Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

5 tips als je een bedrijfje start

Gepubliceerd: 29 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Word je zzp’er of op een andere manier zelfstandig ondernemer? Wij hebben tips.

Maak een businessplan1een
Een businessplan is niet alleen een houvast voor jezelf maar ook richting eventuele mede-investeerders. In zo’n plan beschrijf je wat je van plan bent te gaan doen en wat jou daarin uniek maakt. Ook maak je duidelijk waar je je klanten gaat vinden en hoe je aan je startkapitaal komt.

 

2tweeStagebedrijf als klant
Waar vind je je klanten, degenen die jou een opdracht gunnen? Denk allereerst aan je eigen netwerk, aan (ouders van) vrienden, familie, mensen bij je sportclub. En, niet te vergeten: aan je oude stagebedrijf. Bel of mail je oud-begeleider met de vraag of je nog een keer langs mag komen om over mogelijk werk te praten.

3drieBouw een goeie naam op
Je kunt gaan voor het snelle geld, maar dat kan zich tegen je gaan keren als je daardoor inlevert op kwaliteit. Birgit van der Heide (student ibms) nam vroeger alle meiden aan voor haar oppasservice maar is strenger gaan selecteren. ‘Nu neem ik echt alleen meiden aan die geschikt zijn voor oppaswerk.’

4vierReken een schappelijk tarief
Als je student bent en nog thuis woont, is het (nog) niet nodig hoge tarieven te vragen voor je werk. Zeker als je net begint en je nog klanten moet werven. Max Leerdam is student technische bedrijfskunde en werkt als zzp’er in de bouw. ‘Ik doe sloopwerk, montage en diamantboren wanneer het mij uitkomt. Omdat ik nog student ben en niet veel belasting betaal, kan ik een schappelijker tarief rekenen dan mensen die fulltime werken.’

5vijfFactureer en administreer
Ondernemen betekent boekhouden. Dat bestaat onder andere uit geld reserveren dat je later aan de Belastingdienst moet overmaken en natuurlijk factureren. Het is verstandig om zo snel mogelijk nadat je je werk hebt verricht een factuur te sturen. Dit is een documentje (mag een Word-bestand of pdf zijn) waarop staat wie jij bent (naam, adres, burgerservicenummer, belastingnummer, contactgegevens) wie je opdrachtgever is, hoeveel geld je van hem verwacht, hoe dat bedrag is opgebouwd en binnen welke termijn je betaald wilt krijgen op welk rekeningnummer.

Meer weten? Lees dan ‘Als ik later groot ben, word ik zzp’er’.

Illustraties Job Bos

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to 5 tips als je een bedrijfje start

  1. Leuk om te lezen. Hoe zit het met 5 tips als het zojuist gestarte bedrijfje compleet gefaald is?

  2. goede tip die punt 4, concurreer alle mensen die hard gewerkt hebben de markt uit “omdat je geen huur hoeft te betalen”. Serieus?

  3. Survival of the fittest, Elisa. Denk je dat wanneer die ‘harde werkers’ de kans krijgen om je kapot te concurreren ze dit niet doen? Als studenten moeten wij alle kansen grijpen die we krijgen om te overleven.

  4. @Elisa, het is toch vrij normaal dat starters lagere tarieven vragen dan mensen met jarenlange ervaring? Dat gaat in loondienst zo en ook op de vrije markt. Je betaalt wat minder, maar je krijgt ook net wat minder expertise en ervaring. Klanten kunnen vaak zelf wel redelijk inschatten hoe lastig in hun klus is en welke zzp’er daar het meest geschikt voor is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top