Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Annick: Waarom afstudeerstagiaires wél nuttig zijn

Gepubliceerd: 2 December 2016 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Annick Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Kunt u mij misschien vertellen wat precies de reden is dat ik niet tot de kandidaten behoor?’, mailde ik enigszins teleurgesteld terug. Na de zoveelste afwijzing voor een afstudeeropdracht begon ik me toch lichtelijk zorgen te maken. Zou er iets mis zijn met mijn cv, mijn motivatiebrieven of zelfs met mij als persoon?

Foto van Annick Schavemaker

‘We hebben op het moment helaas geen ruimte voor afstudeerders, dat is de reden dat je bent afgewezen. Succes bij het vinden van een andere stage en met afstuderen!’, stuurde de dame van het bedrijf vriendelijk terug. Gelukkig maar, dacht ik. Het ligt dus niet aan mij. Ik kan er niets aan doen.

Vol goede moed zocht ik verder naar een bedrijf waar ze wél ruimte hebben voor afstudeerders. De leukste vacatures vlogen voorbij, maar zodra ik op het punt stond om te solliciteren, las ik de bittere woorden: ‘Geen afstudeerstagiaires.’ Iedere keer weer. Soms kozen bedrijven zelfs voor hoofdletters. Of voor een stuk of drie uitroeptekens. Gewoon, om nog even extra duidelijk aan te geven dat ze je écht niet willen. Wat overigens opvallend vaak het geval is bij de wat bekendere bedrijven.

Het gevoel van opluchting veranderde al snel in een gevoel van onmacht. Ineens vond ik het helemaal niet fijn dat ik ‘er niets aan kon doen’. Als de afwijzingen namelijk wel persoonlijk waren, had ik er in ieder geval iets aan kunnen veranderen. Dan had ik mezelf kunnen verbeteren om alsnog kans te maken. Maar hier kon ik zelf weinig invloed op uitoefenen. Dat heb ik trouwens wel geprobeerd. Ik heb gewoon gereageerd op de vacatures waar met grote letters ‘Geen afstudeerstagiaires’ boven stond. Vooral met het doel om ze te overtuigen dat afstudeerstagiaires wel nuttig zijn.

Op dit moment heb ik natuurlijk nog geen ervaring met afstuderen, dus het zou goed kunnen dat ik er flink naast zit. Maar toch heb ik het idee dat afstudeerstagiaires veel voordelen met zich meebrengen. Je hebt minder begeleiding nodig bijvoorbeeld. Het uitvoeren van een afstudeeropdracht is een stuk zelfstandiger dan volledig meewerken in een bedrijf. Daarnaast heb je al veel meer kennis en ervaring dan een meewerkstagiaire. Je bent al een jaar verder in je opleiding en je hebt jezelf op een bepaald gebied gespecialiseerd dankzij je minor. Een afstudeerstagiaire kan een daadwerkelijk nuttig onderzoek uitvoeren. Iets wat je altijd al wilde weten, maar waar je zelf niet aan toe komt. En last but not least investeer je in de toekomst. Je hoort ontzettend vaak dat afstudeerstagiaires na het behalen van hun diploma blijven hangen bij het bedrijf waar ze hun opdracht hebben uitgevoerd. Een win-winsituatie, als je het mij vraagt.

PS: Gelukkig heb ik inmiddels een héél leuk bedrijf gevonden dat meer dan open staat voor een afstudeerstagiaire. Ze bestaan dus toch 😉

Annick Schavemaker (19) is vierdejaars communicatie en schrijft ook voor de mannenblog Manify.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top