces nog steeds geen poot uitsteekt, is het denk ik tijd om de toekomst te gaan bespreken. En dit is een goed moment om duidelijk te maken dat die toekomst niet per se bij jullie thuis is. Maak duidelijke afspraken over wat jullie nog tolereren en wanneer het tijd is om te vertrekken. Jullie zetten hem dan niet op straat, het is dan zijn keuze om te vertrekken omdat hij zich niet aan jullie regels wenst te houden.
Lfs,
Tosca
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top