Lieve Tosca: Hoe wijs je iemand af die jou de baas is? Deel 2
Naar aanleiding van de seks-app affaire op de Kralingse Zoom wil ik het volgende aan je vragen: hoe ga je om met ongemakkelijk app-gesprekken met aandringende personen? En hoe doe je dat wanneer je gesprekspartner iemand is met aanzien of een voorbeeldgevende functie?
Groet,
Aanhouder
Lieve Aanhouder,
Hoe je opdringerige personen afwijst, heb ik je vorige week al verteld. Vandaag wil ik graag terugkomen op de affaire op de Kralingse Zoom, want de situatie ligt natuurlijk anders wanneer degene die zich aan jou opdringt macht over je heeft.
Op de Kralingse Zoom werd een studente met schunnige appjes benaderd door haar scriptiebegeleider. Ze heeft meerdere malen aangegeven dat ze hier niet van gediend was en toen hij van geen stoppen wist, stapte ze naar een vertrouwenspersoon op de HR. De studente kreeg een nieuwe begeleider en een excuusbrief van haar ‘stalker’. Daarna klaagde ze de hogeschool aan: ze wilde financiële genoegdoening omdat ze studievertraging heeft opgelopen door al het gedoe.
Ik vind het een goede zaak dat de studente eerst zelf heeft aangegeven dat haar scriptiebegeleider te ver ging en naar een vertrouwenspersoon is gestapt toen hij niet naar haar luisterde. Het is een lastige situatie om iemand die een soort van macht over jou heeft (je leidinggevende, docent, een agent of coach) af te wijzen. Uit angst voor negatieve gevolgen wil je hem/haar niet kwetsen, maar je hoeft natuurlijk niet mee te gaan in de situatie. Zeker niet als jij daar geen interesse in hebt.
Mensen in machtsposities weten best dat ze zich op glad ijs begeven wanneer ze een ondergeschikte op deze manier benaderen. Jij bent bang voor de gevolgen, maar als hun leidinggevende erachter komt, zijn ze ook nog niet jarig. Wijs mensen in een machtspositie af zoals je bij ieder ander zou doen en bewaar de communicatie, maak screenshotjes!
Mocht hij/zij niet met je afwijzing om kunnen gaan en dreigen met negatieve gevolgen, dan kan jij laten weten dat je bewijs van machtsmisbruik in handen hebt en dit – wanneer nodig – aan zijn/haar leidinggevende wilt geven. Laat je niet bang maken: als iemand misbruik maakt van zijn/haar macht is hij/zij net zo kwetsbaar als jij.
Schaam je niet voor de situatie waarin je beland bent, je bent niet de eerste en zal ook zeker niet de laatste zijn die dit overkomt. Vraag hulp wanneer nodig. Neem contact op met een vertrouwenspersoon op de HR of de politie wanneer je je niet veilig voelt.
Lfs,
Tosca
Mail dan naar lieve@toscasel.nl
Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.
Stalking is abject en al helemaal als de veroorzaker iemand is met n machtspositie, zoals een leidinggevende of een docent. De “pleistermethode” uit je vorige blog spreekt me wel aan: niet laten laten ‘kwakkelen’, maar tanden op elkaar en meteen duidelijk zijn in je afwijzing.
Toch zal dat niet altijd helpen: sommige stalkers zijn onstuitbaar. Escaleren naar hoger niveau kan vaak helpen: als de organisatie groot genoeg is en streeft naar integriteit en respect. En de ‘ballen’ heeft om een manager aan te spreken.
Helaas loopt t soms toch anders: als de stalker bescherming geniet van ‘hogerhand’: ik heb t meegemaakt dat een salesdirecteur niet werd aangesproken op zijn ontoelaatbare gedrag met dames, ‘omdat hij zo fantastisch verkoopt’. Of als de stalker de ‘directeur-eigenaar’ is……. In die gevallen is de strijd ongelijk en lastig te winnen. Ik zou dan zeggen: laat je leven niet verpesten, geloof in jezelf en zoek een nieuwe plek waar je kunt floreren! En in een goed-werkende arbeidsmarkt zal de wal het schip keren: wie wil er nu werken in een organisatie waar het ontoelaatbare wordt getolereerd…..?
De rechter heeft de manier, waarop de HR met de stalking-kwestie omging, bekritiseerd en meegenomen in zijn vonnis. Jammer om te zien dat de HR niet eerder het juiste pad koos. Maar des te beter dat Ron Bormans zich inmiddels openlijk en heel duidelijk heeft geuit: studenten moeten zich te allen tijde veilig kunnen voelen op de HR. En dan zal dat zonder twijfel ook bedoeld zijn voor medewerkers!
toevoeging: Er is altijd een hogere macht, de PERS!
Goed stukje, overigens. Is wel lastig om te zoeken naar “leverage” in zo’n situatie zoals Haavee beschrijft. Ik denk dat druk van buitenaf (zoals de vakbond, de pers, de politie of een potige vriend) overigens wel een negatief effect zal hebben, wanneer dit onsubtiel gebeurt. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Zo’n machts-“verhouding” gebeurt tenslotte niet openbaar dus zal de schuldige dit ook liever zo houden. Gepaste druk toepassen door de consequenties voor te schotelen en als dat niet werkt de bom pas droppen.
@R: Putin!