Blog Vivian: Iedereen zijn eigen coming out
Gepubliceerd: 14 October 2016 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Vivian Dit artikel is meer dan een jaar oud.De afgelopen week is er veel commotie geweest over Coming Out Day en de regenboogvlag die niet gehesen is op de Hogeschool Rotterdam. Ron Bormans wilde graag neutraal blijven en gaf aan dat alle thema’s rond de regenboogvlag al standaard bij de hogeschool horen.
Enerzijds begrijp ik hem wel en vind ik dat de acceptatie en tolerantie van homoseksualiteit niet extra benadrukt hoeven te worden: het zou immers vanzelfsprekend moeten zijn in deze tijd en in dit land. Maar aan de andere kant staat die regenboog voor nog veel meer… en daar zou weleens wat meer aandacht aan geschonken mogen worden.
Ik vind dat het begrip coming out op iedereen van toepassing kan zijn. Iedereen moet op zeker moment de maatschappij in, de wereld in, uitkomen voor wie hij is en voor al zijn struggles, fouten, onzekerheden en zwaktes. Iedereen heeft wel iets waar hij zich voor schaamt of wat hij graag anders had gezien. We hebben allemaal een persoonlijkheid en moeten allemaal ons plekje zien te vinden, en voor ons allemaal komt er een moment waarop we moeten bepalen wie we willen zijn en hoe we willen dat anderen ons zien. Een moment dat je beseft dat maskers en schijnversies van jezelf de aftocht moeten blazen en dat jij degene bent die er wat van moet zien te maken, van dat grote, enge leven. Die coming out is voor ons allemaal even eng. En in dat opzicht is het prima dat de Hogeschool Rotterdam een veilige haven biedt aan ons allemaal, wat voor coming out we dan ook doormaken.
Maar die regenboogvlag staat in mijn ogen ook voor nog een heel andere groep jongeren, studenten, mensen. De regenboogvlag moet laten zien dat iedereen welkom is, dat diversiteit alleen maar omarmd wordt als verrijking. Dat gaat niet alleen over seksualiteit, maar ook over etniciteit, gezondheid, achtergrond en noem het maar op. Je mag er zijn en je hoort erbij, maakt niet uit welke huidskleur je hebt, of je in een rolstoel zit, of je familie moet rondkomen van een minimumloon of wat dan ook. Dat vind ik een veel belangrijkere kant van de regenboogvlag. Een kant die mij persoonlijk raakt en aanspreekt.
En… let’s face it. Hoe we ook beweren dat seksualiteit in onze eenentwintigste-eeuwse, westerse wereld niet meer zo’n issue is, dat liefde hoe dan ook liefde is en dat je moet zijn wie je bent… er is nog altijd een hoop negativiteit en die bewustwording en positieve beeldvorming zijn nog steeds ongelofelijk belangrijk. Er wordt nog steeds gediscrimineerd, buitengesloten en onderscheid gemaakt en als er een regenboogvlag voor nodig is om dat te helpen terugschroeven… waarom dan niet? Wat is dan het verschil met de hogeschoolvlag, die ook draait om tolerantie, individualiteit én saamhorigheid?
Staat die HR-vlag inderdaad voor gelijkwaardigheid en tolerantie? Ik dacht het niet. Laat duizend mensen die vlag zien en -zonder kennis van deze kleine discussie- zeggen waar die voor staat. Ik denk niet dat er één is die op ‘gelijkwaardigheid en tolerantie’ komt. Hoeft ook niet: die vlag staat als beeldmerk voor de Hogeschool Rotterdam. Punt. Net zoals de groen-wit-groene vlag voor de gemeente Rotterdam staat. Daar hing wél een regenboogvlag naast, terwijl de gemeentevlag grondwettelijk gezien die gelijkwaardigheid van alle burgers al impliceert.
De HR moet zich trouwens ook aan diezelfde grondwet houden, dus dat je studenten gelijkwaardig behandelt is niet iets om jezelf voor op de borst te kloppen en je vlag als een uitdrukking daarvan te beschouwen.
Goed geschreven!
Goed idee, maar de regenboogvlag is wel specifiek voor de LGBT community. Coming out day is ook specifiek voor deze groep. Ik ben inderdaad voor een dag om iedereen te omarmen, maar laten we niet een van de weinige dagen die voor de LGBT groep is vastgesteld, wegnemen of bagatelliseren.