Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Tentamenboete’ oogluikend toegestaan

Gepubliceerd: 30 April 2015 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Opleidingen mogen twintig euro in rekening brengen als studenten zich te laat inschrijven voor een tentamen. Daartoe gaat minister Bussemaker de wet wijzigen en onderwijsinstellingen mogen erop vooruitlopen.

20 euro

Studenten die zich te laat inschrijven voor een toets, moesten tot voor kort vaak betalen om alsnog te mogen meedoen. Dat waren soms hoge bedragen: begin vorig jaar ontstond ophef over een Leidse studente die 225 euro moest neerleggen omdat ze zich te laat inschreef voor een aantal toetsen.

Uitsluiten van toets
Zulke tentamenboetes mochten onderwijsinstellingen formeel niet opleggen. De Onderwijsinspectie liet weten dat hogescholen en universiteiten geen extra kosten mogen vragen bovenop het collegegeld. Wel mochten ze late inschrijvers uitsluiten van de toets. Ook daar waren studenten niet blij mee: de meesten betalen liever een paar tientjes om alsnog mee te mogen doen, dan dat ze studievertraging oplopen.

Dus hebben studentenorganisaties ISO en LSVb, de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU onder leiding van minister Bussemaker een compromis gesloten.

20 euro
Opleidingen mogen maximaal twintig euro per tentamen vragen, schrijft de minister aan de Tweede Kamer en aan instellingen. Daarvoor moet de Wet op het Hoger Onderwijs worden gewijzigd, maar instellingen hoeven zich tot dan geen zorgen te maken. Alle betrokkenen “achten actieve handhaving” van de wet “niet opportuun”.

In oktober vorig jaar liet minister Bussemaker al weten dat er een compromis in de maak was. In de tussentijd wilde ze instellingen liever niet op de huid zitten. ‘Als een meerderheid van de Kamer wil dat ik instellingen tot de orde roep, zal ik dat doen’, zei Bussemaker toen in de Tweede Kamer. Dat was niet het geval.

Automatisch aanmelden
Het liefst hadden studentenorganisaties gewild dat studenten zich automatisch aanmelden voor het tentamen als ze zich inschrijven voor een vak. ‘Met een gecombineerde inschrijving voorkom je onduidelijkheid’, aldus ISO-voorzitter Rosanne Broekhuizen.

Op de Hogeschool Rotterdam was er vorig jaar discussie over het automatisch inschrijven voor tentamens. Het heeft in elk geval niet geleid tot automatische inschrijving voor tentamens op de hele HR.

Extra studiekosten
In de brief aan instellingen zet de minister verder uiteen welke extra kosten nu wel en niet geoorloofd zijn. Voor scriptiebegeleiding, studievoorlichting en computerfaciliteiten mag bijvoorbeeld geen extra geld gevraagd worden, voor sportfaciliteiten wel – tenzij die essentieel zijn voor de betreffende opleiding. Excursies? Mag, maar er moet een kosteloos alternatief zijn.

Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van boeken, laboratoriumjassen en veiligheidsbrillen, maar hoe ze daar aan komen mogen ze zelf weten. Zo mag een opleiding studenten niet dwingen om een laboratoriumjas te kopen van de instelling.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to ‘Tentamenboete’ oogluikend toegestaan

  1. Belachelijk, dat je 20 euro moet betalen. Krijgen wij studenten dan ook 20 euro als tentamens te laat nagekeken worden, waardoor we de cijfer te laat krijgen of als de school zich niet aan de hogeschoolgids houdt?

  2. We hebben dit a 15 euro inschrijfgeld één jaar bij IVG gedaan met als doel dat studenten zich toch nog konden inschrijven om studievertraging te voorkomen. Wettelijk gezien bleek dat dit niet kon, zoals blijkt. IVG is er weer op teruggekomen!! Er is dmv een automatisch mailbericht aan de studenten een oplossing gezocht om zich op tijd in te schrijven.
    G.J. Wiersma lid imr-ivg

  3. Wij als student zouden ook graag boete willen geven aan docenten. En dan kan ik nog ergere situaties beschrijven wat vergeleken met laat inschrijven wat voor meer ellende zorgt.
    Wat kinderachtig.

  4. Helemaal eens met Rosanne. Op sommige opleidingen van de HR is dit niet nodig en staat iedere student op de lijst van deelnemers. €20,00 laten betalen bij te laat inschrijven lijkt mij een onnodige oplossing/ compromis. Zorg er voor dat dit probleem niet ontstaat door studenten niet te verplichten in te schrijven. Het werkt, zo blijkt bijvoorbeeld bij Vastgoed & Makelaardij, instituut IGO.

  5. Ik mis de afweging over wat een redelijke inschrijftermijn is en welke schade een onderwijsinstelling daadwerkelijk leidt. Als het echt gaat om beter te kunnen plannen (onnodige kosten te voorkomen), geldt dat ook voor het omgekeerde: studenten die zich wel inschrijven maar vervolgens niet komen opdagen. En dat is bijvoorbeeld ook op colleges van toepassing. Ik vind het kortom een hellend vlak.

    Wil ik wel opmerken dat ik alleen bekend ben met deeltijd-opleidingen. Daar kan ik me niet voorstellen dat er ‘winst’ te behalen is.

  6. Dus, omdat de school of bedrijfsbureau hun administratie niet op orde heeft moet de student hier nog eens extra voor betalen?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top