Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: Wat moet ik met m’n moeder op Facebook?

Lieve Tosca,
Mijn moeder en ik zijn sinds kort Facebookvrienden. Ze heeft me tot drie keer toe een vriendschapsverzoek gestuurd en dat heb ik tot twee keer toe genegeerd. De derde keer begon ze aan te dringen en nu zijn we dus vrienden. De vriendschap is niet echt een succes. Ik zie irritant veel Candy Crush updates langskomen en ze reageert op al mijn statussen en foto’s. Nieuwe en oude. Ze bedoelt het lief, maar ik denk tegenwoordig wel drie keer na voordat ik iets post of deel. Grappen die op het randje zijn, statusupdates over feestjes, dronken valpartijen en scharrels halen mijn wall niet meer, want ik weet dat m’n moeder meeleest en reageert. Ik wil haar niet kwetsen, maar ik wil d’r eigenlijk ook niet meer als Facebookvriend. Wat moet ik doen?

Liefs, Anoniempje

LieveToscaliggendtypemachinebijgesneden
Lief Anoniempje,

Ik denk dat je beter je Facebookgedrag kan aanpassen dan dat je je moeder ontvriendt. Want ontvrienden omdat ze je stoute geheimpjes niet mag weten, is vragen om gedonder tijdens de kerstdagen. Daarbij kan ze altijd nog de: niets is geheim voor mij, ik heb je potjandikkie gebaard-kaart trekken. En dan ben je hopeloos verloren. Nee, je moeder is nu je Facebookvriend. Deal with it.

En het is ook wel goed om er mee te dealen: nu is het je moeder, maar straks zijn het je stagebegeleiders, je opdrachtgevers, je klanten, je collega’s en je bazen. Want ook al deze mensen zullen Facebookvrienden met je willen worden, omdat je zo’n stralende persoon bent, maar ook zodat ze je een beetje in de gaten kunnen houden. Als jij donderdagnacht tot zonsopkomst op de bar hebt gedanst en hier foto’s van hebt gepost, zal je je op vrijdagochtend nooit meer ziek kunnen melden. Mensen hebben je door. Beter ga je je Facebook-account dus beheren als een volwassene.

Optie 1: Post geen dingen meer die je moeder en/of je baas niet mogen lezen. Het is misschien even wennen, maar je hoeft niet te stoppen met delen. Je hebt immers Whatsapp. En via Whatsapp kan je in de beslotenheid van je eigen vriendengroep alles delen wat je wilt. En je moeder wil nooit met jou en je vrienden in een Whatsappgroep, want ze wordt na een dag al knettergek van de honderden berichten die jullie per uur versturen.

Optie 2: Facebook heeft mogelijkheden om je vriendengroepen op te slaan in verschillende groepen. Loop je vriendenlijst door en zet je echte vrienden in de lijst ‘echte vrienden’, je mensen die je wel oké vindt maar niet heel bijzonder in de lijst ‘kennissen’ en voor de rest (ouders, bazen, frenemies) maak je een aparte lijst aan en met hen deel je maar sporadisch wat. Als je mensen echt zat bent, maar niet wilt ontvrienden kan je ze ook toevoegen aan de lijst ‘niet toegankelijk’. Zij zien dan alleen je openbare statussen – die met het wereldbolletje erachter.

Iedere keer als je een bericht post, kan je rechts onderaan het berichtenvlak bij die twee blauwe poppetjes aangeven wie het bericht mag zien. Als je meerdere lijsten hebt, moet je dit dus steeds opnieuw aangeven. Let op: Dit is vragen om problemen als je enigszins beneveld bent.

Sowieso is deze vuistregel goed om aan te houden: na twaalf uur ’s nachts of twee alcoholische versnaperingen zijn Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter verboden.

Fijne kerst,
Liefs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 2 December 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca: Wat moet ik met m’n moeder op Facebook?

  1. Is dit een vraag van iemand op HBO? ARE YOU EFFIN SERIOUS? er is ook een ‘ Unfollow’ options 😀 Get a life love your mom!

  2. Leer Facebook gebruiken, dan heb je dit soort problemen ook niet. Je kan apps zoals candy crush blokkeren zodat je er niks van ontvangt. Over de reacties en likes van je moeder, praat er met haar over. Dat je het wel waardeerd, maar dat ze sommige posts niet te hoeft beoordelen bijvoorbeeld. Het is facebook en daar zet je van alles op. Dan moet je ook wel een beetje tegen de reacties kunnen he 😉

  3. Gewoon helemaal kappen met Facebook. Niks aan. Beter je energie aan andere dingen besteden.

  4. Het lijkt me om eerlijk te zijn stompzinnig om de mindset van “geen geheimen voor mij want bloedbanden” in de hand te werken. ‘t Is comfortable en aangenaam om geen grenzen te stellen voor de meeste mensen, hoogstwaarschijnlijk, maar dat wil nog niet zeggen dat het wenselijk of zelfs mogelijk is voor bepaalde mensen. Ik snap echt niet waar deze maatschappijwijde tendens naar niet je eigen persoon zijn en de gevoelens en meningen van andere mensen automatisch even veel laten tellen alsof het je eigen gevoelens en meningen zijn vandaan komt, ook al is het je moeder, of je dominee, of…

    Prima antwoord opzich, maar ik denk dat het veel sterker en minder twijfelachtig geweest zou zijn zonder normatieve statements als ‘deal with it’ en ‘als een volwassene’. Natuurlijk zijn de punten over latere beroepsdingen redelijk genoeg.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top