Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Afzwaaiende zzp’er: ‘Ik had wel verwacht dat het einde oefening zou worden’

Gepubliceerd: 11 July 2016 • Leestijd: 2 minuten en 27 seconden • Interview Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Martijn Baten keert na de zomervakantie niet terug als docent communicatie. De zzp’er wilde wel in dienst komen, maar krijgt geen baan aangeboden en dient zijn contract uit als payroller.

Martijn BatenLesgeven en een eigen bedrijf runnen is een leuke combinatie, vindt social media-specialist Martijn Baten. ‘Ik kan praktijkvoorbeelden meenemen in mijn lessen.’ De zzp’er verzorgt een keuzevak sociale media bij de opleiding communicatie, waar hij zelf twee jaar geleden zijn bachelor haalde. Daarnaast verving hij een uitgevallen collega en is hij begeleider/coach bij het projectonderwijs.

Baten had die klussen graag nog een tijdje voortgezet, maar moet stoppen met lesgeven omdat zzp’ers sinds 1 mei niet meer ingezet mogen worden in het onderwijs. Bij de HR moeten opleidingen hun zzp-docenten daarom in dienst nemen. In tegenstelling tot collega-zzp’ers heeft Baten er geen moeite mee om in loondienst te komen. ‘Een baan van één of anderhalve dag in de week had ik wel geaccepteerd. Ik heb met mijn boekhouder overlegd en zo’n kleine aanstelling zou geen gevolgen hebben voor mijn positie als zelfstandige.’

Drie banen

Maar alle twintig zzp-docenten bij communicatie zo’n kleine aanstelling geven, ziet onderwijsmanager Albert Hofstede niet zitten. Daarom krijgen drie zzp’ers die al een substantiële klus hadden er taken bij zodat ze uitkomen op een baan van 0,6 fte. De anderen keren na de zomervakantie niet meer terug als docent. Ook Martijn Baten niet.

Jammer, vindt hij, want hij voelt zich erg betrokken bij het onderwijs. En een vaste klus met een vaste omzet is voor een beginnende ondernemer natuurlijk ook prettig. Maar hij had het al ingecalculeerd. ‘Ik heb geen master, dus had al verwacht dat het einde oefening zou worden.’ Een baan van 0,6 fte ziet hij bovendien niet zitten. ‘Dat betekent dat je voor het docentschap kiest en dat past op dit moment niet bij mijn professionele ambities. Ik ben nog niet zo lang afgestudeerd en wil me eerst verder ontwikkelen als social media-specialist. Daar liggen mijn kansen. En dat vak is constant in beweging, dus dat vraagt mijn volle aandacht.’

Baten voelt zich ondanks zijn teleurstelling niet afgedankt. ‘Ik heb een heel goed gesprek gehad met één van de opleidingsmanagers. Zij vinden het ook jammer dat er door de nieuwe fiscale regelgeving geen zzp’ers meer ingehuurd kunnen worden als docent. Daardoor gaat de connectie met de praktijk langzaam verloren.’

Payroller

Maar hij vindt het wel vervelend dat hij zijn werkzaamheden moet afronden als payroller. ‘Ik heb 1,5 jaar gewoon facturen naar de hogeschool gestuurd, maar per 1 mei kon dat ineens niet meer. Ik kreeg te horen dat ik via Randstad Payroll Solutions uitbetaald zou worden.’ Maar half juni, toen zijn werk bij de hogeschool er al bijna op zat, had hij nog geen arbeidscontract gezien. Eind juni kreeg hij ineens een mailtje van Randstad. ‘Het was een onbeholpen mededeling, iets van: hier is uw contract. Ik moest het binnen vijf dagen ondertekend terug sturen.’

Of het financieel goed voor hem uitpakt, is niet één, twee, drie vast te stellen. ‘Het aantal uren klopt en het uurtarief ook. Maar er gaan allerlei heffingen vanaf en Randstad zal het ook niet voor niets doen.’ Maar Baten heeft geen zin meer om er nog energie in te steken. ‘Het contract loopt over een week alweer af. Ik ben er wel een beetje klaar mee.’ Hij constateert dat de HR ‘veel te laat geacteerd heeft op de veranderende regelgeving. Dat heeft voor veel onrust en onzekerheid gezorgd en dat is storend. Ook voor de studenten.’

Yvonne van de Meent

Dit is de tweede aflevering van een serie interviews met blijvende en vertrekkende zzp-docenten. De andere portretten lees je hier en hier. Lees hier meer over de uittocht van zzp-docenten op de HR.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Afzwaaiende zzp’er: ‘Ik had wel verwacht dat het einde oefening zou worden’

  1. Beste Martijn, ik kan je wel vertellen hoe pay-roll van Randstad voor HRO werkt:
    – 45% van je uurloon gaat naar Randstad, dus als jouw tarief dezelfde is zoals voor “pay-rol constructie” zal je 45% minder ontvangen.
    – die 45% worden gebruikt om loonheffingen te betalen (een kleine deel, ca 5-6%) en diensten van Randstad te betalen (dat zij facturen opmaken, contract opmaken en hogeschool “loonheffing-veilig” stellen) . Van die 5%-6% zou jij bij de belastingteruggaaf nog iets terug kunnen zien, overige 40% wordt niet jouw inkomen maar inkomen van Randstad
    – je contract is conform uitzendkrachten CAO wat o.a. inhoudt dat jij wel bij Randstad in loondienst bent maar 1ste 72 weken niet verzekerd bent bij ziekte en zij ook geen pensioen voor jou zullen afdragen.
    – samenvattend: als jij niet een hogere uurloon mocht rekenen zal je voor deze laatste inzet financieel achteruit gaan omdat HR de rekening voor tussenkomst van Randstad bij jou neerlegt.

    Ik was vele jaren gastdocent bij HR en was al aan het werk in OP4 toen gehele DBA-issue actueel werd. Volgens de Belastingdienst kon voor de OP4 van dit jaar HR nog op de “oude manier” doorgaan omdat de overgangsperiode tot 1. Mei 2017. geldt. Aantonen dat men op zoek is naar de juiste vorm van contractering was aldus de Belastingdienst voldoende. Ik heb pay-roll geweigerd.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top