7,6 procent meer aanmelders Hogeschool Rotterdam
Gepubliceerd: 10 May 2016 • Leestijd: 1 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Er hebben zich tot nu toe 12.421 potentiele studenten aangemeld om in september te beginnen aan een opleiding op de Hogeschool Rotterdam. Een jaar geleden waren dat er 11.541, een toename van 7,6 procent.
Update 17-5-2016: Toevoeging van de verwachte stijging van het percentage eerstejaars, o.b.v. gemaakte prognose door de HR.
Opleidingen die flink in de lift zitten zijn onder andere automotive (134, + 46,4%), technische informatica (101, + 62,1%), ruimtelijke ordening (87, + 79,4%) en vastgoed en makelaardij (278, + 88,6%). Ook zo’n beetje de hele Willem de Kooning Academie doet het beter dan een jaar geleden: autonoom (78, + 95,0%), leisuremanagement (216, + 59,3%) en vormgeving (567, + 46,4%).
Lerarenopleidingen
Een goed scorende associate degree is crossmediale communicatie (135, + 48,5%) en van de lerarenopleidingen doen onder andere aardrijkskunde (74, + 57,6%), biologie (93, + 36,9%) en maatschappijleer (75, + 36,4%) het goed.
Voor de lerarenopleidingen Engels, geschiedenis en economie hebben zich juist minder geïnteresseerden gemeld; ze zitten elk ongeveer een kwart in de min. Human resource management (135, – 49,7%) en fiscaal recht en economie (114, – 42,4%) zijn twee andere opleidingen die duidelijk minder populair zijn dan een jaar geleden.
De afname bij de meeste genoemde opleidingen is te verklaren door de ingestelde numerus fixus. Studenten melden zich blijkbaar al bij voorbaat niet aan voor de betreffende opleiding (cq op de HR) omdat de kans bestaat dat ze niet kunnen beginnen. Of wellicht omdat ze geen trek hebben in een decentrale selectie. Bij human resource management en fiscaal recht en economie ligt het aantal aanmelders ‘zelfs’ lager dan de gestelde fixus van resp. 170 en 125. Voor de andere nieuwe fixusopleidingen (verpleegkunde en de lerarenopleidingen Engels en geschiedenis) is dat overigens juist niet het geval.
Gewogen aanmelders
Bij de genoemde cijfers gaat het om een gewogen aantal. Met andere woorden: het aantal aanmelders van wie sommigen zich voor meerdere opleidingen aanmelden. Als het om twee opleidingen gaat, telt de aanmelder voor de helft bij de ene en voor de andere helft bij de andere opleiding mee.
De toename van het aantal aanmelders op de HR ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 6 procent. Een stijging lag sowieso voor de hand omdat afgelopen september minder studenten begonnen met een opleiding na het afschaffen van de basisbeurs. De instroom lijkt zich nu enigszins te herstellen.
De hbo-cijfers zijn overigens niet zo precies. Er staat niet bij hoeveel buitenlandse aanmeldingen er zijn. Bovendien zitten er tussen de 143 duizend aanmeldingen veel hbo’ers die van opleiding wisselen en eigenlijk geen nieuwe studenten zijn.
Tussenjaar
Hoeveel eerstejaars daadwerkelijk aan de start zullen verschijnen, is afwachten. Studiekiezers kunnen zich alsnog afmelden, bijvoorbeeld als ze zakken voor hun examen of alsnog een tussenjaar nemen. Het doorrekenen van de aanmeldstand naar een prognose voor het aantal eerstejaars leidt tot een stijging van 2 procent bij voltijd en duale studenten (1,2 procent bachelor, 11,5 procent bij de Ad’s). Het aantal eerstejaars bij deeltijd-bacheloropleidingen zal naar verwachting 1,5 procent dalen, bij de Ad’s is een stijging te zien van 8,8 procent.
Sinds drie jaar moeten studiekiezers zich voor 1 mei aanmelden om mee te doen aan allerlei matchings- en studiekeuzeactiviteiten. Als ze te laat zijn, kunnen ze geweigerd worden.
HOP, Bas Belleman / Profielen, Jos van Nierop
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top