Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, m’n schoonmoeder wil dat mijn vriend het uitmaakt

Sinds een paar maanden heb ik een leuke vriend. Wij waren heel gelukkig met elkaar, tot ik mijn schoonouders ontmoette. We waren bij hen eten en blijkbaar heb ik toen iets verkeerds gezegd of gedaan want sindsdien is het mis. Ze heeft mijn vriend laten weten dat ik geen goede vriendin voor hem ben en stuurt erop aan dat hij het uitmaakt. Mijn vriend weet niet wat ik heb misdaan en durft het zijn moeder ook niet te vragen omdat hij bang is dat dit de situatie alleen maar erger maakt. Wat moet ik doen?

Groetjes,
Anoniempje

Lieve Tosca
Wat een nare situatie Anoniempje! Je schoonmoeder probeert haar zoon waarschijnlijk te beschermen en het lijkt me een goed idee om uit te zoeken waartegen.
Vindt ze je te jong of te oud, ben je het eerste vriendje of vriendinnetje dat thuis voorgesteld wordt en moet ze daaraan wennen, gaan jullie te snel, gedraag je je naar haar zin te vrij of juist te bekrompen of kom je uit een milieu dat haar niet aanstaat? Er is maar één manier om hierachter te komen en dat is door het te vragen.

Het lijkt mij belangrijk om van tevoren goed met je vriend door te spreken hoe jullie dit gaan aanpakken. Je vriend zou tegen zijn moeder kunnen zeggen dat hij veel om je geeft en het daarom fijn zou vinden als dit probleem wordt uitgesproken. Dit haalt de druk bij jou weg omdat ze op het verzoek van haar zoon het gesprek aangaat, en niet op dat van jou. Het zou handig zijn als hij voor jou (en zijn vader) herhaalt wat z’n moeder over jou heeft gezegd en haar vraagt de situatie uit te leggen.

Luister naar wat ze te zeggen heeft en beslis dan hoe je verder gaat: wil je situatie direct bespreken of ben je zo boos of verdrietig dat je er liever op een later moment op terugkomt? Dit kan soms handig zijn, om te voorkomen dat het ruzie wordt.

Als ze zich zorgen maakt over de invloed die jij op je vriend hebt, kan hij beter zelf met z’n moeder praten – waar jij wel bij zou kunnen zitten. Als je schoonmoeder zich zorgen maakt over jullie relatie kunnen jullie met elkaar in gesprek en als zijn moeder zich zorgen maakt over jou, kan je proberen haar angsten weg te nemen met argumenten. Probeer jullie problemen vanuit feiten en niet vanuit emoties te bespreken. Soms helpt het om te bedenken wat je een vriendin aan zou raden die in een zelfde situatie zit.

Oh ja, mocht je vriend het gesprek met z’n moeder niet aan willen gaan dan moet je je ten zeerste afvragen of deze relatie wel zo serieus is als jij denkt. Succes!

Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar lieve@toscasel.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.


FOTOGRAFIE: WWW.ALSEENFILMSTEROPDEFOTO.NL

Gepubliceerd: 18 March 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, m’n schoonmoeder wil dat mijn vriend het uitmaakt

  1. Een andere minder ingrijpende, maar toch effectieve manier is gewoon volhouden.

    Zo te lezen is de mening van de schoonmoeder gebaseerd op een eerste indruk, tenzij dit een uitermate lang, diepgaand en zeer openhartig diner was. Wanneer dit gepaard gaat met een stugge houding, van haar kant, kan een indringend gesprek op haar mening als effect hebben dat ze juist meer bij haar standpunt blijft. Wat je zou kunnen doen is het gewoon accepteren als haar mening. Wanneer iemand je mening accepteert ondanks dat diegene het daar niet mee eens is, blijf je onaangetast in eigenwaarde. Iemand confronteren en vragen om verklaring wordt soms als een aanval op de eigenwaarde gezien. Dit lijkt misschien uitzichtloos, maar juist door langs te blijven komen en jezelf te blijven in haar omgeving, leer je elkaar beter kennen. Ieder mens heeft pluspunten en zodra ze de jouwe ziet zal ze uiteindelijk wel een beetje zwichten. Het voordeel is dat ze dan volledig zelfstandig haar mening bijstelt. Dat is ideaal bij mensen die liever niet geconfronteerd willen worden. Maak dus een afweging bij wat je gaat doen aan de hand van het type persoon dat je schoonmoeder is. Gaat ze graag openhartige gesprekken aan of houdt ze liever afstand?

    Ik moet zeggen dat het wat kort door de bocht vindt om een relatie af te wegen tegen de band tussen die vriend en zijn moeder. Een relatie met je moeder is erg sterk en heeft een vorm van respect. Dat kan hem juist weerhouden om in gesprek te gaan met zijn moeder. Een koppige, boze ouder kan makkelijk langdurig schade aanrichten aan de band tussen ouder en kind. Bovendien zit het probleem tussen jou en zijn moeder, waar hij natuurlijk ook een grote rol in speelt. Je kunt hem wel gebruiken als breekijzer om gesprekken te openen, zolang je maar zelf toont waar je voor staat.

    Als hij zich juist af gaat vragen of jij wel de juiste bent door de mening van zijn moeder, dan spreekt dat boekdelen over zijn overtuiging. Hetzelfde geldt voor jou als je wakker ligt om de mening van zijn moeder, terwijl hij je alle liefde in de wereld geeft.

    Enfin, zelf zat ik ook in zo’n situatie, maar door gewoon te blijven en vervelende situaties te doorstaan werd ik toch geaccepteerd. Natuurlijk kun je weinig veranderen aan bijvoorbeeld afkomst of religie, maar dat hoeft geen struikelblok te zijn in het opbouwen van een band. Ironisch genoeg kon mijn ex toch niet over die punten heen, maar de relatie met mijn ex-schoonmoeder kon niet meer stuk. Een prachtig mens!

    De aanhouder wint!

  2. Wat een mooie reactie Aanhouder. Zoals je al las: mijn stijl is ‘iets’ directer, maar er zullen vast meer mensen zijn die zich prettiger voelen bij jouw tactiek.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top