Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Allochtonen: beter opgeleid en toch minder kans op werk

Gepubliceerd: 15 December 2016 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Kinderen van niet-westerse migranten presteren steeds beter in het onderwijs. Maar het blijft voor hen veel moeilijker om een baan te vinden, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag.

Sommige oudere migranten van Turkse en Marokkaanse afkomst zijn analfabeet of hebben alleen maar de lagere school afgemaakt. Hun kinderen komen veel verder in het onderwijs, zien de schrijvers van Integratie in zicht?, een nieuw rapport van het SCP over de positie van allochtonen in Nederland.

Net zo goed

Sterker nog, gezien het opleidingsniveau van hun ouders doen de jongeren het eigenlijk net zo goed als kinderen van Nederlandse afkomst. Dat ze allochtoon zijn, heeft welbeschouwd geen invloed op hun onderwijsprestaties.

Maar de werkloosheid onder niet-westerse jongeren (alle opleidingsniveaus bij elkaar) blijft hoog: 22 procent. Onder jongeren van Nederlandse komaf is dat maar negen procent. Vooral Marokkanen zijn vaker werkloos dan je zou verwachten.

Onverklaarbaar verschil

Ook hebben Nederlanders van niet-westerse afkomst minder vaak een baan van hoog niveau. Daar zit bovendien weinig verbetering in. Er blijft door de jaren heen een onverklaarbaar verschil van zo’n vijf tot zeven procentpunt in het aandeel niet-westerse allochtonen in hoge functies.

Al met al komt het SCP tot een gemengde conclusie. Het gaat de goede kant op met migrantenkinderen in het onderwijs en ze doen het steeds beter in het onderwijs. Maar de verschillen blijven groot, en niet alleen in het onderwijs: ook op de arbeidsmarkt.

Discriminatie

De onderzoekers waarschuwen tegen discriminatie. ‘Uitsluiting kan hard of meer subtiel van aard zijn en heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarktpositie’, aldus het SCP. ‘Wanneer migranten het idee hebben dat zij minder of geen kansen krijgen, kan dit leiden tot frustratie, wrijvingen en een afnemende emotionele band met de Nederlandse samenleving.’

HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Allochtonen: beter opgeleid en toch minder kans op werk

  1. Het is verschrikkelijk. Ik weet niet hoe recente gegevens over stageplaatsen er uit zien. Ben benieuwd. Hier kunnen wij de invloed die wij als Hogeschool hebben aanwenden.

  2. “Dat ze allochtoon zijn, heeft welbeschouwd geen invloed op hun onderwijsprestaties.”

    “Maar de verschillen blijven groot, en niet alleen in het onderwijs: ook op de arbeidsmarkt.”

    Wellicht begrijp ik het verkeerd, maar ik zie toch wel enige tegenstrijdigheid in deze twee zinnen. Zin één beweert dat het allochtoon zijn geen invloed heeft op onderwijsprestaties, terwijl zin twee beweert dat er sprake is van een groot verschil. Verwijst zin twee dan naar toelating op bepaalde onderwijsinstituten? Ik doe maar een gok, het is in elk geval onduidelijk.

    Verder een interessant artikel.

  3. Ter aanvulling op mijn vorige reactie: Één ding wat ik altijd mis bij dergelijke artikelen is een oplossing (die geen nieuwe problemen met zich meebrengen, wat een quotum voor diversiteit bijvoorbeeld wel doet).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top