Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, mijn klasgenoot stinkt

Lieve Tosca,
Als klas komen wij hier niet uit, dus we leggen het aan jou voor: Wij hebben een nieuwe klasgenoot en hij stinkt. Meestal zijn de stoelen om hem heen leeg, maar soms kunnen we niet anders dan naast hem zitten. Door de mond ademen en wachten tot je het niet meer ruikt, is geen optie. De muffe geur van oud-zweet en urine is onontkoombaar en lijkt uit iedere porie op te stijgen. Laatst had een van ons per ongeluk zijn jas naast die van hem gehangen, de geur ging er pas uit na een rondje wasmachine. Hoe vertellen we hem – zonder zijn gevoelens te kwetsen – dat hij wat aan z’n persoonlijke hygiëne moet doen?

Lfs, anoniempjes

LieveToscawaaier1000

Lieve anoniempjes,

Persoonlijke hygiëne is – zoals het woord al verraadt – nogal persoonlijk en iemand daarop aanspreken is lastig. Toch denk ik dat jullie klasgenoot ermee geholpen is als iemand de moeite neemt het gesprek met hem aan te gaan. Het kan hem niet ontgaan zijn dat hij vaak lege stoelen om zich heen heeft en hij zal zich misschien wel eens eenzaam voelen zonder echt te weten waarom.

Het is dus tijd om in actie te komen. Omdat dit een precair onderwerp is, raad ik een één-op-één gesprek aan. Een klasgenoot zou de stinker tegen het einde van de schooldag even apart kunnen nemen voor een babbeltje. Doe dit niet in de ochtend, want dan voelt hij zich waarschijnlijk nog de hele dag ongemakkelijk. Aan het einde van de dag kan hij naar huis en hopelijk snel onder de douche.

Je hoeft niet per se te een gesprek over de lesdag of het weer aan te knopen. Je kan simpelweg zeggen: ‘Het is me opgevallen dat je niet zo fris ruikt, misschien kan je daar eens wat aan doen.’ Nu is het afwachten hoe hij reageert. Hij zou een beetje boos kunnen worden, omdat hij je opmerking niet aan zag komen. Want als hij het wist, zou ie er waarschijnlijk wat aan doen. En als hij er iets aan wil doen, maar niet weet hoe, is dat eigenlijk best zielig.

Mocht hij boos worden dan kun je altijd zeggen dat je het niet kwetsend bedoelde, maar als opbouwende kritiek. Dat je ziet dat hij vaak alleen zit en dat je denkt dat dat door zijn lichaamsgeur komt en niet door zijn persoonlijkheid. Als hij nog steeds boos is, kun je weglopen, je hebt het in ieder geval gezegd en kunt nu alleen maar hopen op verbetering.

Als hij nu niet boos is, is dit het moment om door te pakken. Vraag of er een reden is dat hij niet zo fris riekt en of je misschien kan helpen. Het kan zijn dat je huisgenoot angstig is en daarom veel zweet, niet weet hoe de wasmachine werkt of in een lastige woonsituatie zit waarin hij niet wil of durft te douchen. Luister naar zijn verhaal en kijk of je kan helpen. Misschien kan je dit niet alleen, maar als klasgenoten onder elkaar of met hulp van een mentor of decaan.

Ik hoop dat jullie het gesprek aan durven te gaan, jullie neusgaten zullen je dankbaar zijn.

Liefs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 9 December 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, mijn klasgenoot stinkt

  1. Ik begin het gevoel te krijgen dat Tosca deze topics expres kiest…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top